2x włącznik schodowy sterowanie zdalnie

Dzień dobry
Jak wysterować i podpiąc przewody do dwóch włączników schodowych (parter + pietro) na instalacji 3 żyłowej, ale lampa również podpieta na tych samych 3 żyłach.
-Rozłożenie przewodów jak na schemacie
-niebieski przewód opisany N5 jest , ale do niczego podpięty więc do wykorzystania
-zielona kreska to możliwość przeciągniecia przewodu i podanie zasilania 230V
-sterownik można w sumie w każdym miejscu podpiąć
-nie znalazłem nic co by odpowiadało na forum (chyba że nie rozumiem schematów :D)
-najprościej zrobić to na 2 odzielnnych sterownikach, tylko że jak kordynator się wyłączy czy wifi padnie, to przestanie działać włącznik świata z jednej strony…

EDIT_1: 2026.01.30
-instalacja w Polsce
-Dom jest na 3 fazy, a czy parter i piętro jest na różnych to całkiem możliwe 99%
-Aktualnie to rozwiązanie dział na zwykłych przełącznikach
-Ogólnie instalacja oświetleniowa w domu jest zrobiona na zasadzie „bez N”
-Brak różnicówek , ale rozdzielnica ma być przebudowa docelowo (a remont instalacji w pomieszczeniach to nie prędko )
-Na piętrze nie ma N w puszcze po prawej , więcej info niżej

-Na parterze (włącznik schodowy po lewej) jest zasilany 230V (L) , od tego lecą dwa przewody sterujące na 230V Kolor czerwony, przy lampie do włącznika na piętrze.
Od włącznika na piętrze idzie na powrocie (niebieskiem 230V) do lampy, a od lampy biegnie na parter „zmienia się na N ”, gdzie jest podpięty na stałe przewód niebieski.

W domu tylko jedna faza czy trzy fazy ? To kluczowe pytanie, bo zasilenie modułu z innego obwodu ( zielona kreska) może doprowadzić do zwarcia miedzy dwoma różnymi fazami.
Jeżeli jedna faza, to spokojnie da radę na np sonoff miniR4.

Na rysunku masz dwa niebieskie przewody do lampy. Skąd lampa ma fazę a skąd N?

Czy sonoff nie ma oddzielnych styków S1 i S2? Wtedy nie może podać na to fazy. Schodowe muszą być odłączone od napięcia a na tym rysunku nie ma takiej opcji.

Czy możesz edytować wcześniejsze posty zamiast pisać kolejny kwestia porządku wiem że odwołujesz się do innego komentarza ale możesz to polączyć.

Pierwszy post, proszę wybaczyć :slightly_smiling_face: kliknąlem w odpowiedz w tym drugim poście. Myślałem że to pojdzie tylko jako odpowiedz na post a nie na główny wątek. Na przyszłość będę wiedział. Jak Admin nad tym czuwa to proszę o usuniecie tych dwóch odpowiedzi

Po to tu jestem aby nad tym czywać a i witam w naszym gronie.

EDIT posty usunięte

Sonoff miniR4 ma S1 połączony z L , więc podanie fazy na S2 załatwia sprawę.

To połączenie z rysunku autora wystarczy żeby tym sterować, jedyny warunek moduł zasilony z pożyczonej fazy i wszystko musi chodzić na tej samej fazie

To tylko idiotyczna chińska metoda oznaczeń przyłączy modułu (ma ułatwiać życie niewykwalifikowanym instalatorom, a wprowadza zbędne zagrożenie nadinterpretacją)
wątek na 100 postów ale tu masz fotkę ze środka
wejście w tym modelu jest tylko jedno i jest nim S2
natomiast zacisk S1 to jest drugi zacisk L, czyli faza

Jeśli ten rysunek zrobiony przez OPa tego wątku jest bez radykalnych błędów, to w tej instalacji w istotnych punktach jest za mało przewodów by wstawić gdzieś moduł i zachować istniejące wyłączniki schodowe.

Jeśli oba przewody brązowe dochodzą do lampy i można je bezszkodowo rozciąć (tj.jest wystarczający nadmiar kabla) by np. podłączyć do instalowanego tam modułu (o ile jest miejsce) to można pomyśleć czy w ten sposób się by nie dało.

