Jeżeli zdjęcia powyżej są z Twojego licznika to jego id to 21007073.
Co do klucza to z dokumentacji, którą znalazłem w internecie wynika, ze liczniki standardowo dostarczane sa z tym domyslnym kluczem. Klucz zmienia się tylko jezeli kupujący (wodociągi) zażyczy sobie indywidualny klucz per urzadzenie.
@wwrobel no powiem tak… KRÓLU ZŁOTY !!
co prawda poszedłem po najlepszym zasięgu i założyłem że to mój licznik… no i jednak nie…
Ale ważne jest to, że SĄ ODCZYTY !!
Postanowiłem ożywić temat. Zakupiłem od Szczepana Ultimatereader i miałem problem ze skonfigurowaniem - dzięki jego pomocy się udało.
Poniżej wklejam kod zupełnie przypadkowych wodomierzy system odczytu IZAR - nadaje co kilkanaście sekund dlatego był dobrym obiektem do testów oraz przypadkowych wodomierzy IPERL - czyli wodomierzy SENSUSA - z tego co zauważyłem to sterownik typ “iperl” czyta chyba wszystkie SENSUSY - bo zarówno Iperle (wodomierze elektromagnetyczne) jak i 640 (typ wodomierza objętościowego).
Informacyjnie wodomierze Sensusa zaprogramowane są fabrycznie z kluczem szyfrującym (wklejony w kodzie) oraz nadają w 2 systemach. Pierwszy system to system fabryczny Sensusa - “Sensus RF”, który jest zakodowany i nadaje co 15 sekund. Drugi sygnał to otwarty wmbus, który nadaje co 60 minut. Użytkownik wodomierza (wodociągi/zarządca) posiadający system, może zmienić nadawanie wmbus na bez klucza szyfrującego oraz zmniejszyć częstotliwość nadawania - w zależności od programu np. co 75 minut, 90 lub 1,2,3 godziny itp… niestety nie ma możliwości ustawienia częściej transmisji…
Co zauważyłem - w Iperlu musi być wpisany typ: iperl
w przypadku izara - nie musi.
Dodatkowo nie wiem dlaczego, ale czytnik się co jakiś czas zawiesza - pomimo, że na wyświetlaczu jest ok. i lecą odczyty to w HA urządzenie jest dostępne i online, ale encje nie za bardzo
Pasmo 868MHz jest w Europie preferowane do takich zastosowań, więc zacznij nasłuchiwać właśnie na nim, jeśli producent umieścił gdzieś na obudowie informację o rodzaju użytego radia, to jest ona dobrze ukryta (generalnie spodziewałbym się zakodowania tego w numerze seryjnym licznika, ale twój 1012-208-8626 → id 0x22088626 nie odstaje od innych z tego wątku, które działają na 868MHz).
W folderze reklamowym producent chwali się, że może wyprodukować ten model w wersji 868MHz, 433MHz lub 169MHz, a w polskiej wersji folderu nawet nie ma tej ostatniej.