Mieszacze mają za zadanie utrzymania stałej zadanej temperatury na podstawie krzywej grzewczej sterownika. PC grzeje bufor wg. krzywej choć do końca nie jestem pewien czy działa to prawidłowo . Jak zrobię aktualizację firmware zajmę się tym .
Przerabiałem starą instalację , mam 12 grzejników podłączonych do 3 rozdzielaczy i 2 poziomy. Czekam na dalsze uwagi , porady.
No czyli tak jak pisałem warto pomyśleć o gruntowej zmianie myślenia o sterowaniu.
Mieszacze utrzymują temperaturę wedlug krzywej, a pompa sobie musi się pocić niepotrzebnie. Może by tak pompę zmusić żeby grzała na podstawie krzywej ? Da się i będzie ekonomiczniej
Pompa działa na podstawie krzywej , to potrafię ustawić . Myślę że problemem jest PID . Będę z tym walczył jak zrobię aktualizację.
Czy mógł byś doradzić coś. chciał bym stworzyć coś podobnego do twojego skryptu ale mam problemy z dostosowaniem go do mojego esp. W skrócie:
Włączanie przekażnika w esp a nie w HA jeżeli temperatura spadnie poniżej 25 stopni w godzinach 22-6 i 12-16 jeśli osiągnie 26 lub czas będzie poza zakresem 22-6 i 12-16 to się wyłączy. mam to wszystko zrobione w automatyzacji w HA jednak wolał bym to zrobić tak jak ty w samym esp. za pomoc dziękuję
Hej,
Nie jestem mocny w temacie i nie miałem potrzeby korzystać z komponenty czasu w samym esp, ale wydaje mi się, że powinieneś użyć Time Component — ESPHome oraz dołożyć moduł RTC (zegar czasu rzeczywistego) jeśli chcesz alby esp działał natywnie, całkowicie niezależnie od sieci i nie musiał pobierać czasu z HA.
To nieco bardziej rozbudowane, ale pytający właśnie dostał odpowiedź na innym forum.