Dodałem ale w HA mam stan “nieznany”
Czekaj…
A jak yaml wyglada w sekcji sensors? ID masz poprawne? Klucz z zerami dodałeś?
@szczepan
Izar R4 pięknie wszystko działa i się konfiguruje, dzięki wielkie świetna robota. Ale chciałem dziś zaktualizować i wywala mi poniższy błąd.
Error: Package version 0.9.13+sha.9e415bd doesn't satisfy requirements 0.9.12 based on PackageMetaData <type=library name=wMbus-lib version=0.9.13+sha.9e415bd spec={'owner': None, 'id': None, 'name': 'wMbus-lib', 'requirements': '0.9.12', 'uri': 'git+https://github.com/SzczepanLeon/wMbus-lib'}
sensor:
- platform: wmbus
name: "Wodomierz"
meter_id: 0x000xxxxx
type: apator162
I wskoczyła wartość w HA:
2 262 010,250 m³
EDIT
Dodałem Key z zerami i teraz mam wartość w HA:
0,021 m³
Ale teraz jak dodałem Key z zerami to jest dobrze bo pokazuje 0.021m3 czyli 21L jak napisałeś.
Ale dalej przy kompilacji softu mam na żółto takie info:
/data/licznik-woda/.piolibdeps/licznik-woda/SmartRC-CC1101-Driver-Lib/ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.cpp: In member function 'void ELECHOUSE_CC1101::Reset()':
/data/licznik-woda/.piolibdeps/licznik-woda/SmartRC-CC1101-Driver-Lib/ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.cpp:149:3: warning: this 'while' clause does not guard... [-Wmisleading-indentation]
149 | while(digitalRead(MISO_PIN));
| ^~~~~
/data/licznik-woda/.piolibdeps/licznik-woda/SmartRC-CC1101-Driver-Lib/ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.cpp:150:2: note: ...this statement, but the latter is misleadingly indented as if it were guarded by the 'while'
150 | digitalWrite(SS_PIN, HIGH);
| ^~~~~~~~~~~~
/data/licznik-woda/.piolibdeps/licznik-woda/SmartRC-CC1101-Driver-Lib/ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.cpp: In member function 'void ELECHOUSE_CC1101::setPA(int)':
/data/licznik-woda/.piolibdeps/licznik-woda/SmartRC-CC1101-Driver-Lib/ELECHOUSE_CC1101_SRC_DRV.cpp:498:13: warning: 'a' may be used uninitialized in this function [-Wmaybe-uninitialized]
498 | PA_TABLE[1] = a;
Działa? Olej. To z zewnętrznej biblioteki. Chcesz się pozbyć to zmień na ESP32 albo odpowiednio ustaw kompilator.
@_Szczepan
U mnie podobnie jak u @bodek85 , przy kompilacji błąd biblioteki.
Pomimo nowej 0.9.13 domaga się starszej wersji 0.9.12
Library Manager: Installing git+https://github.com/SzczepanLeon/wMbus-lib @ 0.9.12
INFO Installing git+https://github.com/SzczepanLeon/wMbus-lib @ 0.9.12
git version 2.30.2
Cloning into '/data/cache/platformio/cache/tmp/pkg-installing-wbfo3kt2'...
**Error: Package version 0.9.13+sha.9e415bd doesn't satisfy requirements 0.9.12 based on PackageMetaData <type=library name=wMbus-lib version=0.9.13+sha.9e415bd spec={'owner': None, 'id': None, 'name': 'wMbus-lib', 'requirements': '0.9.12', 'uri': 'git+https://github.com/SzczepanLeon/wMbus-lib'}**
Wywal pliki tymczasowe, albo poczytaj o refresh - ustaw na 0
Wywaliłem wszystko i ponowna instalacja i jest OK
Dzięki
Dzięki za podpowiedź
dopisanie do external_components opcji refresh: 0d
pomogło i jest OK.
A czy przykładając magnes do kontaktronu w nakładce zmienia się wtedy ilość wskazań m3 ?
