Czy w tasmocie jest jakaś komenda do ustawienia offset?
ADC linear range remapping
Witam,
trochę odgrzeję temat bo…
Mam bardzo dobrze działającą automatyzację, zrobioną w oparciu o wiedzę z tego tematu z czujnikiem ciśnienia Gravity. Zasilany on jest napięciem 5 V i ma liniowe napięcie wyjściowe od 0,5 do 4,5 V.
Mam pytanie czy mogę bez żadnych dodatkowych separatorów/powielaczy sygnałów podpiąć się pod ten czujnik drugim urządzeniem, w moim przypadku byłby to falownik do pompy głębinowej.
Nigdy nie słyszałem o czymś takim żeby z jednego wyjścia pobierać sygnały do dwóch różnych urządzeń.
W międzyczasie trochę przekopałem internet i jest to możliwe, ale niestety jest drogo. Istniejeją powielacze sygnałów analogowych " Powielacze są urządzeniami z jednym wejściem analogowym będącym dowolnym sygnałem standardowym (np. 0-5V, 0-10V, 0-20mA, 4-20mA) oraz dwoma, trzema lub nawet czterema wyjściami, które przetwarzają wartość wejściową na ten sam lub dowolny inny sygnał analogowy. Wszystkie obwody są wzajemnie odizolowane galwanicznie"
Taniej będzie wstawić w instalację drugi czujnik.
A tak się spytam po co tak robić? Lepiej po prostu podłączyć kolejny czujnik i napisać troszkę kodu?
Można, tylko po podłączeniu trzeba sprawdzić czy zmieni się odczyt.
Jeśli zmieni się w sposób dla Ciebie istotny - zastosuj separator
jest opcja 0-5V,
Możesz go również zrobić sam - potrzebujesz tylko LM358 i nic więcej.
Nie rozumiem - w falowniku jest wejście sterujące 0-5V do bezpośredniego podłączenia czujnika.
Czyli chcesz aby czujnik sterował pompą? Żeby pompą wiedziała kiedy się włączyć? Jeśli tak to lepiej drugi czujnik dopiąć po co kombinować chyba żeby nie masz gdzie to wtedy rozumiem.
Żeby taki czujnik podpiąć to trzeba instalacje przerabiać, nie wystarczy dotknąć do rury.
Możesz spróbować, przy sygnale napięciowym jest szansa, że to zadziała.
Dlatego napisałem że jak jest możliwość😊
Jak ten separator wpiąć pomiędzy Wemosa a falownik pompy, żeby mieć wyjście sygnału na falownik pompy i Wemosa?
Osobiście to podłączyłbym bezpośrednio dwa urządzenia i sprawdził co się dzieje ![]()
jeśli ten separator to… do wejścia czujnik a do wyjścia falownik i wemos.
Taki separator… jeśli potrzebny możesz zbudować sam na LM358
SYGNAŁ WYJŚCIOWY 1 --[ 1 U 8 ]-- ZASILANIE VCC (np. 9V-12V)
ZWORKA (PIN 1 DO 2) --[ 2 7 ]-- SYGNAŁ WYJŚCIOWY 2
WEJŚCIE (CZUJNIK) --[ 3 6 ]-- ZWORKA (PIN 7 DO 6)
MASA (GND) --[ 4 5 ]-- WEJŚCIE (CZUJNIK)