Asystent w HA - nazywanie encji, obszarów

Napewno ktoś z Was używa, z powodzeniem (?), sterowania głosem za pomocą Asystenta HA. Wróciłem do tego po dłuuuższej przerwie i nadal boykam się z tym sterowaniem a dokładnie z nazwami encji, obszarów itd.
Obszar o nazwie kitchen (celowo po angielsku):
image
i dodatkowe aliasy pod systenta głosowego:
image
bo tylko tak można sterować “poprawnie”:
image

Kolejny przykład, obszar o nazwie:
image
ale bez dodatkowych aliasów pod asystenta głosowego, sterowanie możliwe ale w ułomny sposób:
image
image
Jak widać nie wygląda to dobrze :frowning:. Jak sobie radzicie z tym odmienianiem przez przypadki polskich słów?

Właśnie przetestowałem .Sypialnia + w sypialni

ScreenShot_20240307193618

ScreenShot_20240307193802
Działa poprawnie
/
:thinking:Jak dodałem “bedroom” - nie zadziałało ale jak dodałem “w bedroom” to działa.

A z którego asystenta korzystasz?

Co masz na myśli? Skonfigurowałem wszystko zgodnie z Installing a local Assist pipeline - Home Assistant ustawiając jezyk polski.

Czyli masz asystenta od Nabu Casy?

Nie, jak pisalem wyżej, zgodnie z dokumentacją, wszystko działa lokalnie, działa ale jak widać trochę zabawy z odmianą polskich zwrotów, dodatkowo przetwarzanie głosu na tekst na NUC to raczej “tragedia” - opóźnienia ok. 5 - 8 sekund.

A nie zauważyłem tego. Niestety ten asystent jest bardzo kulawy i potrzebuje bardzo dużej mocy obliczeniowej żeby szybko to przetworzyć. Generalnie zabawe asystentem już mam za sobą i tak jak wspominałem w różnych postach: jedynie płatny asystent z Home Assistant Cloud (czyli od Nabu Casy) działa bardzo przyzwoicie. Działa najszybciej i trafność rozpoznawalnych haseł jest najlepsza. Oczywiście dużo zależy od podejścia do asystenta bo ja np. swoje sterowanie głosowe opieram na automatyzacjach które wyzwalane są odpowiednimi sentencjami typu: włącz światło w kuchni, jaka jest temperatura pieca itp. Teoretycznie asystent powinien sam to robić ale tak sobie to wszystko rozpisałem i już przywykłem :wink:
Z jakiego głośnika/mikrofonu korzystasz?

Na jakim sprzęcie testowałeś? Jaki procesor? Dla mojego modelu NUCa mam komunikat:

WARNING: Your CPU does not support Advanced Vector Extensions (AVX). Whisper will run slower than normal.

co jednoznacznie przekreśla sukces kolejnych testów lokalnego asystenta głosowego.

:thinking: ciekawe podejscie, rozwiniesz technicznie temat? Jakieś przykłady? Do każdej komendy nowa automatyzacja czy może jedna automatyzacja do dwóch komend włącz światło w kuchni” i wyłącz światło w kuchni”?

To kolejny etap, na razie testuje z aplikacji HA na komórce, w szufladzie leży M5Stack CoreS3 na testy.

Na sprzęcie jeszcze gorszym bo HP T630. Nie pamiętam jakimi sypał komunikatami ale przetwarzanie też trwało kilka sekund jak u ciebie.
Co do automatyzacji to jest to zrobiony w prosty i łopatologiczny sposób:

Żeby mieć porządek w automatyzacjach to wszystkie wykorzystujące asystenta głosowego mam nazwane: VOICE (nazwa). Osobno mam na włączanie i wyłączanie urządzeń czy też zamykanie i otwieranie.

Odkopię temat, bo testuję asystenta i mam problem Macka z pierwszego postu.
Przypisuję urządzenia do obszarów, ale encje do obszarów nie przypisują się. Przypisane są trzy. Temparatura z Xiaomi BLE (mimo, że mam kilka termometrów. Obszar ma tylko ten gdzie wyświetla producenta: Xiaomi), druga to pomocnik-skonfigurowanego w GUI. Nie ma encji z tasmoty, tuyalocal, esphome. Czy da się to jakoś ogarnąć ? Bo asystent bez obszarów jest bez sensu.

Ja z naszym rodzimym językiem i deklinacją radzę sobie za pomocą aliasów. Dla asystenta zostawiam tylko interpretację: włącz, wyłącz, jaka, ile itp. i po tym wkracza szukanie aliasu encji.

Też tak probowałem:

Żarówka przypisana do obszaru: sypialnia, aliasy jak wyżej, ale zapala się tylko na hasło “ok nabu. Włącz światło”. Jak dodam np. “w sypialni” to nie może tego zrozumieć albo brak obszaru sypialni. Wyłączyć nie chce na żadne hasło.
Jak wejdę w ustawienie/obszary to w obszarze “sypialnia” urządzenia są, ale encji zero.

Napisz jeszcze jakiego urządzenia używasz i jakiego modelu asystenta

Żarówka Hama, zintegrowana przez tuya_local, asystent lokalny.

Asystenta głosowego… PE, telefonu z Androidem czy DIY na ESP?

tak asystent głosowy wg tego projektu: GitHub - KristopherMackowiak/ha_voice_assistant: Home Assistant DYI voice assistant
Z aliasami trochę działa, ale bardzo słabo.
Potrenuję, przetestuję asystenta chmurowego i zapewne zakończę zabawę bo lokalnie zajmuje bardzo dużo zasobów.

Edit: Asystent od Nabu Casa działa dość dobrze, trzeba powpisywać aliasy.
@boskikak Ponieważ pochwaliłeś się, że używasz automatyzacji więc może wiesz w czym u mnie problem. Automatyzacje typu włącz radio działają, ale jak automatyzacja ma odtworzyć komunikat, a uruchomiona jest przez asystenta głosowego to niby się uruchamia, ale z głośnika tylko jest “done”. Tu przykład takiej:

- id: automatyzacja_testowa
  alias: Odtwórz "halo" o 8:00
  description: Automatyzacja odtwarza komunikat głosowy
  trigger:
    - platform: time
      at: "08:00:00"
    - platform: conversation
      command:
        - "włącz test"    
  action:
    - service: tts.google_translate_say
      data:
        entity_id: media_player.home_assistant_voice_3124a8
  mode: single

Gdzie szukać przyczyny ?
Edit 2. Wykombinowałem taką automatyzację która działa z asystentem, ale nie działa z innym wyzwalaczem:

action:
    - set_conversation_response: włączono test halo, halo. Godzina {{ states('sensor.time') }}.

Nie za bardzo rozumiem co chcesz osiągnąć. Chcesz odtworzyć tylko TTS przez głośnik?

Tak, odtworzyć TTS przez głośnik. Komunikat ma być zapisany w automatyzacji, która uruchomiona będzie przez asystenta głosowego.

No to wyzwalaczem będziesz miał zdanie a jako wykonaj dajesz: odpowiedź

alias: Testowa
description: ""
triggers:
  - trigger: conversation
    command: "Powiedz coś "
conditions: []
actions:
  - action: assist_satellite.announce
    metadata: {}
    data:
      preannounce: true