Cześć,
Czy mogę Was prosić o pomoc lub jakieś podpowiedzi w napisaniu prawidłowego procesu w NR? Trochę się w nim bawię, ale nie mam jeszcze wiedzy jak napisać bardziej złożone przepływy.
A mianowicie…
Mam karnisz elektryczny w sypialni, czujnik natężenia światła oraz telefon z budzikiem
Aktualnie mam najprostszy możliwy przepływ – jeśli jest jasno (powyżej X luxów) rozsuń zasłony. Jeśli poniżej X luxów – zamknij zasłony. O ile zasłanianie zasłon jest ok, to ich otwieranie wymaga przemyślenia i poprawy.
Docelowo chciałem aby wyglądało to mniej więcej tak:
-Jeśli na dworze jest jasno, to rozsuń zasłony dopiero o godzinie budzika (alarm w telefonie)
[nie chcę aby zasłony otwierały się przed budzikiem jak jeszcze mogę spać]
ale jeśli o godzinie alarmu jest jeszcze ciemno to rozsuń zasłony dopiero kiedy będzie jasno.
[kiedy mam budzik ustawiony na godzinę kiedy jeszcze jest ciemno, to nie chcę aby zasłony się rozsuwały, bo muszę i tak zapalić światło w sypialni]
Natomiast w dni kiedy nie ma ustawionego alarmu to otwieraj zasłony o godzinie X.
[A w dni wolne, lubię sobie pospać, ale też nie za długo, więc np. 8:30 wydaje się ok]
Aktualnie wykorzystuję takie encje:
sensor.telkuba_next_alarm - tutaj sprawdzam godzinę budzika (którego używam tylko i wyłącznie do budzenia mnie)
sensor.nowy_czujnik_swiatla_illuminance - poziom lux
switch.4ch_switch_1 - no i już wkonawczy “call service”
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie