APC Back-UPS Pro 1500, bezprzewodowe podłączenie do HA

Cześć, dokładny model UPS to BR1500g-FR. Do komunikacji ma on “data port” (przypomina RJ45) oraz dedykowany kabel z wtyczką USB po drugiej stronie.

UPS fizycznie jest za daleko, aby podłączyć go do komputera z HA. Z tego co się doczytałem, ludzie typowo używają Raspberry/Orange Pi + ten dedykowany kabel + daemon apcupsd, do którego Home Assistant ma integrację. Czy Pi Zero V1.3 do tego wystarczy? Ma tylko służyć do monitorowania UPS. A może znacie jakieś inne rozwiązanie w podobnej cenie (50 zł) - coś na ESP?

Jeśli posiadasz jakieś ESP z USB to możesz na nim zainstalować jakiś SerialSerwer i użyć integtacji NUT - trzeba poszukać pod tym haslem. Gotowca do podlinkowania nie mam, jest to możliwe ale trzeba popracować.
Chodzi o to aby “przedłużyć kabel USB” po LAN
Co do RPi - powinno dać radę.

1 polubienie

Dzięki. ESP bym wolał, bo nie wymaga karty SD, która się zepsuje prędzej czy później. Szukając po twoich wskazówkach, znalazłem taki projekt. Bardzo fajny proof-of-concept, ale daleko mu do gotowca. Niestety nie mam takiej płytki w domu, żeby poeksperymentować, więc pójdę w Pi Zero.

Nie do końca zrozumiałeś. Wystarczy np. ESP8266 NodeMCU v3 na którym wgrywasz SerialSerwer. Pierwsz z brzegu
GitHub - dparnell/esp8266-ser2net: An ESP8266 WiFi accessible serial port
NUT stawiasz na HA.
Ten, który podlinkowałeś to projekt combo, już z serwerem NUT.
Ale zrób jak wydaje Ci się, że dasz radę… mniej stresu.

2 polubienia

W takim razie spróbuję, mam zalegający ESP32, który dawno temu miał stać się domofonem :sweat_smile:

Nie wiem co ci podchodzi ale taki most można zrobić też na ESPHome, Tasmota, ESPEasy - tylko trzeba poszukać.

trafiłem na ciekawe rozwiązanie - może komuś się przyda w przyszłości:

3 polubienia

Też znalazłem ten świetny projekt. Niestety, są jakieś różnice między UPS z różnych roczników czy rodzajów firmware, które sprawiają, że projekt nie działa z moim starszym UPS. Konkretnie, mam:

• Back-UPS ES 700, firmware FW:829.D3 (projekt działa)
  • Back-UPS RS 1500G, firmware 878.L4 .I USB FW:L4 (projekt nie działa)
    Niedziałanie objawia się błędem w logach ESP HUB: Root port reset failed. Oba UPS mają taki sam kabel podłączeniowy i były testowane z tą samą płytką ESP. Port w modelu 1500G na pewno jest dobry, bo komunikacja z Raspberry Pi działa (apcupsd pokazuje rodzaj kabla USB Cable).

Trafiłem na jeszcze jeden gotowy projekt dla APC: GitHub - syssi/esphome-apc-ups: ESPHome component to monitor and control a APC UPS via RS232. Jeszcze go nie sprawdzałem w “oficjalnej” konfiguracji z MAX3232, tylko spróbowałem testową konfiguracją dla płytki S3-Devkit-C (tej samej co z poprzedniego projektu): plik. Ale jest znowu błąd “Root port reset failed”, więc wnioskuję z tego, że ten UPS po prostu nie zadziała z USB-OTG i ESPHome.
Na razie tyle aktualizacji z mojej strony :slight_smile:

1 polubienie