Wschody słońca, budziki, a sterowanie zasłonami

Cześć,

Czy mogę Was prosić o pomoc lub jakieś podpowiedzi w napisaniu prawidłowego procesu w NR? Trochę się w nim bawię, ale nie mam jeszcze wiedzy jak napisać bardziej złożone przepływy.

A mianowicie…

Mam karnisz elektryczny w sypialni, czujnik natężenia światła oraz telefon z budzikiem :wink:

Aktualnie mam najprostszy możliwy przepływ – jeśli jest jasno (powyżej X luxów) rozsuń zasłony. Jeśli poniżej X luxów – zamknij zasłony. O ile zasłanianie zasłon jest ok, to ich otwieranie wymaga przemyślenia i poprawy.

Docelowo chciałem aby wyglądało to mniej więcej tak:

-Jeśli na dworze jest jasno, to rozsuń zasłony dopiero o godzinie budzika (alarm w telefonie)

[nie chcę aby zasłony otwierały się przed budzikiem jak jeszcze mogę spać]

ale jeśli o godzinie alarmu jest jeszcze ciemno to rozsuń zasłony dopiero kiedy będzie jasno.

[kiedy mam budzik ustawiony na godzinę kiedy jeszcze jest ciemno, to nie chcę aby zasłony się rozsuwały, bo muszę i tak zapalić światło w sypialni]

Natomiast w dni kiedy nie ma ustawionego alarmu to otwieraj zasłony o godzinie X.

[A w dni wolne, lubię sobie pospać, ale też nie za długo, więc np. 8:30 wydaje się ok]

Aktualnie wykorzystuję takie encje:

sensor.telkuba_next_alarm - tutaj sprawdzam godzinę budzika (którego używam tylko i wyłącznie do budzenia mnie)
sensor.nowy_czujnik_swiatla_illuminance - poziom lux
switch.4ch_switch_1 - no i już wkonawczy “call service”

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie :slight_smile:

W zasadzie sam napisałeś odpowiedź. Zmień wyzwalacz z czujnika światłą na alarm w telefonie a dopiero wtedy sprawdź ilość luxów z czujnika światła. Jeśli chodzi o dni wolne (nie masz ustawionego alarmu) to dodaj inject uruchamiany np: 8:30 i sprawdź czy zasłony są już odsłonięte jeśli nie to odsłoń. Taki sposób spowoduje że nawet jeśli w ciągu tygodnia wypadnie np. święto to zasłony odsłonią się o 8:30.

EDIT:
Myślę że na początek to powinno wystarczyć flows (13).json (4,2 KB) reszta do dopracowania.

Dziękuje :slight_smile: Masz racje!