Dorzuciłem jeszcze jedną rzecz, mianowicie: zdjęcia. Jeżeli wybieracie lokalizację (manual/auto-discovery) w config flow macie teraz opcje właczenia map radarowych + zdjęcie satelitarne:
CMAX- radarowy obraz maksymalnej odbiciowości w słupie powietrza SRI- rozkład natężenia opadu PAC- akumulacja opadów (1h)
A zdjęcie satelitarne to po prostu natural_color.
Na zdjęciu widzicie obszar +/- 75km od Waszej lokalizacji.
Zdjęcia odświeżają się mniej więcej równo z odświeżeniami danych przez IMGW. Żeby nie obciążać HA, zdjęcia dla lokalizacji generowane są na zewnętrznym serwerze i integracja pobiera gotowy plik. Wynika to też z tego, że HACS nie lubi dodatkowych zależności w integracjach. Macie teraz też dokładniejsze położenie stacji synoptycznych - w razie kiedy api nie bedzię działać, odległość do stacji się zmieni, ponieważ jest fallback który w razie niedostępności API ustawi odległość wg. stałej z pliku- domyślnie pobiera rzeczywistą lokalizację stacji przez API. Kiedyś zaktualizuj const, żeby odległości były takie same, jak są w api
Gdyby ktoś chciał animowaną mapę z prognozą OZE, to na razie można ją do HA dodać ręcznie: encja obraz i jako link możecie podać link z api. A żeby pozyskać poprawny link dla lokalizacji robicie tak:
Tak jak pisałem - mamy poniedziałek i jest wersja 2.2.2.
dodałem statyczne/dynamiczne mapy OZE z IMGW
Więc, teraz w integracji jest 11 różnych map. Przy tej okazji zmieniłem tez config flow, żeby można było wybrać kilka różnych map do wyświetlania - a nie tak jak było wcześniej, czyli, że było to predefiniowane.
Zrobiłem małą aktualizację po stronie API, które obsługuje integracje od backendu. Teraz, jeżeli jakakolwiek mapa nie będzie zwracana przez IMGW, zobaczycie w integracji taki obrazek:
Czyli mapa wycentrowana na Waszą lokalizację + info z błędem.
Dla lokalizacji które już istnieją po stronie aplikacji zdjęcia też będą generować się szybciej, ponieważ aplikacja teraz przygotowuje nowe zdjęcie wcześniej - przed wygaśnięciem aktualnego klucza, nowe zdjęcie zostaje wygenerowane i zapisane, więc integracja pobiera już gotowy plik.
PS.
Żeby się komuś nie pomyliło - nie trzeba aktualizować integracji. To są zmiany po stronie API. Integracja na szczęście jest tak skonstruowana, że większość rzeczy można poprawić/naprawić nie zmieniając nic w aktualnej wersji. Integracja pobiera przeliczone i poukładane dane z API, więc na dobrą sprawę, żadna operacja nie obciąża Waszej instancji HA.
Mogliście dziś widzieć problemy z ładowaniem integracji + mapy mogły zwracać informacje o niedostępności danych. Wynika to z tego, że przenosiłem API na nowy serwer i po ponownym uruchomieniu aplikacja pobiera bardzo dużo danych, przetwarza mapy, więc ustabilizowanie aplikacji po uruchomieniu chwilę trwa. Z tego co widziałem, problemy mogły dotknąć 2-3% requestów, które są przetwarzane. Myślę, że do 19:30 powinno się już wszystko unormować.