Termostat pokojowy zastępujący Siemens RDE100.1DHW

Od pewnego czasu zastanawiam się (tak, na razie to kwestia koncepcji) nad wymianą pokojowego termostatu sterującego centralnym ogrzewaniem (CO) oraz grzaniem ciepłej wody użytkowej (CWU). Na jakiś smart DIY oczywiście, inaczej bym tu nie pisał.

W tej chwili mam termostat o nazwie “Pomieszczeniowy regulator temperatury z programem czasowym, niezależne sterowanie c.w.u.”, a bardziej precyzyjnie Siemens RDE100.1 DHW

lub, jak ktoś woli opis prosto od producenta:

Termostat steruje pracą logotermy Uponor Combi Port M90.

Siemens jest sprawny i w zasadzie robi wszystko co trzeba. Jest jednak skrajnie upierdliwy przy zmianie ustawień, wprowadzenie innych godzin grzania CO czy CWU jest skrajnie niewygodna. Wymyśliłem sobie, że zastąpię to DIY na ESPHome.

Termostat Siemensa ma dwa obwody, każdy przygotowany na trzy kabelki opisane jako: Q11, Q12 oraz Q14 (jedno złącze) oraz Q21, Q22 oraz Q24 (drugie). Kabelki ze ściany (cztery, w dwóch parach: brązowy-szary oraz brązowy-czarny) są obecnie podłączone do:

• obwód pierwszy: Q11 (brązowy) i Q14 (szary)
  • obwód drugi: Q21 (brązowy) i Q24 (czarny).

Złącza Q22 oraz Q12 są niepodłączone. Prawdopodobnie obwód pierwszy (Q11 oraz Q14) to sterowanie CO, obwód drugi (Q21 i Q24) to CWU.

I tu pytanie: czym można to zastąpić? Nie jestem tak leniwy aby samemu nie próbować, ale na prądach się nie znam więc jeżeli ktoś może zweryfikować moje pomysły będę zobowiązany.

Chcę mieć termostat, który ma własną logikę (czyli o określonych godzinach włącza ogrzewanie aby otrzymać założoną temperaturę komfortu, poza tymi godzinami także pilnuje utrzymania temperatury ale niższej; podobnie z CWU). Na razie zostawiam na boku jak to zaprogramować, jakie są te temperatury, jakie są godziny, itp. Interesuje mnie sprzęt. Skoro to ma mieć logikę to coś z szerokiej rodziny ESP32 lub ESP32-xxx, ma toto samodzielnie pilnować czasu (zegar czasu rzeczywistego potrzebny), ma włączać/wyłączać grzanie na podstawie samodzielnego pomiaru temperatury (jakaś własna sonda/termometr). Nie udało mi się nic bateryjnego wymyślić więc wstępnie zdecydowałem się na:

KinCony KC868-A2v3 ESP32-S3: ma ESP32-S3, ma RTC, ma dwa kanały beznapięciowe do sterowania logotermą.

Pomiar temperatury sondą DS18B20 na kablu (chcę końcówkę wystawić poza obudowę tego mojego ustrojstwa). Zasilacz Mean Well APV-8-24 8W.

Nie wiem jeszcze jak to oprogramuję, wiem na razie że chcę to robić w ESPHome. Oczywiście połączenie z Home Assistant wymagane, ale to drugi etap. Na razie szukam potwierdzenia, że to co wymyśliłem ma ręce i nogi.

Podpowiecie, czy to ma sens? :slight_smile: Wiem, że jest kilka tematów o termostatach, ale ja nawet nie jestem pewien, że potrzebuję obwodów beznapięciowych (dry-contact)