[v2.2.4] Integracja IMGW-PIB Monitor

Cześć.

W związku z tym, że wpadły ostrzeżenia meteo odnośnie opadów i wzrostu poziomów rzek w niektórych rejonach, zrobiłem poprawkę.

• poprawiony został sensor przepływu w danych hydro - teraz pokazuje się poprawna wartość, zgodna z hydro.imgw.pl
  • dołożyłem też sensor temperatury wody - pojawia się tylko przy stacjach hydro, które są w taki czujnik wyposażone

Poprawiłem też jakieś pierdoły, które mnie kłuły w oczy.

Tu macie więcej info: Release v2.1.1 · abnvle/ha-imgw-pib-monitor · GitHub

6 Likes

Dorzuciłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie: zdjęcia. Jeżeli wybieracie lokalizację (manual/auto-discovery) w config flow macie teraz opcje właczenia map radarowych + zdjęcie satelitarne:

Można to też włączyć później w ustawieniach. Po włączeniu tworzy się:

image

I możecie w dashboardzie ustawić podgląd obrazu:

Krótka legenda:

CMAX- radarowy obraz maksymalnej odbiciowości w słupie powietrza
SRI- rozkład natężenia opadu
PAC- akumulacja opadów (1h)
A zdjęcie satelitarne to po prostu natural_color.
Na zdjęciu widzicie obszar +/- 75km od Waszej lokalizacji.

Zdjęcia odświeżają się mniej więcej równo z odświeżeniami danych przez IMGW. Żeby nie obciążać HA, zdjęcia dla lokalizacji generowane są na zewnętrznym serwerze i integracja pobiera gotowy plik. Wynika to też z tego, że HACS nie lubi dodatkowych zależności w integracjach. Macie teraz też dokładniejsze położenie stacji synoptycznych - w razie kiedy api nie bedzię działać, odległość do stacji się zmieni, ponieważ jest fallback który w razie niedostępności API ustawi odległość wg. stałej z pliku- domyślnie pobiera rzeczywistą lokalizację stacji przez API. Kiedyś zaktualizuj const, żeby odległości były takie same, jak są w api :stuck_out_tongue:

Więc, bierzcie i testujcie z tego wszyscy.

Rozszerzyłem trochę funkcjonalność map- dodałem trzy kolejne mapy:

• para wodna - można obserwować przemieszczanie się mas powietrza
  • zachmurzenie - wiadomo
  • typ zachmurzenia - rozróżnienie zachmurzenia na podstawie NWC SAF

Zwiększyłem też radius dla zdjęć satelitarnych do 250km, żeby zdjęcia były bardziej czytelne.

Release: Release v2.2.1 · abnvle/ha-imgw-pib-monitor · GitHub

2 Likes

Serwis OZE już dostępny na mapach dynamicznych! - Laboratorium Modelowania Meteorologicznego CMOK IMGW-PIB Serwis OZE już dostępny na mapach dynamicznych! - Laboratorium Modelowania Meteorologicznego CMOK IMGW-PIB

W sensie, że chcecie taką mape jeszcze? :stuck_out_tongue:

EDIT:
Okazuje się, że mam te dane, więc mogę to poskładać do kupy. Myślę, że w poniedziałek miałbym gotowe mapy dla integracji :slight_smile:

1 Like

Mi to się najbardziej marzy jakaś czytelna mapa w stylu prognoz wideo

1 Like

Taką mapę też się uda zrobić w którejś wersji :stuck_out_tongue:

1 Like

Gdyby ktoś chciał animowaną mapę z prognozą OZE, to na razie można ją do HA dodać ręcznie: encja obraz i jako link możecie podać link z api. A żeby pozyskać poprawny link dla lokalizacji robicie tak:

• wchodzicie na https://imgw-api-proxy.evtlab.pl

• wpisujecie swoją lokalizacje

• przełączacie się na mapę OZE PV

• i na dole macie GIF 24/48h - klikasz odpowiedni i obok jest przycisk “Link”:

image

• Po kliknięciu, link kopiuje się do schowka i wklejacie go jako image w encji

I tak macie animowaną mapę prognozy produkcji PV. Jak pisałem wyżej, w poniedziałek powinna być już taka opcja w integracji.

Nie gwarantuje, że będzie to na razie działać niezawodnie, ale mam nadzieje, że nic po drodze się nie wysypie.

2 Likes

Tak jak pisałem - mamy poniedziałek i jest wersja 2.2.2.

• dodałem statyczne/dynamiczne mapy OZE z IMGW

Więc, teraz w integracji jest 11 różnych map. Przy tej okazji zmieniłem tez config flow, żeby można było wybrać kilka różnych map do wyświetlania - a nie tak jak było wcześniej, czyli, że było to predefiniowane.

2 Likes

Cześć,

Zrobiłem małą aktualizację po stronie API, które obsługuje integracje od backendu. Teraz, jeżeli jakakolwiek mapa nie będzie zwracana przez IMGW, zobaczycie w integracji taki obrazek:

Czyli mapa wycentrowana na Waszą lokalizację + info z błędem.
Dla lokalizacji które już istnieją po stronie aplikacji zdjęcia też będą generować się szybciej, ponieważ aplikacja teraz przygotowuje nowe zdjęcie wcześniej - przed wygaśnięciem aktualnego klucza, nowe zdjęcie zostaje wygenerowane i zapisane, więc integracja pobiera już gotowy plik.

PS.
Żeby się komuś nie pomyliło - nie trzeba aktualizować integracji. To są zmiany po stronie API. Integracja na szczęście jest tak skonstruowana, że większość rzeczy można poprawić/naprawić nie zmieniając nic w aktualnej wersji. Integracja pobiera przeliczone i poukładane dane z API, więc na dobrą sprawę, żadna operacja nie obciąża Waszej instancji HA.

Issue: Placeholder na mapach radarowych przy awarii źródła danych · Issue #2 · abnvle/ha-imgw-pib-monitor · GitHub

Cześć :slight_smile:

Mogliście dziś widzieć problemy z ładowaniem integracji + mapy mogły zwracać informacje o niedostępności danych. Wynika to z tego, że przenosiłem API na nowy serwer i po ponownym uruchomieniu aplikacja pobiera bardzo dużo danych, przetwarza mapy, więc ustabilizowanie aplikacji po uruchomieniu chwilę trwa. Z tego co widziałem, problemy mogły dotknąć 2-3% requestów, które są przetwarzane. Myślę, że do 19:30 powinno się już wszystko unormować.

Cześć,

Nowa wersja: Release v2.2.4 · abnvle/ha-imgw-pib-monitor · GitHub

1 Like