Zbliża się termin odczytu licznika gaz…

If you have thought that the Smart Metering chaos will be over at some point, then let me introduce to you the new Smart Gas meters.

The GREAT Projekt eGazomierz

https://www.psgaz.pl/projekt-egazomierz

I’ve just got installed one of these Elektrometal EM-eG4 meters, and science stops there…

Further information from other end users can be found here:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4151704.html

As high tech as you can read the LCD screen by yourself, everything other then this information is going to the gas company and you have no access to it.

https://www.psgaz.pl/pobierz/710eb623-3e3e-409c-9e62-69c4c3dbb127/page

1 polubienie

To wszystko jest jakiś przekręt, lub ktoś się nie dopatrzył. Co prawda w licznika gazowych ciężko założyć wmbus z obsługą zasilania na baterie to jak to mają wodociągi czy energetyka, ale nie wieże że takiej technologii nie da się zrobić.
Jeszcze przed nowym rokiem złożyłem zgłoszenie w tej sprawie, i otrzymałem telefon że wymienią mi licznik na taki który będzie miał wyjście impulsów jak i łączność GSM. Mało tego po ich stronie dostarczą mi barierę iskrobezpieczną aby było wszystko zgodnie z -przepisami. Niestety do nie dzisiejszego nikt się nie zjawił. Również dziś ponowiłem kontakt i czekam na ruch z ich strony.

1 polubienie

I am with you @bodek85, but what kind of pulse output? And then you need an Unismart with ATEX? Why they are not installing one with a WMBus module to send a value every 5 minutes, like the Unismart does.

It is a mess, a hot mess. The wild-wild west and nobody protects the customers interest.

1 polubienie

Pan @szmiit w poście nr 15 w swoim uzupełnieniu z dnia 09-02-2026 dokładnie napisał dlaczego nie ma dostępu do danych odczytowych z “eGazomierzy” - wykorzystają one transmisje GSM i pozostałe moduły komunikacyjne są wyłączone.

Przestrzegam przed montowaniem złącza optycznego IR bez wiedzy i zgody OSD, bo może się to skończyć postępowaniem na podstawie: Art. 6 Ustawy z dnia 10 kwietnia 1997 r. – Prawo energetyczne.

Twoim operatorem jest PSG czy ktoś inny? Bo jeśli PSG to ktoś się pomylił, nie ma takich modeli gazomierzy - przynajmniej nie w rejonie w którym działam.

PSG, gazomierzy może i nie ma ale nakładki podobno są, przynajmniej tak mi tłumaczono. Po ponownym kontakcie mailowym dostałem odpowiedź.
W sprawie, o którą Pan pyta (lokalnego odczytu na potrzeby SmartDomu jest w trakcie procedowania i podejmowane są kierunkowe decyzje – spójne dla wszystkich Klientów i w związku z tym nie udzieliłem odpowiedzi w terminie
Czyli dalej brak konkretów, czekam cierpliwie…

1 polubienie

Odpowiedz jest konkretna, ale musisz rozumieć co w korporacyjnym języku oznacza “procedowana” i “kierunkowe decyzje” bo to klucz do zrozumienia jej treści. To jest najprostsza odpowiedz na jaką możesz liczyć ze strony pracownika PSG. Jak to zrozumiesz, to będziesz wiedział na jakim to jest etapie.

If You would send an email requesting local access and I will do it as well, then they will see that people wants to read their own meter locally.
On the other side you can report things to the UOKiK as well, just to make sure the authorities see the issue.

1 polubienie

info z PSG
„Na obecnym etapie projektu skupiamy się na wymianach gazomierzy w ramach projektu eGazomierz. Jednocześnie informujemy, że dane odczytowe dostarczamy Sprzedawcom paliw gazowych zgodnie z cyklami określonymi w harmonogramie odczytów. Po realizacji projektu rozważymy ewentualne działania rozwojowe mające na celu udostępnianie danych rejestrowanych gazomierza ze zdalną funkcją transmisji danych bezpośrednio Odbiorcom”.

2 polubienia