Cześć wszystkim! Mam nietypowy problem do rozwiązania.
Chciałbym wspomóc mojego Tatę w stworzeniu bardzo fajnej automatyki do bramy wjazdowej na posesję.
Otóż wygląda to następująco:
Brama znajduje się jakieś 150m w linii prostej od domu, gdzie pracować będzie jakiś miniPC z Hassio.
Za pomocą bridge wifi sygnał sieciowy będzie wędrował na słupek ze sterowaniem bramy oraz kamerą dzwonkową Dahua (to jest żaden problem, Frigate + rozpoznawanie tablic rejestracyjnych, w tym poszczególnych obiektów mam obcykany).
Problemem jest silnik do bramy NICE Alto 100C i sterowanie nim. Wiem, że jest do niego sterowniczek wifi SRW-01, który jest niczym innym jak właśnie ESP32 (zamel), który kosztuje jakieś chore pieniądze (400zł), a można go zastąpić sonoffem za grosze. Problem jest w tym, że jest na WiFi, a ja chciałbym aby był na ethernet. Znalazłem kilka płytek ESP32 na przykład taką:
I teraz pytanie, czy ktoś może ma doświadczenie z takim napędem bramy? Jak to ustrojstwo podłączyć, zeby było dobrze do takiego ESP32?
Generalnie myślę, że to jest do zrobienia. Choć może nie na bazie tej płytki, którą wybrałeś (w/g stanu na dziś Realtek Ethernet nie jest obsługiwany przez żaden ze znanych mi projektów).
SRW-01 ma bodajże 2 przekaźniki w środku, więc to cudko wESP32 (swoją drogą to nie jest szczególnie tanio -zależy co weźmiesz, ale 66$+podatek lub 78$+VAT jeśli nie masz własnego UARTa na USB) albo jakieś podobne musisz jeszcze doposażyć w płytkę z 2 przekaźnikami, bo nie sądzę że losowy napęd bramy będzie łatwiej ogarnąć niż przekaźnikami.
Tu jest miejsce na lekturę dokumentacji napędu bramy, bo szczerze mówiąc nie wiem czy sterownik rolet SRW-01 jest takim idealnym rozwiązaniem do sterowania napędem bramy (być może będzie potrzebne rozwiązanie podobne, ale w istotnych szczegółach inne, jest to do ogarnięcia).
Następnie, gdy to już polutujesz to sugeruję impregnację elektroniki ze względu na warunki pracy w miejscu gdzie to chcesz montować.
Teraz trochę do poczytania - emulacja napędu rolet (nie mówię że wyjdzie dokładny odpowiednik SRW-01) na dowolnym ESP (zakładam, że zbudujesz to w oparciu o ESPHome)
kluczowa sprawa obsługa Ethernet (aktualna wersja sprzętu wESP32 rev. 7 nie jest obsługiwana, musisz zdobyć starszą wersję lub użyć jakiś inny moduł z Ethernetem + PoE)
Dzieki za odpowiedz
Machnalem literowke! SBP-01 (ale nadal jest to ESP32).
Poszukam czegos w tych plytkach, gdzies mi sie przewinela plytka z przekaznikami i ethernetem.
POE nie musi byc, mam mozliwosc zasialania przez jakis zasilacz - bez problemu, ale wiadomo, POE bedzie najlepszym rozwiazaniem.
To rozwiązanie Dahua też wygląda dobrze. Furtki tam akurat nie będzie, ale mysle, że to nie bedzie problem
Masz wówczas możliwość sterowania otwieraniem bramy z monitora domofonu, aplikacji Dahua ale i również prawdopodobnie z HA. Jest integracja dla VTO Dahua.