Temat - posiadam hydrofor i ciśnienie wody w instalacji mam zmienne, a gdyby mi brakło wody w źródełku to niestety całkiem spadnie ciśnienie… więc fajnie by było znać ciśnienie wody w instalacji, ale jak to zrobić?
max dla 3,2 bar u mnie jest wartość 1020, a dla 0 to około 0
d. konfiguracja encji:
- platform: template #Ciśnienie wody 3,2 bar = 1020 analog range
sensors:
cisnienie_wody_hydrofornia:
friendly_name: Ciśnienie Wody hydrofornia
unit_of_measurement: "bar"
value_template: "{{(3.2*(states('sensor.cisnienie_hydrofor_analog_a0')) | float (0) / 1020) | round (2) }}"
od razu przelicza wartości proporcjonalnie żeby pokazywały wartości w bar, gdzie moje maks ciśnienie 3,2 bar to jest realny odczyt 1020 (troszkę matematyki)
aa, pamiętaj, żeby ci to zadziałało w układzie otwartym, to trzeba mieć odniesienie do innego czujnika ciśnienia, tego które aktualnie jest obecne czyli atmosferycznego i mierzyć względem niego. Ciśnienie w powietrzu rośnie a czasami spada, więc ma to też wpływ na ciśnienie w słupie wody. Ten czujnik jest spoko, bo jest tani i łatwo go zamontować. Obecnie pracuje na tym projektem z poziomem wody za pomocą wężyka, ale stosowałem czujniki bmp 280, i mam problemy ze szczelnością, ten się nada jak nic.
albo nie będzie tak kolorowo. bo ciśnienie atmosferyczne mamy w HPa, a ten podaje w PSI, trzeba będzie to przeliczaj, odejmować i przeliczać wynik na %
Ja mam układ zamknięty i i analogowe wskazanie. Albo drugie spr przy 1.5 bar wyłacznik bezpieczeństwa wyrzuca wodę.
Jeśli chodzi o zbiornik to chce zanurzyć rurę 1 calową i pobierać ciśnienie z dna zbiornika, na filmiku fajnie opisane np. rura 1 calowa i słup wody 2 m to ciśnienie np. 2 bary - nie pamietam dokładnie tego z fizyki pewnie będę musiał sie doszkolić
pytanie czy dobrze robisz odczyty, bo ja kalibrowałem w sposób taki, iż robiłem odpowiednie przeliczenie, czyli u mnie moje max - 3,2 bar a ile wynosił analog range - czyli moje 1020, stąd ta zawiła encja
Widzę jakieś błędy w mojej kalibracji - teraz jest skalibrowany do manometru na piecu. Jutro spróbuje na innym czujniku ten mam już w instalacji i sprawdzę wskazania z manometrem z kompresora dobierając odpowiedni dzielnik napięcia. Na tą chwilę ustawiłem max 1 V jednak Nodemcu V3 przyjmuje podobno 3.3 V i spróbuje dobrać dzielnik do 3 V i wtedy dam znać. Na tą chwilę jest OK- teraz testy.
Dziękuje za pomoc…
Witam. Mam pytanie. Zainstalowałem na swojej instalacji C.O ten czujnik. Na manometrze ustawiłem równiutko 1bar a czujnik a w HA wyświetla w zakresie od 0.93 do 1.16 a ciśnienie się nie zmienia ponieważ nie jest odpalony kocioł. W Tasmocie również nie jest stabilnie. Ciągle wartość się zmienia. Czy to jest jakiś problem z czujnikiem?
u mnie nie było problemu, sprawdź zasilanie DC miernkiem czy nie pływa. Wyrzuciłem odrazu zasilanie z usb (łądowarka telefonu) nodemcu i podpiąłem zasilacze stabilizoawany zewnętrzny z którego zasilam płytkę i czujnik i się uspokoiło.
te piki do 1.2 to palenie pieca i wzrost ciśnienia - układ zamknięty
Czesc, moglbys wytlumaczyc ta skladnie?
Końcówkę rozumiem, ze zmienna typu float od 0 -1020, zaokraglona do 2 miejsca po przecinku ale poczatek nie bardzo.
W kwestii składni to jest Jinja2 (mi to “ryje beret”).
Wynikiem tutaj jest wartość obliczeń:
3,2 razy stan sensora ciśnienia (jakieś zmierzone napięcie), dzielone przez 1020, wynik do float i zaokrąglone do 2 miejsc po przecinku
Końcówkę też nie do końca rozumiesz
jest tu filtrem, który zwróci wartość typu float, a jeśli jej nie można uzyskać to zero
1020 - jest to u mnie wartość, jaką wskazuje maksymalne ciśnienie jakie może mi się pojawić, czyli 3,2bar, czyli 3,2 bar wyrażone w postaci odczytu 1020 to jest moje 100%