Jestem już posiadaczem wersji 2023.8.2. Zastanawiam się tylko jak sensownie zacząć poprawiać nazwy urządzeń (a może encji), żeby to miało ręce i nogi. Może dodawać jakiś prefiks do nazwy urządzenia dev_nazwa urządzenia? Robić to z poziomu integracji MQTT, czy może z Z2M?
Myśleliście już jak to ogarnąć?
Nie poprawiać, poczekać na rozwój sytuacji.
Ostrzeżenie dotyczy dość przyszłościowo breaking change w lutowym wydaniu z 2024 toku.
Tak, masz rację 2024. Dobra, czekamy, bo poprawiania jest od cholery
Prawki będą po stronie oprogramowania, Z2M czy innych. Według mnie będzie rozdzielona nazwa urządzenia od encji.
Czujnik_z_Dymu_kuchnia
_fault_alarm
_smoke
_battery_low
To chyba nie dobry pomysł. Jak będziesz miał Czujnik_z_Dymu_kuchnia i Czujnik_z_Dymu_salon, to nazywanie encji _smoke nie jest dobrym pomysłem, chyba że źle zinterpretowałem Twoje rozmyślanie
Wg. mnie można dodać do każdego urządzenia prefix, np.: Device_Czujnik_z_Dymu_kuchnia, a encje zostawić Czujnik_z_Dymu_kuchnia_smoke i po problemie.
Będą to zapewnie karty Urządzeń z Nazwą i dostępnymi encjami, ale to tylko moje przemyślenia.
Ja ustawiłem sobie tak:
“PIETRO LAZIENKA RUCH [ZB]” czy “GARAZ [TH - ZB AAA]” - czyli:
- gdzie jest czujnik (piwnica, parter itp),
- w którym pomieszczeniu (pokój, łazienka, garaż),
- jaki czujnik (ruchu, włącznik…)
- a na końcu detale.
Np “TH - ZB AA” u mnie oznacza “czujnik TH - temperatury i wilgotności za ZigBee, na baterie AAA” - od razu wiem czego szukać
A encje z tego automatycznie, czyli “sensor.garaz_th_zb_aaa_humidity”, “binary_sensor.pietro_lazienka_ruch_zb_iaszone” itd.
wydaje się że sensownie będzie poczekać do 2023.9.x warto przeczytać to: Nazwa urządzenia jest równa nazwie encji w konfiguracji · Numer #97656 · asystent domowy/rdzeń · GitHub
No to chyba masz problem, jak większość (wszyscy?) Właśnie tak nazywać encje ws. urządzenia nie będzie można.
nawet nie trzeba było czekać do 2023.9 problem rozwiązała wersja 2023.8.4
raczej nie rozwiązała tylko odroczyła …
Remove repair issue for MQTT discovered items