Aqara wall switch

Jakby ktoś chciał używać przełączników jako schodowe poniżej odpowiedź producenta:

Układ schodowy realizujemy w kilku krokach:

1. Na obecnych włącznikach demontujemy jeden (izolując przewody lub łącząc kostką - w zależności od instalacji elektrycznej) tak by tylko ten jeden włącznik sterował oświetleniem. Jeśli to już działa poprawnie to przechodzimy dalej.

2. W miejscu tego włącznika który pozostał instalujemy włącznik Aqara

3. W miejscu drugiego włącznika przyklejamy włącznik bezprzewodowy

4. Konfigurujemy układ by włącznik bezprzewodowy wyzwalał akcję on/off na tym przewodowym.

1 polubienie

Opcji wg mnie jest więcej, np. zamieniasz schodowe i krzyżowe przelaczniki na dzwonkowe, łączysz równolegle do modułu wykonawczego Zigbee. Najważniejsza zaleta to działanie niezalezne ukladu, nawet jak nie działa bramka Zigbee co w przypadku oświetlenia schodowego uważam za podstawę. Druga zaleta to tylko jeden element Zigbee. Wady - tradycyjnie wyglądające przełączniki.

Proszę o schemat podłączenia

Trudno z takiej krótkie wypowiedzi zrozumieć jakiego schematu i do czego potrzebujesz, w jakiej kombinacji?

cześć, podłączę się do tematu. mam lampę z włącznikiem krzyżowym, tzn mogę ja zapalać i gasić z 3 różnych włączników. Chciałbym do tego podpiąć moduł aquara T1 z neutralnym. Obstawiam, że powinienem go zamontować w pierwszej puszce jako schodowy, a ten schodowy zamienić na krzyżowy. Czy Twoim zdaniem takie coś zadziała? czy jest opcja aby nie wymieniać tego schodowego pod którym będzie moduł, tylko żeby jakoś go zdublować. Będę wdzięczny za radę :slight_smile:

Przecież to nie ma żadnego znaczenia czy masz instalację schodową na bazie 2 przełączników “schodowych” czy dowolnej ilości “krzyżowych” (w końcu schodowy jest tylko szczególnym przypadkiem krzyżowego, wręcz podobno kiedyś produkowano wyłącznie krzyżowe).
Istotna jest zasada działania - na końcu łańcucha przełączników masz tylko 2 możliwe sytuacje “jest faza” lub “nie ma fazy”.

Zasadniczo moduł w takiej sytuacji montuje się “zamiast żarówki”, więc musisz przemyśleć czy instalacja jest możliwa do zmodyfikowania.

Jeżeli w ogóle moduł o który pytasz ma wejście sterujące dostosowane do przyjmowania sygnału sterującego o potencjale fazy, a chyba ma, biorąc pod uwagę instrukcję znalezioną w sieci, w miejscu które obrysowałem na czerwono można umieścić rozsądną ilość przełączników krzyżowych