Cześć,
kupiłem sobie głowice termostatyczną od Aqary (dokładnie taka: Xiaomi SRTS-A01) - dla testów.
Zastanawiam się jaka droga automatyzacji jest najlepsza wg Was?
Wiem że w HACS jest cos takiego jak better thermostat, wiem że w HA są automatyzace i mamy jeszcze node red - nie wiem która droga jest najlepsza?
w Z2M mam taki widok:
jest tutaj opcja zewnetrznego czujnika temperatury ale nie moge wskazać jaki to ma być tak że te opcje są chyba ubogie
zauważyłem też że gdy otworze okno wtedy better thermostat to wykrywa i termostat sie zamyka a jak je zamkne to raz wraca na pozycje a raz potrafi sie wylaczyc i nie wiem w sumie czemu tak jest
Bo te funkcje są dostępne z poziomu dedykowanej dla Aqary bramki. Można oczywiście z poziomu HA czy NR ustawić aby głowica korzystała z zewnętrznego czujnika temperatury i wskazać z którego.
Tu masz dokumentację głowicy i podane wszystkie komendy.
Ustawiam w Z2M sensor na external, potem w autamatyzacji…
Sprawdzam zmianę stanu czy aby głowica nie ustawiła się sama na “internal” (podobno czasami potrafi tak zrobić), jeśli tak to ustawiam na “external”.
tą opcje internal/external widziałem ale mi chodzi o to że jak wybiorę external to gdzie wskazać które zewnętrzne urządzenie ma służyć jako czujnik temperatury?