Rano posypały mi się karty, które namiętnie korzystały z danych dostarczanych przez tę integrację… Co więcej, automatyka temperatur także umarła…
Trochę ratuje mnie integracja Meteo-IMGW od Bienia, ale wszystko muszę przerabiać…
On September 9, 2025, AccuWeather unveiled a new version of its API. The existing API keys have expired and the new API keys are not compatible with the integration. Furthermore, AccuWeather currently does not offer a free plan for access to its API; only paid plans are available. You can check details here.
You can follow the issue here.
Też muszę trochę poprzerabiać… (na szczęście niewiele bo korzystałem głównie z innych dostawców prognozy).
Dwa dolce na miesiąc to niestety zbyt wysoka cena na to co oferują… rozstaję się bez żalu (to wynika już z doświadczenia z ich aplikacją mobilną, gdzie kiedyś miałem “dożywotnie” konto premium, które oczywiście jakiś czas temu przestało być dożywotnie, natomiast błędy w tłumaczeniach, które zgłaszałem im wielokrotnie, chyba do dziś nie są poprawione).
Też ich pożegnałem (chciwość nie zna granic) traktują zwykłych użytkowników jakby byli jakimś instytutem i pobierali gigabajty danych. Korzystam z AstroWeather, Pirate Weather, OpenWeatherMap.
Nie ma tu reguły, każdy ma inne potrzeby, wymagania i preferencje.
Popatrz wyżej, czego używają koledzy lub zajrzyj tutaj. Ja np. korzystam z Astroweather, Met.no, Meteo-IMGW, OpenWeatherMap, PirateWeather oraz Tomorrow.io. Każda z integracji dostarcza mi innego rodzaju danych… Moim problemem nadal pozostają alergeny, odkąd zaorana została usługa Żadnego ALE.
Jeśli chodzi o sprawdzalność Open Meteo i Open Weather Map (uwaga przy przekroczeniu limitu żądań jest płatna, opis jak uniknąć opłat jest gdzieś na forum) działają u mnie nieźle.
Jeśli się ma własną stację pogodową, to wtedy jest dostępna szczegółowa prognoza pogody w Weather Underground (warunek to wysyłanie własnych danych pomiarowych).
Oprócz tego jest standardowa w HA met.no (u mnie słaba sprawdzalność, ale mam jedną lokalizację taką, że nic innego i tak nie ma sensu), i dla okolic lotnisk DWD.
Jako integracje wspomagające
Ambient Weather Network (tylko bieżące warunki i czerpie dane raczej z tych samych źródeł co DWD).
Prognoza astronomiczna Astroweather ma sens tylko w miejscach gdzie można spojrzeć w niebo (w dużym mieście nawet nie w centrum nie ma sensu, ale na wsi zwykle tak), no i oczywiście trzeba czuć taką potrzebę.