Nie wiem też czemu ale sensor pokazuje mi zużycie 0,021m3 czyli 21L. Dodany mam sensor w Home Asistant w dashboard ENERGIA i tam cały czas mam 0L. Minęły już ok 2h i dalej nic.
Nie. Ustawią się tylko flagi ( o ile wykrywanie jest włączone ) i w ramce będą dane n.t. czasu wystąpienia zdarzenia. Nie wpływa to na odczyt, a przynajmniej nic mi nie wiadomo na ten temat.
Szczepan zaktualizowałem ESPHome do 2022.12.7 i jest problem przy kompilacji z wmbusgateway:
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp: In member function 'virtual void esphome::wmbusgw::WMBusGwComponent::loop()':
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp:113:52: error: qualified-id in declaration before '(' token
const LogString *WMBusGwComponent::format_to_string(Format format) {
^
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp:124:55: error: qualified-id in declaration before '(' token
const LogString *WMBusGwComponent::transport_to_string(Transport transport) {
^
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp:135:35: error: qualified-id in declaration before '(' token
void WMBusGwComponent::dump_config() {
^
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp: At global scope:
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp:155:1: error: expected '}' at end of input
} // namespace esphome
^
src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp:3:19: note: to match this '{'
namespace esphome {
^
Compiling /data/wmbus-m/.pioenvs/wmbus-m/src/esphome/core/controller.cpp.o
Compiling /data/wmbus-m/.pioenvs/wmbus-m/src/esphome/core/entity_base.cpp.o
*** [/data/wmbus-m/.pioenvs/wmbus-m/src/esphome/components/wmbusgw/wmbusgw_component.cpp.o] Error 1
Spróbuj na najnowszej wersji.
btw. możesz przenieść się na wmbus, umieściłem tam też zawartość wmbusgw.
@MateuszŁukasik Zainstaluj nowszą wersję komponentu – poprawiłem obsługę LEDa.
Przeniesienie się na wmbus pomogło
Cześć
Korzystam z esphome i konfiguracji dla Apator 16-2. Mam podłączony nodemcu v3 z CC1101.
Wszystko do tej pory działało, aż do momentu dzisiejszego update dla esphome.
Wyrzuca mi w logach takie coś, a niczego nie zmieniałem:
INFO Reading configuration /config/esphome/woda-zuzycie.yaml...
Failed config
wmbus: [source /config/esphome/woda-zuzycie.yaml:38]
Component wmbus requires component time.
mosi_pin: GPIO13
miso_pin: GPIO12
clk_pin: GPIO14
cs_pin: GPIO2
gdo0_pin: GPIO5
gdo2_pin: GPIO4
Moja konfiguracja
esphome:
name: woda-zuzycie
esp8266:
board: nodemcuv2
external_components:
- source: github://SzczepanLeon/esphome-components@main
components: [ wmbus ]
# Enable logging
logger:
level: DEBUG
# Enable Home Assistant API
api:
encryption:
key: "x"
ota:
password: "x"
wifi:
ssid: !secret wifi_ssid
password: !secret wifi_password
ap:
ssid: "Woda-Zuzycie Fallback Hotspot"
password: "x"
captive_portal:
wmbus:
mosi_pin: GPIO13
miso_pin: GPIO12
clk_pin: GPIO14
cs_pin: GPIO2
gdo0_pin: GPIO5
gdo2_pin: GPIO4
sensor:
- platform: wmbus
name: "Wodomierz"
meter_id: 0xXXXXX
type: apator162
key: "00000000000000000000000000000000"
filters:
offset: -214.264
@_Szczepan , wczoraj dodałeś do wMbus-lib detekcję wersji CC1101
czy można do warunku dopisać poza 255 też 0 ?? Bez podłączonego CC1101 zmienna cc1101Version ma wartość 0 i kod leci dalej a powinien zakończyć się tak jak dla wartości 255, może wtedy wyelimuje się te bootloopy esp ?? Wg dokumentacji cc1101 powinien zwracać wartość 20(0x14), choć nie zarzekają się że tak będzie
Dziękuje Działa przeoczyłem.
Pozdrawiam
Dodam też 0. Boot loopy powinny być wyeliminowane – teraz komponent jest znaczony jako failed.