AGD Samsunga + HA

Mam dodaną integrację ze SmartThings od Samsunga a w niej zmywarka i płyta indukcyjna.

Ze zmywarką jest dosyć lajtowo:

Można obczajać co zwywarka robi i jaki jest czas do zakończenia. Dlaczego nie działa pobieranie danych o zużyciu energii? W aplikacji ST da się to podejrzeć a więc jest to wysyłane do chmury.

Pomijając tą jedną niedogodność przechodzimy do płyty indukcyjnej i jej “smartowatość” jest mocno dyskusyjna. W dedykowanej aplikacji najwyżej można podejrzeć, które pole aktualnie działa i czasem przychodzą powiadomienia o zakonczonym odliczaniu czasu. W HA jednak… :
image
mogę najwyżej podejrzeć czy płyta jest włączona. Nie zwraca informacji o zużyciu energii.

Zatem teraz pytanie - zużycie energii jest obsługiwane? Komuś to działa?
Integracja z płytą indukcyjną jest tak żałosna, że nie mam pomysłu jak realnie z tego skorzystać. Najwyżej jak wychodzę z domu to czy płyta jest włączona ale tam i tak są zabezpieczenia czasowe więc i tak nic złego się nie powinno wydarzyć.

U mnie trochę w pralce działa zużycie.
pokazuje chwilowo i zbiorczo.
encje zaznaczone w ramce nie działają.

To ja dalej z zmywarką SAMSUNG.
Mianowicie powiadomienie o starcie oraz po zakończniu na głośniku Google Home Mini działają bardzo porawnie, żadnych opóźnień, natomiast moze ktoś wie jak dodać po starcie informacje o czasie pozostałym do końca?
Mam tak, że po starcie głośnik mówi “Zmywarka rozpoczeła itd…” i tu nie wiem jak dodać np. “do zakończenia pozostało i…?”, z góry dzięki za pomoc.

Dodam że w HA wyśiwtla pozostały czas…

image

Dokładnie coś takiego zrobiłem :wink: 3maj

service: tts.cloud_say
data:
  entity_id: media_player.mopidy_http_server_on_mopidy_6680
  cache: false
  language: pl-PL
    Zmywanie rozpoczęte. Przewidywany czas do zakończenia to
    {{((as_timestamp(states('sensor.zmywarka_dishwasher_completion_time')) - 
    as_timestamp(now()) | int ) / 60) | int  }} minut
  options:

Pięknie dziekuję kolego, działa.
Jest jakaś szansa na np. zamiast 120 minut / to 2 godziny?
Lub zmywanie zakończy się o 17:30?

Z góry dziękuję…

Myślałem o tym, żeby zamieniać do pełnych godzin ale odłożyłem to na później a potem olałem temat bo przez wiele miesięcy już się przyzwyczaiłem do obecnego komunikatu :wink: Ja bym to zrobił na helperach odświeżanych w tle gdzie były by zamieniane na pełne godziny.
Co do dokładnego czasu to encja zakończenia już ma ten czas (chociaż HA podane w minutach) i trzeba tylko obciąć z niego sekundy czyli inaczej to sformatować.

a może wiesz jak dodac powiadomienie, kiedy zostało np. 10 minut do końca?

W moim kodzie jest fragment, który konwertuje godzinę zakończenia na minuty więc musisz to wyciągnąć na zewnątrz np robiąc z tego sensor i jego template zwraca minuty. Potem już trigger w automatyzacji dla tego sensora.