Ale o ile jest to instalacja jednofazowa w całym budynku, to większe szanse są na zamontowanie modułu w puszce u góry po lewej i “pożyczenie” sygnału fazy jako sterującego z puszki prawej oraz stamtąd też masy dla żarówki (tam gdzie zielona kreska - UWAGA w takich celach nie stosujemy przewodu żółtozielonego, w ogóle to sugeruję oznaczyć każdy z przewodów w tych puszkach w jednoznaczny sposób i trwale).

Jeśli dostanę dodatkowe szczegóły to domaluję te parę kresek, bo to za dużo roboty by szło na marne (ale potrzebuję potwierdzenie obecności pełnego zasilania w puszcze skrajnie prawej, bo potrzeba stamtąd zabrać zarówno L i N).

Nie wystarczy, trzeba “pożyczyć” zarówno L jak i N (zostawiamy wtedy oba brązowe bez cięcia; ewentualne cięcie może mieć sens tylko jeśli jest możliwość zamontowania 2-wejściowego modułu przy lampie + wymiana przełączników schodowych na dzwonkowe).

Nie pomyslałem o dzwonkach ale to faktycznie najlepsza opcja. Jezeli fazowy przewód idzie od prawej puszki to zostaje sterowanie N, czego sie nie powinno robić. Najlepiej jakby z prawej puszki szła N to wtedy Twoje rozwiazanie by bylo w 100% ok. Nigdy nie bylo mi potrzebne polaczenie wewnatrz sonoffa. Przekonany byłem że s1 i s2 jest po stronie niskiego napięcia.

Ani słowem nigdzie nie wspomniałam o sterowaniu N, w ogóle oprawka powinna mieć stałe połączenie z N oraz sterowane zasilanie (to podstawowe zasady bezpieczeństwa, dlatego w klasycznej instalacji schodowej “wysyła” się między przełącznikami schodowymi czy krzyżowymi tylko i wyłącznie fazę…).

Ale bez dodatkowych danych od OPa nie ma sensu dyskutować…
Z 2 słowa o różnicówkach w tej instalacji też by się przydały (chociaż brak jakiejkolwiek wzmianki o przewodach PE sugeruje instalację z wczesnego XX wieku, więc pewnie ich nie ma, ale to też warto wiedzieć, bo akurat tu najsensowniejszym posunięciem jest podebranie dla żarówki L z jednego punktu instalacji a N z innego).

Mam jeszcze takie pytanie @DanaLana dlaczego akurat takie tagi na ten wątek bo w twoim wpisie nie widziałem nic o tuya, wifi, Zigbee i matter, a jeśli jest Zigbee to nie może być przecież Wi-Fi.

Wogole z rysunku wydaje mi sie ze to jest jakby brandenburski układ schodowych ale bez dokładnego schematu połączeń ciężko wywnioskować

Nie wiem czy mi się dobrze wydaje ale to może być stara instalacja bez neutralnego na przełączniku

Każda instalacja schodowa jest bez N na przełączniku (z powodów jak wyżej wspomniałem, o ile jest prawidłowo zbudowana, tu zasady się nie zmieniły od początków elektryfikacji).
Natomiast to czy w puszkach mamy dostępne interesujące dodatkowe przewody/sygnały zależy jak stara jest instalacja (i czy były cięte koszty do ostateczności).

-instalacja w Polsce
-Dom jest na 3 fazy, a czy parter i piętro jest na różnych to całkiem możliwe 99%
-Aktualnie to rozwiązanie dział na zwykłych przełącznikach
-Ogólnie instalacja oświetleniowa w domu jest zrobiona na zasadzie „bez N”
-Brak różnicówek , ale rozdzielnica ma być przebudowa docelowo (a remont instalacji w pomieszczeniach to nie prędko )
-TAGi dałem różne gdyż czasem jest coś na wifi a nie ma na zigbbe jak np. shelly.
A Matter to na chwile obecną w 90% opiera się na wifi
-Na piętrze nie ma N w puszcze po prawej , więcej info niżej

Pomiędzy włącznikami i lampą leci sobie przewód 3 żyłowy (żaden nie ma koloru żółtego)

Na parterze (włącznik schodowy po lewej) jest zasilany 230V (L) , od tego lecą dwa przewody sterujące na 230V Kolor czerwony, przy lampie do włącznika na piętrze.
Od włącznika na piętrze idzie na powrocie (niebieskiem 230V) do lampy, a od lampy biegnie na parter „zmienia się na N ”, gdzie jest podpięty na stałe przewód niebieski.

