Wrzuciłem komponent do ESPHome wmbusgw. Cała konfiguracja przeprowadzana jest ładnie z poziomu yaml’a. Wystarczy polutować CC1101 do jakiegoś ESP i odpowiednio wyedytować yaml z poziomu np. Home Assistant.
Odbiera on ramki wMBus T1 na częstotliwości 868,95 MHz i podsyła je w wybranym formacie na maszynę gdzie chodzi wmbusmeters.
Ogólnie to widzę u siebie ~8 Izarów.
Na najwyszym wykresie widać dłuższe pola – coś się dzieje wtedy z stosem sieci na ESPHome - ale auto restart (ustawiony domyslnie na 3 minnuty) działa.W najnowszej wersji zostało to poprawione – maszyna stanów dla CC1101 wchodziła w dziwny stan.
Ja odczytuje 4 różnych producentów
Oczywiście moim komponentem + wmbusmeters.
Wielki plus takiego rozwiązania to zerowy czas dodania kolejnego producenta (pod warunkiem że wmbusmeters to już wspiera), oraz odczyt większej ilości danych z licznika (np. alarmów).
Nie mam pojęcia jak z stabilnością testy lecą.
Wygląda na to że wmbusmeters ha-addon z takimi zmianami i moim ESPHome komponentem otrzymuje dane i wciska je do MQTT:
Testuj, bo ja nie mam dwóch liczników Apatora.
Drugi licznik przyda się do ciepłej wody, ewentualnie jako podlicznik wody ogrodowej.
Szczepan, a co ty robisz w wodociągach
Rzeczywiście, może i w wmbusmeters jest lepiej dodawać kolejne liczniki, ale ja właśnie chciałem uniknąć instalacji wmbusmeters, bo jest toto zasobożerne.
Ja próbuję teraz połączyć odczyt Apatora i Izara na jednym ESP i na razie niestety bez efektów.
Nie leci nic
Pytanko laika: Bo wg. GitHub - maciekn/izar-wmbus-esp do podłączenia NodeMcu 8266 z CC1101 (868MHz) używa się 6 przewodów (łącznie z zasilaniem) czyli do komunikacji 4 (czyli po SPI) - a w Twoim pliku konfiguracyjnym skonfigurowane są jeszcze GDO0 i GDO2 czyli je tez trzeba połączyć z NodeMcu.
Pytanie laika 2: Jeśli pytanie nr 1 to TAK to czy dobrze myślę z kabelkami:
czy MISO z CC1101 łączy się z MISO na NodeMcu czy krzyżowo: MISO → MOSI i wice wersa - Wiem że to podstawy, ale w Internetach czytam sprzeczne informacje.
Cześć,
Jak sprawa wygląda z innymi nadajnikami (driverami)?
Mam AT-WMBUS-08 (apator08) co ciekawe na naklejce jest numer “212139” a w wmbusmeters mam wpisany numer “00033cab” w konfiguracji dla rtl433 bo taki mi wykrył na “auto”.