No zdecydowanie nie tak. Używając np. Dodatku → File editor (do zainstalowanie ze sklepu) idziesz do swojego głównego pliku "config/configuration.yaml i tam wklejasz “kod”, w Twoim brakuje “template”, zobacz jak pokazał Tobie @rafkan .
Po wklejeniu i zapisaniu, idziesz do Narzędzi deweloperskich i sprawdzasz konfigurację, jak poprawna to uruchamiasz ponownie HA, po uruchomieniu masz swoje nowe sensory, które możesz wyświetlać na karcie.
Nazwa nowego sensora - name: "woda_zimna_stan_dzien"
nie moze być taka sama jak nazwa sensora licznika wody dzień. (to na czerwono)
Daj tam nazwę np. - name: woda_zimna_stan_dzien_koszt"
I pod tą encją będzie przeliczony koszt zużycia wody.
To co na czerwono wpisujesz encję, z której ma brać stan, a w linii name: tworzysz nowy sensor z przeliczenia stanu licznika razy koszt.
wkleiłem go na koniec wpisu w configuration.yaml
(file editor /// )
config/configuration.yaml
zapisy icon: mdi:cash-100 mozna zmienić na inne , zgodne z HA, wówczas zmieni się ikona (którą i tak możemy później zmienić)
Należy wstawić swoje kwoty PLN za zuzyte metry wody (ja mam osobno zimna i ciepła)
Nazwy utworzonych encji (w moim przypadku sensor.woda_zimna_stan_miesiac' (tu na czerwono) nalezy podmienić na swoje.
UWAGA !
Zapis musi być idealnie sformatowany: spacje, nawiasy, odstępy.
Ja na poczatku źle sformatowałem i wywalało mi, ze zapis będzie z błędem.
Ma być zielone kółko
Z góry przepraszam, że tworzę wpis pod moim wpisem, ale chciałem temat “podbić” tak aby był bardziej “widoczny”
…
Dzięki w/w poradom używam odczytów bezproblemowo
no, oprócz tego co poniżej.
Liczniki resetują się co dobę i co miesiąc.
Ale…
Od pewnego czasu (a z pół roku będzie), jeden, czasami oba wskazania liczników (zimna, ciepła), nagle zaczynają pokazywać kosmiczne wartości.
Gdy już tak “wskoczy” to pozostaje do “resetu” pierwszej dobie kolejnego miesiąca.
Stan zużycia wody w m3 jest OK.
Może mam coś skopane w ESPHome i samym pliku wodomierz.yaml
Nie masz nic źle, niestety prawdopodobnie masz “szpilki” zużycia wynikające ze zdekodowania błędnego telegramu (patrz na wykresy zużycia).
Rozwiązaniem może być filtrowanie wartości, niestety tak ad hoc nie podpowiem jak konkretnie.
Największe nadzieje dają clamp i filter_out, ewentualnie lambda jeśli wymyślisz coś sprytniejszego (do tego potrzeba analizy tych anormalnych wartości)
Wklej całego YAMLa, a nie kawałek.
Niestety to jest DIY, więc zrób to sam, szpilki (piki) w kwotach najprawdopodobniej muszą się brać ze szpilek w zużyciu, nie umiem prościej musisz się douczyć, doczytać, poświęcić swój czas…
Jasne. Nawet nie oczekuję, że Ktoś za mnie będzie coś robił.
\
To jest cały yaml. Ten z esphome. Chyba, że mówisz o czymś innym ?
BTW
Korzystając z okazji, chciałbym podziękować Wszystkim za pomoc (w innych tematach) a w szczególności Tobie @szopen .
Zawsze jesteś na “posterunku”, starasz się jak możesz w pomocy.
SZACUN
Witam wszystkich. Podczepiam się pod dyskusję bo mam mały problem.
Uzyskałem odczyty stanów licznik i zrobiłem statystyki i cenę.
Mam tylko jeden problem. Posiadam licznik główny, który liczy całe zużycie wody i pod licznik na wodę ogrodową. Potrzebuje wiedzieć jak mogę odjąć wyniki wody ogrodowej od głównego licznika aby uzyskać wynik zużycia samego domy. Wiadomo woda ogrodowa to inna stawka cenowa niż woda domowa ze ściekami. Proszę o podpowiedz nigdzie nie znalazłem jeszcze podpowiedzi, a w module "Połączenie stanów sensorów " nie ma różnicy.
Zrobiłem to trochę łatwiej. Node-RED i trochę kombinacji w przechowywaniem wyników w pamięci. Potem przesłanie wyników do nowego czujnika. No i sukces.