Jest możliwość większym nakładem pracy czy też estetyki, ale dalej nie wiem jak tym można było by sterować, jak konkretnie połączyć przewody.

-Na piętrze nie ma N w puszcze po prawej , raczej jestem w stanie się przewiercić do niej i poprowadzić zasilanie L+N, na piętrze na 99% inna faza

Rozwiązanie dzonkowe możliwe jest montaż przy lampie lub na piętrze bez N
Dobrze rozumiem?
(bo na parterze sterownika w chwili obecnej nie da się zamontować chyba że rozłączałbym N w puszce na parterze, ale to musiałby być drugi sterownik beznapięciowy)
Bardziej właśnie chciałem nad klasycznym rozwiązaniem czyli schodowe

Nie sądziłem, że w dzisiejszych czasach ktokolwiek na przełączniki schodowe mówi brandenburskie (to jakaś nazwa sprzed 100 lat).

W takim razie zapomnij o modyfikacji. Nie widzę sensownego rozwiązania (tj. każde wymaga dociągnięcia przewodów, i NIE może to być inna faza, natomiast jedyne stosunkowo proste wymaga by w puszcze po prawej dało się dociągnąć tę samą fazę którą masz w puszkach o lewej oraz N)
Po remoncie instalacji zmienisz sobie na inteligentne.

W tej chwili jedyne co mogę sensownego zaproponować na okres tymczasowy to żarówkę Zigbee z Ikea i 2 piloty Zigbee też z Ikei (ewentualnie to samo, ale Hue), jeśli masz sieć Zigbee to brand żarówki nie jest bardzo istotny (jednak piloty powinny być takie które da się zbindować z żarówką…). A instalacja bez modyfikacji - po prostu włączysz żarówce zasilanie na stałe (np. mostkując zdemontowane i zaślepione przełączniki schodowe).

Każde inne rozwiązanie wymaga modyfikacji instalacji.

Jeśli znajdziesz jakiś moduł 2-wejsciowy mający w miarę kompletną dokumentację to się pomyśli nad możliwością jego montażu
(jakkolwiek ja takie beznadziejne przypadki rozwiązywałem wyłącznie rozwiązaniami retrofit z ikei)

1 Like

To jakich kolorów użyto wynika z wieku tej instalacji, ale jest to klasyczny układ schodowy. Przy instalacji 3 fazowej faktycznie istnieje duże prawdopodobieństwo, że na piętrze jest inna faza, więc odpada zasilenie modułu z pożyczonego napięcia. Jeżeli nie planujesz wymiany instalacji w domu pozostaje wykorzystanie modułu shelly1L pierwszej gen, ale jest trudno dostępny.
Jest to moduł wifi i może pracować w instalacji bez N.
Poniżej wstawiam schemat z uwzględnieniem dwóch czerwonych przewodów i opisem jak ustawić wejścia SW1 i SW2 w aplikacji shelly, żeby to działało.

Gdybyś miał problem ze zdobyciem tej wersji shelly, to pisz do mnie, mam jeszcze stare zapasy

A jak będziesz miał wątpliwości czy to będzie działać polecam lekturę Shelly 1L Wiring for Two Way Switch - how? - #3 by parautenbach - Hardware - Home Assistant Community

2 Likes

Jest też Sonoff ZBMINIL2 jeśli tak się dokładnie nazywa i on też jest bez N

I bierzesz za niego odpowiedzialność, że będzie działał w tej konfiguracji?
Nie ukrywam nie sprawdzałem dokumentacji ani nie miałem go w rękach, ale jeśli chodzi o Shelly to i owszem będzie OK.

Odpowiedzialność, a raczej gwarancję, to mogę dać na moduł. Na poprawne jego działanie tylko wtedy, gdy sam to podłączę. Nie rozumiem takich pytań? Moduł jest nowy :slight_smile:

Sonoff ZBMINIL2 nie będzie mógł tak działać , potrzebuje trzy żyły między puszkami

3 Likes