Dzień dobry.
Czytam czytam i dalej nic. Dopiero kilka tygodni temu zainstalowałem HA, potrafię już robić włącz światło wyłącz o określonej godzinie, ale męczę się od kilku dni z innym zagadnieniem. Wszystkie urządzenia Zigbee. Napiszę że w Smart Home, automatyzacja spokojnie pracowała, ale ostatnio SH, coś zaczął szwankować, więc zaczynam zabawę z HA.
Mam czujnik oświetlenia na dachu który zainstalowany jest w Smart Home. Ze względu informacje które po bezpośrednim zainstalowaniu w HA nie są widoczne. Smart Home jako Tuya dodany jest do HA w którym są widoczne wszystkie potrzebne informacje. Czyli natężenie światła w lx (luxach). Mam również dodane Gniazdko bezpośrednio do HA.
Próbuje dodać automatyzacje czyli od godziny 11 do godziny 18,30, która na podstawie warunków włączy i wyłączy gniazdko.
W automatyzacjach dodałem od Kiedy: czyli 11, Jeśli: zostanie spełniony warunek 54000lx, Wykonaj: włącz gniazdko. Gniazdko się uruchamia, ale już przy zmianie luxów, w drugim warunku który zrobiłem, czyli Kiedy:11, zostanie spełniony warunek poniżej 53500lx, Wykonaj: Wyłącz gniazdko system nie wykonuje procesu. W Pomocniku dodałem harmonogram, ale nie mogę go dodać jako warunek od godziny do godziny, jak również, nie mogę uruchomić włącz lub wyłącz gniazdko o odpowiedniej ilości luxów. Po ręcznym uruchomieniu akcji wszystko samo startuje, ale nie przechodzi w stan automatycznego procesu.
Jeśli ktoś może pomóc, lub wskazać temat lub link w internecie w którym było to omawiane będę niezmiernie wdzięczny. Dzięki. Pozdrowienia.
Wykorzystaj gotowe schematy (BluePrint) dla automatyzacji. Do tej samej funkcjonalności jaką opisałeś, stosuję ten BluePrint:
Turn on light, switch, scene, script or group based on motion, illuminance, sun (+ more conditions) - Blueprints Exchange - Home Assistant Community
Nawet nie widziałem, że jest coś takiego. DZIĘKI WIELKIE za podpowiedz. Ściągnę i potrenuję troszkę.
Początki zwykle bywają trudne Blueprinty są bardzo pomocne i @angler podał Ci gotowe rozwiązanie, ale to jest w miarę prosta automatyzacja do poćwiczenia
Z opisu rozumiem że chcesz aby automatyzacja w godzinach 11:00 - 18.:30 sprawdzała natężenie światła i jeżeli czujnik będzie miał wartość powyżej 54000 lux to ma włączyć gniazdko, a jeżeli poniżej 53500 lux, to ma wyłączyć gniazdko (czyli jak jest za jasno, to gniazdko ma się włączyć)?
Tylko z Twojego opisu wynika że jako wyzwalacza użyłeś czasu (11:00:00), w takim przypadku ta automatyzacja zadziała raz, o określonej godzinie. Jeśli chcesz w tym przedziale czasowym cały czas sterować gniazdkiem, to wyzwalaczem powinno być natężenie światła, a warunkiem przedział czasowy.
Kedy:
DODAJ WYZWALACZ → Urządzenie.
W sekcji “urządzenie” wybierz twój czujnik oświetlenia, w sekcji “wyzwalacz” dodaj zmianę natężenia oświetlenia, resztę pól zostaw pustą (interesuje cię fakt zaistnienia zmiany wartości)Jeżeli:
DODAJ WARUNEK → “czas i lokalizacja” → “czas”
Po 11:00:00
Przed 18:30:00Wykonaj:
DODAJ ELEMENT KONSTRUKCYJNY → WybórOpcja 1:
“DODAJ WARUNEK” → “Urządzenie”
Tutaj dodajesz to samo co w punkcie pierwszym, ale w polu “Powyżej” ustaw wymaganą wartość (54000)
“DODAJ AKCJĘ” → “Urządzenie” i włączasz swoje gniazdkoDODAJ OPCJĘ
Opcja 2:
“DODAJ WARUNEK” → “Urządzenie”
Tutaj dodajesz to samo co w punkcie pierwszym, ale w polu “Poniżej” ustaw wymaganą wartość (53500)
“DODAJ AKCJĘ” → “Urządzenie” i wyłączasz swoje gniazdko
Czyli zrobisz automatyzację która będzie wyzwalana przy każdej zmianie oświetlenia raportowanej przez czujnik, i jeśli nastąpi to w określonym przez Ciebie przedziale czasu, wykona “Opcja 1” lub “Opcja 2” i będzie włączać lub wyłączać gniazdko.
Pozostaje jeszcze sytuacja co ma się stać z gniazdkiem poza wskazanym przedziałem czasowym. Możesz dodać np. wyłączenie gniazdka po 18:30 niezależnie od natężenia światła przez dodanie w sekcji “Kiedy:” drugiego wyzwalacza “czas”, ustawienie go na np. 18:31:00 i w sekcji “Wykonaj:” dodanie jako “Opcja 3:” kolejnego warunku czasowego “Po 18:30:00” → wyłącz gniazdko. Tylko musisz zwiększyć przedział czasowy w sekcji “Jeżeli:” o dodatkowe 2 minuty dla Opcji 3.
Marcinie jesteś WIELKI, bardzo prosto i łopatologicznie mi to wytłumaczyłeś. Wcześniej nie dodawałem elementu konstrukcyjnego, nie miałem pojęcia że jest wymagany. Miałem też problem z czasem “od”, “do” i super to opisałeś. Sam koniec Twojej wypowiedzi też jest ważny , bo wieczorem system ma być wyłączone, teraz chyba już sobie poradzę. Z Blueprinty wczoraj próbowałem, ale cały czas robię jakiś błąd, jak pisałem HM jest nowym narzędziem którego dopiero się uczę, proste włączanie światła bądź wyłączanie to nie problem, problem napotkałem przy powiązaniu dwóch urządzeń. Ale trzeba trochę czasu, to inny system jak Smart Life. Potestuję trochę i napisze jak działa, WIELKIE DZIĘKI. Pozdrowienia
Mam nadzieję że będzie działać jak oczekujesz. To można zrobić na różne sposoby, równie dobrze możesz zrobić 2 osobne automatyzacje jedną dla akcji wykonywanej w “Opcja 1:”, drugą dla akcji wykonywanej w “Opcja 2:” itd., wtedy bez warunku konstrukcyjnego. Jeśli robiłbyś 2 stany jak próbowałeś na początku to możesz równie dobrze wykorzystać warunek konstrukcyjny “Jeżeli”. Standardowo automatyzacja jest wykonywana jeśli którykolwiek wyzwalacz (“Kiedy:”) zadziała, którykolwiek warunek (“Jeżeli:”) jest spełniony i wykonywane są wszystkie polecenia “Wykonaj:” - może dlatego wydawało Ci się że nie działała. Przy sprawdzaniu stanu jakiegoś urządzenia masz też pole “Czas trwania” który tez Ci się może przydać żeby np. nie włączać i wyłączać gniazdka co chwilę jak chmura przysłoni słońce na 10 sekund a będziesz na granicy wartości