Automatyzacja do sterowania roletami

Witam forumowiczów. Jestem tu nowy przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania mojego problemu a IoT dla mnie to nowość.

Od początku w HA dodany koordynator zigbee (zigbee2MQTT) i w nim przekaźnik 4ch do którego podpięty sterownik rolet (pilot RTS) oraz przycisk zigbee 4 klawisze 12 scen.
W skryptach utworzony skrypt który zamyka rolety do ulubionej pozycji (ze względu że brak jest informacji w jakiej pozycji są obecnie na początku skrypt realizuje procedurę otwórz rolety czekaj 30s i zacznij zamykać po określonym czasie wywołuje stop)
Następnie utworzona automatyzacja która o zachodzie słońca uruchamia ww. skrypt. Druga automatyzacja która po naciśnięciu przycisku zigbee uruchamia ten sam skrypt. Obie automatyzację działają dobrze.

Teraz potrzebuję uniemożliwić uruchomienie automatyzacji o zachodzie słońca jeśli wcześniej już wywołano ten skrypt z przycisku. Próbowałem na różne sposoby ogarnąć ustawiając różne warunki i poległem. A NodeRed to dla mnie czarna magia nie wiem jakie node do tego wykorzystać.

Pozdrawiam

Mam nadzieję że twój sterownik 4ch jest zabezpieczony przed jednoczesnym uruchomieniem obu kierunków rolet. Zrób drugą automatyzacje która będzie wyłączała tą 1 o zachodzie słońca i w niej sprawdź czy skrypt był już uruchomiony, możliwe że będziesz musiał utworzyć nowy czujnik sprawdzający stan skryptu.

Jeśli chodzi o załączenie kierunku góra i dół jednocześnie to sprawę realizuje sam nadajnik RTS nie wyśle do napędu dwóch poleceń jednocześnie. Ale słuszna uwaga i można dołożyć dołożyć dodatkowy warunek do automatyzacji.

Dzięki za podpowiedź (już tak próbowałem tylko błąd miałem w warunkach gdyż sprawdzałem przycisk a nie skrypt). Przetestowałem twój pomysł na innym sterowniku i działa. Zastosowałem go do automatyzacji rolet i zobaczę wieczorem po zachodzie słońca.

PS. Czy jest możliwość dopięcia bramki zigbee 3.0 LAN lub wifi (pozostałość po tuya) do HA jako router zigbee w celu zwiększenia zasięgu sieci zigbee

Jakie oprogramowanie w 4ch?

Mam dwa jeden producent tuya model TS0004 a drugi MHCOZY i model TYWB 4ch-RF ale model zigbee również TS0004. Sterowniki CH4 do wyjść przekaźnikowych mają podpięte piloty od producenta rolet. Co do oprogramowania nie wiem gdzie go odczytać w zigbee2mqtt.

Dzięki za sugestie automatyzację zrobione i przetestowane. W sumie trzy:

1 automatyzacja która uruchamia rolety po zachodzie słońca.

2 automatyzacja która uruchamia rolety z pilota i wyłącza automatyzację po zachodzie słońca.

3 automatyzacja która włącza automatyzację o zachodzie słońca nr 1 następnego dnia o wschodzie