Zakupilem sobie ostatnio “Govee AI Sync Box 2” bo brakuje mi HDMI w TV i jest opcja ambilight. Niestety, okazalo sie, ze jest problem z integracja tego w HA. Bylem pewny, ze to pewnie 10 klikniec i gotowe.
Box nie ma autoswitcha dla poszczegolnych wejsc HDMI. Zeby je przelaczyc, trzeba to zrobic z poziomu aplikacji, lub przyciskiem na urzadzeniu.
Jako ze HA mnie rozleniwia to chce to wszystko uproscic. Po przeszukaniu internetu, okazalo sie, ze API od govee jest slabe i dlatego integracja dziala lipnie. Po dodaniu urzadzenia do Google Home, jest rozpoznawalne jako zwykla zarowka. Matter nie dziala zarowno z GH jak i HA.
Tylko Alexa ma opcje zmiany portu HDMI. Utowrzylem konto, dodalem box’a, utworzylem rutyny i… z poziomu telefonu dziala elegancko. Teraz przyszla kolej na HA. Jako, ze nie chce placic za nabu casa, chcialem uzyc ALEXA MEDIA PLAYER w celu wysylania polecen. Niestety nie mam zadnego uzadzenia ECHO zeby wysylac polecen na nie. Jedyne co mam to telefon. Skonfigurowalem wszystko, ale jako ze nie mam ECHO to nie moge sprawdzic czy to wszystko dziala.
Czy istnieje jakas mozliwosc przesylania polecen “do chmury”? A moze jest jakas inna opcja, o ktorej nie wiem? Jak przeslac polecenia z HA do Alexy?
Jeśli masz Integracje Tuya lub SmartThings, to ta może być mostkiem łączącym HA z Alexa.
Jeśli np. w Tuya stworzysz wirtualny przełącznik, będzie widoczny w HA, Tuya, Aleksa.
Zmiana stany w HA , zostanie przesyłana do Tuya a następnie do Alexa.
A kiedy Alexa otrzyma zmianę stany, aktywuje rutynę
utworzylem rutyny i… z poziomu telefonu dziala elegancko
Dzieki za pomysl.
Wybralem jakis wlacznik z 4 przyciskami. W HA ustawilem, ze jak Logitech Harmony sie przelacza z TV na PS5 to ma sie wlaczyc “przycisk 2” a reszta przyciskow wylaczyc.
W Alex’ie ustawilem rutyne, zeby przy wlaczaniu sie “przycisku 2”, HDMI przelaczalo sie na PS5.
I du*a. Alexa nie wychwytuje zmiany stanu przyciskow, wiec nie puszcza rutyn w ruch. Dziala tylko gdy przelacze przyciski bezposrednio w Alex’ie - a i to nie zawsze
Probowalem podlaczyc Logitech Harmony bezposrednio do Alexy i tam sterowac ale tez lipa. Kazda aktywnosc w Harmony jest scena w Alex’ie. Nie widze opcji, zeby ustawic rutyne, ktora przy zmienie sceny na PS5 (w Harmony), przelaczy inne urzadzenie (box) na wymagany stan (wejscie HDMI).
Ten drugi screenshot masz z integracji Alexy w HA. Ja jej nie mam w swoim HA.
Z tego co zrozumialem wczesniej, plan byl taki zeby polaczyc HA-Tuya, a potem Tuya-Alexa. HA-Tuya dziala dobrze, jak zmieniam w Tuya to zmiana widoczna jest tez w HA i odwrotnie. Gorzej jest z Alexa. Jak zmieniam w Alex’ie to zmiana widoczna jest w Tuya ale jak zmieniam w Tuya to zmiana nie jest widoczna w Alex’ie, albo jest mocno opozniona.
Echo rozwiazaloby problem, dlatego od poczatku kombinowalem z Alexa Media Player.
Kurde, jest tyle prostych mozliwosci a zadna nie zadziala. Logitech Harmony powinien ogarnac ale Govee nie ma sterowania IR. HA powinien ogarnac ale Govee ma beznadziejne API i nawet brak opcji “po LANie”. W samej Alex’ie moglbym zrobic rutyne wzgledem Harmony ale nie da sie tego dodac, bo kazda “aktywnosc” jest w Alex’ie jako scena, a nie da sie aktywowac portu HDMI na podstawie zmiany sceny.
Jedyne opcje to Echo lub Nabu Casa.
Echo nie chce miec bo to zawsze jakis podsluch, Nabu Casa swoje kosztuje a korzysci w sumie niewielkie.
Chyba poczekam, moze HA dostanie jakies wsparcie. Albo wpadnie jakies inne rozwiazanie, bo ambillight od govee jest calkiem fajne.
Po krotkiej korespondencji z supportem govee, okazalo sie, ze google home rowniez obsluguje zmiane portow. Po prostu sa problemy z widocznoscia tej funkcji w aplikacji. Mozna ja natomiast wywolac poprzez komende glosowa. Poszukalem troche i jest kilka opcji na wysylanie “text to speech” do asystenta google. Mam 2 glosniki z asystentem google wiec jeden moge wyciszyc i bedzie sluzyl tylko do przyjmowania komend z HA.
Czy ktos wie, ktory sposob na komunikacje HA → GH jest najlepszy?
PS. Juz niewazne. Ogarnalem z dodatkiem Google/Google Assistant SDK. Wszystko smiga jak powinno. Problem rozwiazany