2023.8.x - zmiana nazw

Jestem już posiadaczem wersji 2023.8.2. Zastanawiam się tylko jak sensownie zacząć poprawiać nazwy urządzeń (a może encji), żeby to miało ręce i nogi. Może dodawać jakiś prefiks do nazwy urządzenia dev_nazwa urządzenia? Robić to z poziomu integracji MQTT, czy może z Z2M?
Myśleliście już jak to ogarnąć?

Nie poprawiać, poczekać na rozwój sytuacji.
Ostrzeżenie dotyczy dość przyszłościowo breaking change w lutowym wydaniu z 2024 toku.

Tak, masz rację 2024. Dobra, czekamy, bo poprawiania jest od cholery :frowning:

Prawki będą po stronie oprogramowania, Z2M czy innych. Według mnie będzie rozdzielona nazwa urządzenia od encji.

Czujnik_z_Dymu_kuchnia
_fault_alarm
_smoke
_battery_low

To chyba nie dobry pomysł. Jak będziesz miał Czujnik_z_Dymu_kuchnia i Czujnik_z_Dymu_salon, to nazywanie encji _smoke nie jest dobrym pomysłem, chyba że źle zinterpretowałem Twoje rozmyślanie :slight_smile:
Wg. mnie można dodać do każdego urządzenia prefix, np.: Device_Czujnik_z_Dymu_kuchnia, a encje zostawić Czujnik_z_Dymu_kuchnia_smoke i po problemie.

Będą to zapewnie karty Urządzeń z Nazwą i dostępnymi encjami, ale to tylko moje przemyślenia.

Ja ustawiłem sobie tak:
“PIETRO LAZIENKA RUCH [ZB]” czy “GARAZ [TH - ZB AAA]” - czyli:

• gdzie jest czujnik (piwnica, parter itp),
  • w którym pomieszczeniu (pokój, łazienka, garaż),
  • jaki czujnik (ruchu, włącznik…)
  • a na końcu detale.

Np “TH - ZB AA” u mnie oznacza “czujnik TH - temperatury i wilgotności za ZigBee, na baterie AAA” - od razu wiem czego szukać :slight_smile:

A encje z tego automatycznie, czyli “sensor.garaz_th_zb_aaa_humidity”, “binary_sensor.pietro_lazienka_ruch_zb_iaszone” itd.

wydaje się że sensownie będzie poczekać do 2023.9.x warto przeczytać to: Nazwa urządzenia jest równa nazwie encji w konfiguracji · Numer #97656 · asystent domowy/rdzeń · GitHub

No to chyba masz problem, jak większość (wszyscy?) :slight_smile: Właśnie tak nazywać encje ws. urządzenia nie będzie można.

nawet nie trzeba było czekać do 2023.9 problem rozwiązała wersja 2023.8.4

raczej nie rozwiązała tylko odroczyła …

Remove repair issue for MQTT discovered items
1 polubienie