Jeśli korzystacie z integracji “ShellyForHass (Shelly integration)” to wstrzymajcie się z sierpniową aktualizacją swoich urządzeń Shelly do czasu wydania poprawki do integracji obejmującej powyższą aktualizację (na chwilę obecną ShellyForHass nie jest kompatybilne z najnowszą aktualizacją) - źródło ShellyForHASS.
Ja, niestety dowiedziałem się o tym szukając rozwiązania które powodowało błąd w moich gniazdach plug S i plug.
Całe szczęście w w/w gniazdach błąd nie wpływa na ich działanie, poniżej wklejam błąd który wypluwa HA:
Logger: pyShelly
Source: /usr/local/lib/python3.8/site-packages/pyShelly/coap.py:191
First occurred: 18:43:30 (2 occurrences)
Last logged: 18:43:30
Error receive CoAP
Traceback (most recent call last):
File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/pyShelly/coap.py", line 182, in _loop
self._root.update_block(device_id, device_type,
File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/pyShelly/__init__.py", line 242, in update_block
block.update(data, ipaddr)
File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/pyShelly/block.py", line 92, in update
dev.update(data)
File "/usr/local/lib/python3.8/site-packages/pyShelly/relay.py", line 50, in update
self.info_values[INFO_VALUE_CURRENT_CONSUMPTION] = round(consumption)
TypeError: type NoneType doesn't define __round__ method
Jak ktoś będzie miał taki błąd, to właśnie jest spowodowane najnowszą aktualizacją.
Tutaj można wykonać downgrade oprogramowania:
https://www.shelly-support.eu/index.php?shelly-firmware-archive%2F&fbclid=IwAR2bOok5tMp4jAvw9bTd215o0vR8OeEMzdrvwnNJg-OR77UorCQyLI7HYS4
To jest cały minus Inteligentnego domu. Potężna instalacja / projekt, wszystko śmiga, wychodzi jakaś aktualizacja czegoś i połowa sprzętu nie działa albo sypie błędy… Nie można zostawić całego systemu w pewnym momencie, żeby mógł samodzielnie pracować i żyć swoim życiem, tylko ciągle upgrady i rozwiązywanie problemów… Powoli dochodzę do wrażenia że to tylko zabawa na chwilę i wieczna walka z wiatrakami, żeby system mógł pracować jako tako… A już na pewno to nie jest system dla ziomka z ulicy
Pamiętaj, że czasami lepsze podejście jest: działa - nie rusz. Nie masz obowiązku aktualizowania, a jeżeli urządzenia działają w sieci lokalnej to i z punktu widzenia bezpieczeństwa nie jest to też jakiś wielki problem.
Zdecydowanie zgadzam się, że nie jest to system dla “ziomka z ulicy” . Na razie HA traktuje jak poligon i robię update bez wahania. Szczególnie, że mam opanowany proces odzyskiwania systemu z snapshota. Dlatego “Home Assistant Google Drive Backup” to obowiązkowy Add-ons w konfiguracji HA. MUST BE
Dziś pojawiła się aktualizacja “ShellyForHass (Shelly integration)” dodająca poprawną obsługę urządzeń shelly z oprogramowaniem układowym 1.8.x - Shely For Hass 0.2
Przetestowałem, działa jak należy.
Rozumiem, że jak mi przyjdą Shelly 2.0 pod rolety to dodawać je przez ShellyForHass najlepiej?
Ewentualnie przez mqtt ale zdecydowanie prościej przez ShellyForHass. Ale w następnej wersji 0.115 chyba będzie integracja z shelly w HA
Dzięki za informację, poczekam jeszcze na aktualizację HA, z tego co gdzieś czytałem ma być w tym miesiącu.
Ja właśnie walczę z betą aby się przygotować do materiału “co nowego” dla Was . Oficjalna ma być 17.09 września. Jest pełno zmian dawno takiej wersji nie było.
Mam nadzieję, że nie będzie dużo błędów:-)
oj jak patrzę po zmianach to rożnie może być. Na razie to mam problem nawet z instalacją wersji beta
Dobrze, że istnieje możliwość przywrócenia poprzednio działającej konfiguracji z snapshot, bo jakby tego nie było to nie wiem. Czekamy cierpliwie na nowości.
Nowy materiał będzie jakieś 3 dni (bo naprawdę dużo zmian) po oficjalnym wydaniu
Właśnie miałem problem z podłączeniem Shelly1, MQTT nie chciał chwycić, ShellyForHass też nie widział urządzenia. A tu po update HA do version 0.115.3 sam wyszukał mi urządzenie, niestety nie widziałem go nigdzie. Pomogło wyłączenie go z MQTT i odinstalowanie ShellyForHass, reset w cuda.
HA zapytał czy dodać nowe urządzenie Shelly1 i po minucie wszystko śmiga - https://www.home-assistant.io/integrations/shelly