Skoro miałeś wersję z innego, starego repozytorium (którego “likwidację” zapowiadano chyba z rok temu?), to jak się miała wykonać autoaktualizacja?
A druga istotna sprawa jest taka - zdecydowanie odradzam autoaktualizacji addonów, które mają dla Ciebie kluczowe znaczenie (a ten chyba ma - skoro wspominasz o żonie), ponieważ ten mechanizm nie wykrywa Breaking Changes, czyli zmian które mogą spowodować brak działania i wymagać ręcznej interwencji.
Ostatnio w HA (w wersji z tego miesiąca) dorobiliśmy się menu “Naprawy”, ale już widziałem w nim “naprawę” wymagającą ręcznej edycji plików.
Wprawdzie przez ostatnie 2-3 lata miałem okazję ostrzegać o “trefnych” aktualizacjach zaledwie kilka razy, to jednak zdarzały się wpadki (addony zwykle nie są wypuszczane jako wersje beta - po to jest mechanizm backupów, by móc się w razie czego cofnąć do poprzedniej wersji, natomiast jeśli się o to nie dba, to stare backupy robią śmietnik na dysku, a automatyczne usuwanie backupów przy automatycznych aktualizacjach jest wybitnie niebezpieczną kombinacją),.
Dziwna sprawa, Aktualizacja się wykonała, wszystko dział, no prawie wszystko. Przestał działać, a zaczął zgłaszać błędy jeden z czujników światła, niby był na liście ale nie sygnalizował pomiarów. Usunąłem go i teraz próbuję dodać. Co za zaskoczenie nie mogę. Żadnego z nowych urządzeń też.
PS
Auto aktualizację wyłączyłem.
PS2
Działa Tadam… pomógł, a jakże, stary sprzętowy restart serwera. Dodałem i czujnik światła i gniazdko.
PS3
Radość była przedwczesna ? O ile gniazdko dział, (dodałem jeszcze czujnik gazu Honeywell (poprzednio ni chuchu)), to czujnik niby jest ale coś jakby się zawiesił. Pokazuje stale te same wartości i 14% poziom baterii pomimo wymiany na nową. Mógł się zepsuć? jak to sprawdzić?
Ponowne parowanie przeszedł bez problemu, ale w danych nic się nie zmieniło. Mam jeszcze 2 takie same czujniki i działają ok.
Sprawdzałem, jest, ale nie mam programatora, poza tym nie wiem co i jak.
Czy HA zachowa się jak z nowym koordynatorem i trzeba parować wszystko od nowa, no i czy go nie uwalę.
PS przyszło mi do głowy, że ta bateria niby nowa, nie musi taką być?? Siła sygnału wygląda tak
Około 15 podkusiło mnie na wymianę baterii i pokazywał 0 lx po restarcie jakieś wartości z … które się nie zmieniają. We wtorek kupię inną baterię gdzie indziej i zobaczymy, ale gdyby było z nią coś nie tak to czujnik by wyleciał z sieci. Tak myślę.
Jeśli chodzi o poziom baterii w wersji 1.27 Z2M zmieniono/powrócono do liniowego obliczania procentu baterii. Pewnie chwilę to potrwa jak odczyty będą pokazywać właściwe wartości.
Dzięki za info, poczytałem poczarowałem i okazało się że mój problem był złożony.
to nowa bateria (produkcja z 02-2022) która nową nie była, producent DURACELL,
to dziwne zawieszenie z2m, po wymianie baterii nic, zero zmian, dopiero usunięcie urządzenia, ponowne dodanie i restart serwera, spowodowało powrót czujnika i płynną pracę.
Hmm nie znam żadnego sensownego producenta, który by na ogniwach pierwotnych podawał datę produkcji, to jest zawsze “data ważności” oznaczana “best before”/“use by”/“expiry” itp. itd. oczywiście można używać nadal po tym terminie licząc się ze znacznie zmniejszoną pojemnością, ale technologie ogniw pierwotnych niestety podlegają samorozładowaniu i ogólnie starzeniu, stąd właśnie taka data, a nie data produkcji (bo co miałby ona dać klientowi końcowemu? przecież sobie nie zgadnie czy dany model może leżakować 2, 5 czy 10 lat).
A na bis m.in. Duracell jest podobno dość chętnie podrabiany.
PS sprawdziłem magazynek z bateriami - żadna marka (a znalazłem tam Panasonic, GP, Maxwell, Energizer, Duracell, Murata, Vinnic, Ikea, Lexmann i parę innych - nawet totalne noname) nie podaje samej daty produkcji zawsze jest to data przydatności, wyjątkiem jest Ikea gdzie daty są obie (PD - produkcja i ED - data ważności).