Dokładny opis nowych możliwości integracji z telefonem z zainstalowaną aplikacją Home Assistant (wersji 2.3.0) - Home Assistant Companion Android App: New Features. Aplikacja obsługuje teraz odczytywanie i zapisywanie do tagów NFC, dzięki czemu można zbudować automatyzację po skanowaniu tagu (ta funkcja wymaga Home Assistant Core 0.114+). Jakieś pomysły na pierwsze automatyzacje z tym związane lub modyfikacje istniejących?
To może takie automatyzacje, znalazłem to w internecie:
“Naklejki z tagiem NFC to genialne rozwiązanie, które można wykorzystać w automatyce domowej. Wystarczy tylko przyłożyć smartfon i stanie się to, co zaprogramujemy. Ja mam dwie naklejki, z których korzystam codziennie. Pierwsza naklejka znajduję się przy drzwiach wejściowych. Po przyłożeniu smartfona do naklejki zamek Friday Lock otwiera się, a po 15 sekundach zamyka się. Druga scena zmienia mieszkanie w tryb nocny. Przed spaniem smartfon zawsze odkładam w to samo miejsce i dotykam naklejki NFC. Automatyzacja wyłącza światła, zamyka drzwi wejściowe i włącza muzykę (a dokładnie dźwięki Ambient) na 15 minut w sypialni.”
Zanim na to się natknąłem, miałem w planach użyć przycisku Xiaomi Mijia Aqara Zigbee aby wyzwolić tryb nocy, teraz będę mógł to zrobić przy pomocy naklejki NFC bo i tak używam telefonu jako budzika i odkładam go zawsze w to samo miejsce przy łóżku. Naklejka NFC kosztuje zdecydowanie mniej niż przycisk Zigbee.
Dla mnie bomba zwłaszcza, że koszty naklejek są śmieszne. Zamówię sobie z Aliexpress kilka sztuk, potem będę się zastanawiał gdzie to użyć. Najlepsze jest to, że obsługa jest do ogarnięcia dla każdego kto np. płaci kartą w sklepie. Przyłóż telefon >>tu<< a jak “piknie” to włączy się, zmieni się…
Nie zdążyłem jeszcze zamówić na alle…, tutaj jest duży wybór i dokładne opisy https://www.nfc24.pl/tagi-nfc-tags.
Do odczytu i zapisu tekstu do tagów polecam darmową aplikację NFC Tools
@Marcin_Domański To jesteś szczęściarzem bo w większości takie karty dostepu lub rejestracji czasu pracy to karty RFID działające na innej częstotliwości niż NFC.
@macek Nie spieram się, ekspertem nie jestem, ale telefon odczytuje (Moto G5SPlus) przez “NFC”. A skoro już przy RFID jesteśmy, to czy czasem każda zbliżeniowa karta płatnicza nie ma takiego Tagu w sobie??
Dlatego pisałem: jesteś szczęściarzem, że posiadasz identyfikator typu NFC a nie zwykły RFID, moja karta dostępu do budynku to popularne RFID - pasywny transponder 125 kHz. NFC vs RFID podobieństwa, różnice i zastosowania
Witam, poszukuję jakiegoś manuala, aby zacząć konfigurować aplikację mobilną pod ios. Przede wszystkim zależy mi na dodawaniu akcji, połączeniu ich z siri oraz na połączeniu z automatyzacją home assistanta.
Chyba, że już ktoś ma to wszystko połączone i mógłby mi pomóc.