Hej wszystkim,
Zakupilem sobie ostatnio “Govee AI Sync Box 2” bo brakuje mi HDMI w TV i jest opcja ambilight. Niestety, okazalo sie, ze jest problem z integracja tego w HA. Bylem pewny, ze to pewnie 10 klikniec i gotowe.
Box nie ma autoswitcha dla poszczegolnych wejsc HDMI. Zeby je przelaczyc, trzeba to zrobic z poziomu aplikacji, lub przyciskiem na urzadzeniu.
Jako ze HA mnie rozleniwia to chce to wszystko uproscic. Po przeszukaniu internetu, okazalo sie, ze API od govee jest slabe i dlatego integracja dziala lipnie. Po dodaniu urzadzenia do Google Home, jest rozpoznawalne jako zwykla zarowka. Matter nie dziala zarowno z GH jak i HA.
Tylko Alexa ma opcje zmiany portu HDMI. Utowrzylem konto, dodalem box’a, utworzylem rutyny i… z poziomu telefonu dziala elegancko. Teraz przyszla kolej na HA. Jako, ze nie chce placic za nabu casa, chcialem uzyc ALEXA MEDIA PLAYER w celu wysylania polecen. Niestety nie mam zadnego uzadzenia ECHO zeby wysylac polecen na nie. Jedyne co mam to telefon. Skonfigurowalem wszystko, ale jako ze nie mam ECHO to nie moge sprawdzic czy to wszystko dziala.
Czy istnieje jakas mozliwosc przesylania polecen “do chmury”? A moze jest jakas inna opcja, o ktorej nie wiem? Jak przeslac polecenia z HA do Alexy?