Sprawdzanie obecności

Witam wszystkich, trochę taki niecodzienny problem. Mam sąsiada w podeszłym wieku, który mieszka sam w domu, w jaki sposób mógłbym monitorować jego obecność ale raczej bez integracji fizycznej (myślałem o zwykłym czujniku otwarcia na drzwiach ale takiej właśnie integracji chciałbym uniknąć). Czujnik ruchu też nie bardzo bo będzie wyłapywał osoby które pojawią się w okolicach drzwi, mam zamontowaną kamerę ezviz, którą przeglądam od czasu do czasu jak sąsiada nie widziałem w ciągu dnia. Monitorowanie telefonu w sieci też odpada bo ma stary telefon z przyciskami bez wifi. Sąsiad ma 90 lat, rodzina odwiedza go dwa razy w roku od święta, jak się coś wydarzy to tylko poczuje po kilku dniach.

Proponuje :

1. kamerę już masz ALE powinna być w środku mieszkania ( to jest problem ),
  2. Czujnik otwarcia na zasuwe zamka ( jeżeli konstrukcja pozwala ).

Innych możliwości nie masz - ewentualnie BEACON do kluczy jak jesteś wstanie odebrać sygnał - tyle że to nie poinforuje Ciebie o najgorszym scenariuszu.

Wyręczyć może ciebie w tym frigate

Integruje się w pełni z HA.

Jeśli sąsiad jest kontaktowy, to wyposaż go w jakiś przycisk alarmowy który będzie wyzwalał alarm u Ciebie.

Monitorowanie czy ktoś nie wychodzi z mieszkania jest raczej słabym rozwiązaniem (lepsze to niż nic, ale jedyne pseudo-pozytywny efekt, to że trup nie będzie leżał wiele dni).
Aby właściwe służby wywaliły drzwi muszą być jakieś dowody czegokolwiek (afery z ostatnich miesięcy pokazują, że niekoniecznie, ale znam przypadki gdy reakcja zajęła za dużo czasu, w tym jeden ze znajomych nie żyje - jego siostra zdążyła przyjechać z innego kraju, gdzie mieszka - koło 1000km, zanim wyważono drzwi, bo na zgłoszenia telefoniczne z zagranicy służby nie reagowały).

Spróbuję ogarnąć, chociaż nie wiem czy mój T630 da radę.

Sąsiad jak na swoje lata jest bardzo kontaktowy i sprawny, jeszcze na motorze jeździ po zakupy bo mu ciężko do sklepu dojść. W okresie wiosna-jesień wychodzi do ogródka to mam go na oku gorzej późna jesień i zima. Ale taki przycisk to dobry pomysł i może pójdę w tym kierunku.

Jeśli sąsiad jest kontaktowy, to może zgodził by się na opaskę. Są komercyjne rozwiązania na takie potrzeby - “opaska dla seniora”, “opaska telemedyczna”. Ale to już chyba rodzina powinna się tym zainteresować. Może nie mają świadomości istnienia takich rozwiązań.

Z Frigate na T630 może być ciężko, są użytkownicy, którzy próbowali, ale nie podzielili się informacją z jakim skutkiem:

Sprawdzanie obecności najlepiej czujnikiem obecności. Najlepiej zainstalować w kuchni lub korytarzu.

Jeżeli masz do tego HA z Zigbee to już proste. Utworzyć można automatyzację która uruchamia alarm jeżeli przez czas np 12 godzin nie wykryje ruchu.

Najlepiej czujnik strefowy LinknLink eMotion Max (WIFI) obsługuje 4 strefy, działa z HA po MQTT
60GHz mmWave Radar.