Po ostatnich przygodach z awarią dysku SSD w HA postawiłem domowy NAS na OMV. Domowe kompy na Ubuntu widzą udostępnione katalogi. Jeden z katalogów jest przeznaczony na automatyczną kopie z HA. Niestety w HA kończy się to błędem.
Ja znam taki sposób: showmount -e ADRES_IP_NAS (jeśli używasz NFS) lub sprawdzić dostępność portu SMB (445) nc -zv ADRES_IP_NAS 445.
Ovzywiscie przez terminal. Pewinei sajalies lepsze sposoby, ale ja taki znam
Juz poprawilem, ale tak na przyszlos jai twoezysz temat dodaj odpowiednie tagi.
NFS jest trudniejszy do konfiguracji, ale w ogólnym rozrachunku jest lepszy m.in. przez to że mniejszy nazut na sprzęt i sieć co pomaga przy przesyłaniu większych plików(więc do kopi zapasowych byłby lepszy)
NFS bo jedyny Windows to mój służbowy i może kiedyś coś mu udostępnię i włączę sambę. Też czytałem, że zużywa mniej zasobów.
Co do montowania:
System is ready! Use browser or app to configure. ➜ ~ showmount -e 192.168.1.254 zsh: command not found: showmount ➜ ~ show mount -e 192.168.1.254 zsh: command not found: show ➜ ~
Muszę coś doinstalować w HA?
Za radą AI odszukałem logi supervisor:
2026-03-15 05:13:16.729 INFO (MainThread) [supervisor.backups.manager] Backup 1d54c644 starting stage copy_additional_locations
2026-03-15 05:13:16.736 ERROR (MainThread) [supervisor.backups.manager] Could not copy backup to OMV due to: [Errno 13] Permission denied: '/data/mounts/OMV/Automatic_backup_2026.3.1_2026-03-15_05.12_31005070.tar'
2026-03-15 05:13:16.739 INFO (MainThread) [supervisor.backups.manager] Creating partial backup with slug 1d54c644 completed
2026-03-15 05:13:16.763 INFO (MainThread) [supervisor.api.backups] Downloading backup 1d54c644
2026-03-15 05:13:16.772 ERROR (MainThread) [supervisor.api.backups] Can't write new backup file: [Errno 13] Permission denied: '/data/mounts/OMV/tmp5vesvjpz'
czyli brak uprawnień tylko dlaczego skoro cała reszta kompów ma jednak te uprawnienia?
Wstawiłem logi z Supervisor do LLM, oto co podpowiada:
Problem jest jasny — HAOS zapisuje kopie zapasowe jako root, a domyślnie NFS ma włączone root_squash, które mapuje roota na anonimowego użytkownika bez uprawnień zapisu.
Przyczyna błędu
HAOS Supervisor pisze pliki backupu jako root (UID 0). Opcja root_squash (domyślna w OMV) zmienia tego użytkownika na nobody/nfsnobody, który nie ma uprawnień zapisu do katalogu HA na dysku.
Rozwiązanie — dwie opcje
Opcja 1: no_root_squash (prostsze)
W OMV w udziale NFS zmień Dodatkowe opcje na:
text
subtree_check,insecure,no_root_squash
Root z HAOS będzie miał pełny dostęp do zapisu. Mniej bezpieczne, ale działa bez dodatkowej konfiguracji.
Opcja 2: all_squash z określonym UID (bezpieczniejsze)
Wszyscy użytkownicy NFS (łącznie z rootem z HAOS) będą mapowani na UID 1000.
Zalecenie
Dla prostego środowiska domowego Opcja 1 (no_root_squash) jest najszybsza i w pełni wystarczająca. Po zmianie opcji w OMV kliknij Zapisz i Zastosuj zmiany w panelu OMV — nie jest wymagany restart, NFS odświeży eksporty automatycznie.
Ponieważ OMV ma pracować tylko w sieci domowej i nie zamierzam przynajmniej na razie przekierowywać żadnych usług na zewnątrz zastosowałem pierwsze rozwiązanie: no_root_squash
Działa.
A dodam, że nie ma znaczenia czy w HA ścieżka jest:
/HA lub samo HA