Panowie i Panie
Dla was pewnie to podstawy ale ja dopiero rozpoczynam przygodę z HA i mam mała zagwozdkę.
Chce sobie zrobić toogle button który po naciśnięciu będzie ustawiał kolejne wartości jakieś tam encji. W tym konkretnym przypadku to powiedzmy poziom wody w odkurzaczu (3 wartości: small, medium, high). Z dwoma stanami juz sobie poradziłem (zwykły switch z platform template) ale jak to zobic w przypadku 3 i więcej opcji (które dodatkowo powinny krążyć w kolko czyli po high jest znowu small)
A może prościej za pomocą Input Select - Home Assistant a za pomocą buttona można wywołać service input_select.select_next.
gdzieś to juz w googlach wyczytałem ale:
po 1. czy inpuct select będzie wracał z ostatniej wartości do pierwszej ?
po 2. potrzebuje jakiegoś przykładu - bo przerobić sobie potrafię ale napisać od zera to niestety jeszcze przekracza moje możliwości
wraca
- stwórz sobie pomocnika input select
- stwórz skrypt
alias: nazwa skryptu
sequence:
- service: input_select.select_next
target:
entity_id: input_select.xxxxxxxx
mode: single
- na dashboardzie dodajesz sobie button wywołujący skrypt
lub bez tworzenia skryptu wywołujesz usługę za pomocą buttona
ok cos tam sie udało ale pozwolisz ze cie jeszcze pomęczę.
jest przycisk, zmienia wartości encji input_select, idzie od nowa jak dojedzie do ostatniej
ale jak to teraz powiązać z docelowym problemem czyli z ustawianiem konkretnej wartości w odkurzaczu ? automations ??
ok chyba udało mi sie to rozkminic.
vacuum_set_water_grade:
alias: Vaccum Set Water Grade
sequence:
- service: input_select.select_next
entity_id: input_select.vacuum_water_grade_select
- service: vacuum.send_command
target:
entity_id: vacuum.viomi_v19_e351_robot_cleaner
data:
command: set_properties
params:
- siid: 4
piid: 18
value: '{{ states(''input_select.vacuum_water_grade_select'') }}'
pytanie teraz czy da sie ustawić kolor ikony w zależności od tego stanu (czyli kazdy stan inny kolor a nie tylko on off jak przy zwykłym switchu ?)
Edit:
proszę trzy znaki tyldy przed kodem i za kodem, będzie bardziej czytelne
Zamiast zadawać kolejne pytania zacznij od szukania na forum - lupka po prawej stronie, fraza do wyszukania: “kolor ikony” , temat był poruszany kilka razy.
to juz tez poniekąd rozwiązałem.
mod GitHub - Mariusthvdb/custom-ui: Adapted Custom-ui for HA 110+ / HA 2021.6
z tym ze jak zwykle działa nie do końca jakbym chciał. tzn działa dla sensora:
sensor.vacuum_water_grade:
templates:
icon_color: >
if (state == 'Level 1') return '#5CD2E0';
if (state == 'Level 2') return '#2187CC';
if (state == 'Level 3') return '#00478a';
return 'white';
a nie działa dla skryptu
script.vacuum_set_water_grade:
templates:
icon_color: >
if ('{{states.sensor.vacuum_water_grade.state}}' == 'Level 1') return '#5CD2E0';
if ('{{states.sensor.vacuum_water_grade.state}}' == 'Level 2') return '#2187CC';
if ('{{states.sensor.vacuum_water_grade.state}}' == 'Level 3') return '#00478a';
return 'white';
PS. uwierz mi ze przed zadaniem pytania czytam poł Internetu tylko tak jak napisałem na początku trochę to dla mnie jeszcze czarna magia i porady nie do końca odnoszące sie do mojego przypadku nie wnosza za wiele bo out of the box nie działaja a przerabiać je nie zawsze mi wychodzi
Edit:
Jak wyżej 3x` przed i za kodem