Po przesiadce na malinki na wyse 5070 (proxmox) mam problem z połączeniem się z android boxem za pośrednictwem adb.
Android box jest podłączony do sieci po kablu, wyse tak samo i przy próbie połączenia dostaję błąd
2024-10-24 16:11:19.170 WARNING (MainThread) [androidtv.adb_manager.adb_manager_async] Couldn’t connect to adres-ip-andoridtv:5555. TcpTimeoutException: Connecting to adres-ip-andoridtv:5555 timed out (1.0 seconds)
2024-10-24 16:11:19.170 WARNING (MainThread) [homeassistant.components.androidtv.config_flow] Could not connect to Android device at adres-ip-andoridtv:5555 using Python ADB implementation with adbkey=‘/config/.storage/androidtv_adbkey’
Wcześniej malinka łączyła się z siecią po wifi i nie było żadnych problemów. Próbowałem łączyć się z laptopa i jest analogiczna sytuacja, będąc na wifi łączę się bez problemu, ale podłączając się pod kabel juz się nie łączy.
Odwracając sytuację, czyli przełączając android boxa na wifi mogę się połączyć z urządzenia pod kablem.
@malymakar
edit - nie poddawaj się tak łatwo, to że nie zarządzasz własną siecią LAN to jeszcze nie krzyżyk na drogę…
Jest jeszcze szansa, że
masz źle skonfigurowanego proxmoxa
nieodpowiednio oceniłeś przyczynę i skutek
w związku z tym proponuję - zamknąć system w nowej instalacji HA, a starą na malinie uruchomić ten ostatni raz ALE podłączając ją przewodowo do LAN zamiast WiFi i wtedy się przekonać czy istotnie sposób połączenia HA z LAN ma jakikolwiek wpływ na sytuację
przyczyna może leżeć też w innej platformie na której pracuje HA (może ktoś kto używa integracji ADB z Android TV się odezwie, bo ja nie mam weny na wyciąganie mojego dawnego tv-boxa i instalacji na nim ponownie Androida)
Niestety malinka znalazła już swoje nowe zastosowanie w postaci hyperiona na razie przełączyłem tv boxa na wifi i wszystko śmiga jak powinno, ale docelowo mimo wszystko wylałbym stabilniejsze połączenie na kablu
Mogę odtworzyć konfiguracje sprzętową u siebie - Xiaomi Mi Box S wpięty po ethernet do sieci lokalnej, HA tak samo, z jakiej integracji mam skorzystać?
Wniosek - to nie jest problem dotyczący konfiguracji LAN i WiFi w szczególności (mimo, że nie zarządzasz tym LANem).
Wydaje się, że to kwestia autoryzacji ADB na innym interfejsie niż WiFi w samym tv-boxie (lub w ogóle braku wystawiania tej usługi na kablowym interfejsie Ethernet tv-boxa), więc problem może być nierozwiązywalny.
Jak dotąd napisałeś tylko, że
Nie ma żadnych informacji jak wcześniej był połączony tv-box, ale zgaduję, że również WIFi.
Włączenie ADB w Mi Box S odcina zasilanie na USB więc odcina kartę sieciową na USB, przez którą urządzenie jest podłączone po ethernet do sieci lokalnej tak więc nie pomogę w tym temacie.
Malinka była na wifi, android box pod kablem.
Ewidentnie jakby nie było komunikacja na dwóch kablach, opcje kabel-wifi i wifi-kabel działają, niezależnie od urzadzenia, czy to malinka, proxmox, czy pc.
W takim razie niestety prawdopodobnie problem dotyczy vectrowskiego routera, nie wiem czy się u nich cokolwiek zmieniło, ale ostatnio (lata temu) jak widziałem to coś z bliska to jedynym sensownym posunięciem było przełączenie ich sprzętu w mostek z poziomu operatora oraz użycie własnego routera (bo elastyczność konfiguracji była zerowa).
Nie ma musu przełączania ich sprzętu w mostek (co w przypadku korzystania z usług IPTV i/lub VoIP może nie być możliwe), można własny router mieć połączony kaskadowo (ale wtedy warto wyłączyć WiFi na ich routerze).
Powyższe bazuje wyłącznie na twoich obserwacjach, bo skoro ADB w tv-boxie działa zarówno przez Etehernet jak i WiFi, to nie ma takiej możliwości by w prawidłowo skonfigurowanej sieci miał znaczenie sposób połączenia HA z siecią…
Przeszło mi to przez myśl, chociażby przez brak możliwości przypisania statycznych ip dla urządzeń i prawdopodobnie będę musiał wgryźć się w temat jaki sprzęt aktualnie jest wart zainteresowania.