Arduino - przekaźniki slim oraz brak pinów na płytce mega

Cześć,

Od paru lat (~4) w szafce rozdzielczej śmiga mi Arduino Mega (na podstawce EasySwitch), które obsługuje oświetlenie - wpięte są przyciski oraz chińskie przekaźniki, część SSR (2 x 8 ), część elektromechanicznych (1x16).
Wszystko oparte na bibliotece mysensors oraz podpięte do HA, ogólnie wszystko działa bardzo dobrze, nie miałem żadnej awarii i cała konfiguracja spełniała swoje zadanie. Mam wykorzystane w zasadzie wszystkie piny włącznie z analogowymi.

Na dzień dzisiejszy będę chciał dodać trochę dodatkowych punktów oświetleniowych.
Ogólnie chcę rozbudować Arduino o dalsze piny (wykorzystałbym ekspandery np. te z easy switcha), oraz chciałbym trochę zoptymalizować miejsce w szafie rozdzielczej, np. stosując przekaźniki typu SLIM, pozbywając się tych “standardowych arduinowych” .

.

I tutaj pojawiają się moje pytania:

1. Czy ktoś z forumowiczy może kojarzy jakiś przekaźnik slim z własną linią zasilania, aby nadal wykorzystywać bezpośrednio piny w tym wypadku z ekspandera ?
  2. W przypadku wykorzystania przykładowych przekaźników slim (bez własnej linii zasilania), czy dodatkowe płytki z tranzystorami (np. darlingtona z easyswitch) będą wystarczające ? - jest przekonany ze tak, ale zasięgnąłbym opinii
  3. A może zupełnie inne podejście do podłączenia ~ 40 przycisków i ~ 40 przekaźników w kompaktowej wersji?

Pozdrawiam,
Kam