Automatyczny backup HA na dysku sieciowym OMV

Koledzy co robię źle?

Po ostatnich przygodach z awarią dysku SSD w HA postawiłem domowy NAS na OMV. Domowe kompy na Ubuntu widzą udostępnione katalogi. Jeden z katalogów jest przeznaczony na automatyczną kopie z HA. Niestety w HA kończy się to błędem.

W OMV wygląda to tak:

W HA:

Z Ubuntu mam dostęp do tego katalogu bezproblemowo.

A HA widzi ogólnie jakiekolwiek katalogi z tego NASa?

Wygląda na to że nie jak to sprawdzić?

Ja znam taki sposób:
showmount -e ADRES_IP_NAS (jeśli używasz NFS) lub sprawdzić dostępność portu SMB (445)
nc -zv ADRES_IP_NAS 445.
Ovzywiscie przez terminal. Pewinei sajalies lepsze sposoby, ale ja taki znam

Juz poprawilem, ale tak na przyszlos jai twoezysz temat dodaj odpowiednie tagi.

Mam QNAP i miałem NFS. Same problemy.
Daj przez Sambe i problem zniknie.

Wedlug mnie NFS jest lepszy od SMB, ale każdy ma swoje “poglądy”

Może inna platforma to lepiej obsługuje - u mnie gdy dałem NFS to miałem same problemy

NFS jest trudniejszy do konfiguracji, ale w ogólnym rozrachunku jest lepszy m.in. przez to że mniejszy nazut na sprzęt i sieć co pomaga przy przesyłaniu większych plików(więc do kopi zapasowych byłby lepszy)

NFS bo jedyny Windows to mój służbowy i może kiedyś coś mu udostępnię i włączę sambę. Też czytałem, że zużywa mniej zasobów.
Co do montowania:

System is ready! Use browser or app to configure.
➜ ~ showmount -e 192.168.1.254
zsh: command not found: showmount
➜ ~ show mount -e 192.168.1.254
zsh: command not found: show
➜ ~

Muszę coś doinstalować w HA?
Za radą AI odszukałem logi supervisor:

2026-03-15 05:13:16.729 INFO (MainThread) [supervisor.backups.manager] Backup 1d54c644 starting stage copy_additional_locations

2026-03-15 05:13:16.736 ERROR (MainThread) [supervisor.backups.manager] Could not copy backup to OMV due to: [Errno 13] Permission denied: '/data/mounts/OMV/Automatic_backup_2026.3.1_2026-03-15_05.12_31005070.tar'

2026-03-15 05:13:16.739 INFO (MainThread) [supervisor.backups.manager] Creating partial backup with slug 1d54c644 completed

2026-03-15 05:13:16.763 INFO (MainThread) [supervisor.api.backups] Downloading backup 1d54c644

2026-03-15 05:13:16.772 ERROR (MainThread) [supervisor.api.backups] Can't write new backup file: [Errno 13] Permission denied: '/data/mounts/OMV/tmp5vesvjpz'

czyli brak uprawnień tylko dlaczego skoro cała reszta kompów ma jednak te uprawnienia?

Spróbuj wpisać w tym miejscu samo HA, bez tego ukośnika

W tym miejscu tu już wszelakie kombinacje próbowałem.
Szukam cokolwiek w logach OMV.

Wstawiłem logi z Supervisor do LLM, oto co podpowiada:

Problem jest jasny — HAOS zapisuje kopie zapasowe jako root, a domyślnie NFS ma włączone root_squash, które mapuje roota na anonimowego użytkownika bez uprawnień zapisu.​

Przyczyna błędu

HAOS Supervisor pisze pliki backupu jako root (UID 0). Opcja root_squash (domyślna w OMV) zmienia tego użytkownika na nobody/nfsnobody, który nie ma uprawnień zapisu do katalogu HA na dysku.

Rozwiązanie — dwie opcje

Opcja 1: no_root_squash (prostsze)

W OMV w udziale NFS zmień Dodatkowe opcje na:

text

subtree_check,insecure,no_root_squash

Root z HAOS będzie miał pełny dostęp do zapisu. Mniej bezpieczne, ale działa bez dodatkowej konfiguracji.​

Opcja 2: all_squash z określonym UID (bezpieczniejsze)

W OMV ustaw opcje:

text

subtree_check,insecure,all_squash,anonuid=1000,anongid=1000

Następnie na OMV przez SSH nadaj uprawnienia katalogowi:

bash

chown -R 1000:1000 /srv/dev-disk-by-uuid-.../HA
chmod -R 775 /srv/dev-disk-by-uuid-.../HA

Wszyscy użytkownicy NFS (łącznie z rootem z HAOS) będą mapowani na UID 1000.

Zalecenie

Dla prostego środowiska domowego Opcja 1 (no_root_squash) jest najszybsza i w pełni wystarczająca. Po zmianie opcji w OMV kliknij Zapisz i Zastosuj zmiany w panelu OMV — nie jest wymagany restart, NFS odświeży eksporty automatycznie.

Przygotowano przy użyciu Claude Sonnet 4.6

Bingo.
Dzięki za pomoc.

Ponieważ OMV ma pracować tylko w sieci domowej i nie zamierzam przynajmniej na razie przekierowywać żadnych usług na zewnątrz zastosowałem pierwsze rozwiązanie:
no_root_squash

Działa.

A dodam, że nie ma znaczenia czy w HA ścieżka jest:
/HA lub samo HA

Dla obu wpisów kopia tworzy się prawidłowo.

1 polubienie