Apator, Izar odczyt wodomierza - problem ze startem usługi wmbusmeter

Dokładnie tak mam zrobione - na Raspberry działa w ten sposób, tutaj chociaż urządzenie jest widoczne - jakby nie chciało z Proxmoxa przekazywać ramek - o ile to możliwe.

Jaka wersja dodatku, wklej konfigurację.

Jeżeli wszystko zainstalowałeś tak samo jak poprzednio (te same wersje, taka sama konfiguracja a tego nikt z nas nie wie) to problem leży po stronie Proxmoxa i przekazywaniu dongle USB do maszyny wirtualnej bo tylko ten “element” działa inaczej niż poprzednio. Rada na przyszłość: nie robi się kilku zmian jednocześnie bo potem nie wiadomo gdzie jest problem (jeżeli nie ma sie odpowiedniej wiedzy na temat całego użytego rozwiązania), najprostsze jest przenoszenie 1:1 bez zmian przy okazji, ewentualne zmiany mogą wynikać z wymuszeń np. kompatybilnosci, zależności itd. Tak jak @rafkan pisze, nie mamy informacji o stosowanych wersjach a np. w konfiguracji wmbusmeter jako dodatku do HA zaszło sporo istotnych zmian dlatego na tym etapie to wróżenie ze szklanej kuli co źle zrobiłeś przy “przenoszeniu się z Raspberry na Proxmoxa”.

BTW a po co Ci Proxmox? Jaki cel chciałeś osiągnąć korzystając z Proxmoxa?

Hej, z lekkim opóźnieniem odpowiedź. Robiłem sporo testów na kilku urządzeniach - teraz dopiero czytam na githubie temat o takich samych problemach jak u mnie z wersją 1.14.0 - postawiłem jeszcze czystego HA na rpi 3b i normalnym amd64 - dokładnie to samo. Wcześniej miałem na rpi poprzednią wersję (teraz nie przywrócę bo zaorałem :slight_smile: )
Mogę w jakiś sposób zainstalować poprzednią wersję addona na test?

Odnośnie Proxmoxa - mam jedną maszynkę której używam do kilku celów, a że w miarę dobra i starcza jej sił, to postanowiłem dorzucić tam HA.

Odnośnie konfiguracji - próbowałem również z całkowicie podstawowymi ‘fabrycznymi’ ustawieniami na auto - nie łapie ani pół telegramu.

Póki co radzę sobie puszczając z innego systemu dane po MQTT.

Update:
Pobrałem z githuba wersję 1.13, wrzuciłem do folderu z addonami przez smb, rozpakowałem unzipem z terminala i zainstalowałem jako local addon.
Tak jak za pierwszym razem kiedy cokolwiek robiłem z wmbusmeters, w stosunku do oryginalnego domyślnego pliku konfiguracji zmieniłem tylko device na rtlwmbus:868.9M:t1 i od razu mam telegramy.
Wam funkcjonuje najnowsza wersja wtyczki poprawnie?

Update:
Pobrałem z githuba wersję 1.13, wrzuciłem do folderu z addonami przez smb, rozpakowałem unzipem z terminala i zainstalowałem jako local addon.
Tak jak za pierwszym razem kiedy cokolwiek robiłem z wmbusmeters, w stosunku do oryginalnego domyślnego pliku konfiguracji zmieniłem tylko device na rtlwmbus:868.9M:t1 i od razu mam telegramy.
Wam funkcjonuje najnowsza wersja wtyczki poprawnie?

Dzień dobry, możesz podpowiedzieć w jaki sposób ruszyła instalacja jako local addon? U mnie po wrzuceniu i wypakowaniu wersji 1.13, nie widzę w go w dodatkach lokalnych. Próbowałem przeładowywać stronę i puszczać aktualizację ale niestety nie widzę sekcji local addon jak w przykładzie:

Niestety wersja 1.14 nie odczytuje mi danych z wodomierza - testowane wersje stable i edge.

edit:
Poradziłem sobie z lokalną instalacją addona w starszej wersji wg wątku i postu:

Niestety efekt ten sam - nie wykrywa nic :confused: