Automatyzacja działania przepompowni - problem z wyzwalaczem stanu numerycznego

Dzień dobry, problem dotyczy automatyzacji, która powiadamia o uruchomieniu przydomowej przepompowni ścieków - w tej chwili mam ustawiony wyzwalacz gdzie na liczniku energii elektrycznej, na każdej fazie pobór energii wynosi powyżej 300W (mógłbym to zastąpić sumą energii ale nie w tym problem).

Warunkiem jest zadziałanie czujnika wibracji przyczepionego do stycznika w rozdzielni elektrycznej (który dosyć mocno wibruje w momencie załączenia pompy). Niestety jest za dużo fałszywych powiadomień o wibracjach, dlatego powstaje komplikacja.

alias: Przepompownia uruchomiona
description: ""
trigger:
  - platform: numeric_state
    entity_id:
      - sensor.0_electricity_meter_power_active_phase_1
    for:
      hours: 0
      minutes: 0
      seconds: 5
    above: 300
    entity_id:
      - sensor.0_electricity_meter_power_active_phase_2
    for:
    entity_id:
      - sensor.0_electricity_meter_power_active_phase_3
    for:
condition:
  - type: is_vibration
    condition: device
    device_id: 5fa5b93484c22fa3b915d5f802e7e404
    entity_id: 0d9613ccbd254c5ecd75b78bcdf44acf
    domain: binary_sensor
action:
  - service: media_player.volume_set
    target:
      device_id: 10f0161d7385e3dd643d700d5ac0bdb6
    data:
      volume_level: 0.5
  - service: tts.google_say
    data:
      cache: false
      entity_id: media_player.garaz_glosnik
  - device_id: f214308452fad05ce2a2ea7ced43370d
    domain: mobile_app
    type: notify
    title: Przepompownia uruchomiona
mode: single

W skrócie to działa ale jestem też posiadaczem instalacji fotowoltaicznej i jak zacznie się produkcja energii to te wartości na poszczególnych fazach (bądź ich sumie) nie będą stałe, mogą być na minusie i automatyzacja nie zadziała.

Pytanie w jaki sposób zmienić automatyzację, żeby określić wyzwalacz lub warunek, który zmieni się o 300W na każdej fazie (bądź 900W sumując je)?

Z góry dziękuję za podpowiedź.

PS. Mam w rozdzielni stycznik schneider . Może podpowiecie czy można go czymś zastąpić,żeby info o stanie jego pracy przekazać do HA?

Twój stycznik ma złącze NO (13-14), które można wykorzystać jako binary_sensor (ON/OFF) i jego stan poinformuje o załączeniu bądź wyłączeniu pompy, niezależnie czy pobierasz energię z sieci czy używasz własnej.

Dokładnie tak jak pisze @MariuszAK (ubiegł mnie) podepnij coś pod styk pomocniczy stycznika i będziesz miał informację o jego pracy. U siebie mam na wiosnę do dołożenia własnie dla stycznika w przydomowej przepompowni przygotowane Shelly Plus i4.

https://www.shelly.com/en/products/shop/shelly-plus-i4

Co do sumy, to jet pomocnik, który może to liczyć " Połączenie stanu kilku sensorów". Wynikiem tego wirtualnego sensora będzie suma z trzech encji wejściowych.

Dziękuję za podpowiedzi. Zainteresuje się tym Shelly. Na czymś takim też by poszło?

https://allegro.pl/oferta/sterownik-przekaznik-zigbee-tuya-beznapieciowy-10125878413

Co do pomocnika to mam też zrobioną sumę energii ale pytanie jak określić zmianę o np 900W a nie stałą wartość?

Zanim kupisz sprawdź czy współpracuje z Z2M jeżeli go używasz.

A to do tego jest drugi pomocnik sensor progowy.

Oczywiście jak nauczysz się wykorzystywać szablony w automatyzacjach to nie potrzeba pomocników. Ja lubię ostatnio uczyć się za pomocą ChatGTP…

Po szybkim rozeznaniu tematu z Shelly może być problem (komentarz z allegro):

Niestety nie polecam, jestem zawiedziony. Podłączyłem w rozdzielnicy, wejścia są bardzo czułe, przewód idący wzdłuż innych przewodów ma wyindukowane napięcie, Shelly pokazuje jako poziom wysoki na wejściu, więc odczyt jest błędny. Dodatkowo nie działa jako wskaźnik włączenia lamp led, ponieważ wpięte w obwód powodują mruganie LED’ów. W moim przypadku bezużyteczny, chyba że ktoś ma dodatkowe miejsce na montaż przekaźników sterujących - w puszkach raczej odpada.

A ten RTX teoretycznie powinien działać z Z2MQTT (kolejny komentarz):

Bezproblemowo udało się skonfigurować z Zigbee2MQTT

Natomiast na stronie Z2MQTT wbijając symbol brak wyniku.

Myślisz, że oba komentarze napisała ta sama osoba? Na odstawie paru komentarzy z platformy sprzedażowej trudno projektować cokolwiek, popatrz na to z drugiej strony - skąd mamy wiedzieć, że nie bierzesz wierszówki od RTX?

Oczywiście nie da się gloryfikować bułgarskiego producenta tylko za to, że projektuje swoje wypusty poza ChRL, ale w obu przypadkach i tak nie znamy schematu wewnętrznego modułów, więc pozostaje eksperyment.

1 polubienie

Shelly ma u siebie i testowałem na stole warsztatowym. Nie zauważyłem żadnych objawów jak z opisu w komentarzu. Zrobisz jak uważasz. Kupując w EU masz prawa konsumenta, z których możesz korzystać. Zwracasz towar bez podawania przyczyny, nie musisz się nikomu tłumaczyć przy zakupie internetowym. Kup, podłącz, sprawdź - jak nie pasuje odsyłaj. Często tak robię i żaden sprzedawca z Allegro nie robił problemów, nawet jeśli opisywał w swoich ofertach, że nie podlega zwrotowi itp. Jeśli jest przedsiębiorcą, to ma obowiązek przyjąć ten tower i kropka.
Inną kwestią jest zasięg sieci WiFi i Zigbee w indywidualnym przypadku, ale to chyba bierzesz pod uwagę. Osobiście wolę rozwiązania WiFi, tam gdzie bardziej mi zależy na niezawodności.

Jest cała masa wykluczeń od tego przepisu i gdyby sprzedawcy się bardzo uparli to w tym wypadku mogli by walczyć, ale jest też druga strona medalu - tam gdzie wyjątki są nieoczywiste sprzedawca woli przyjąć zwrot choćby dla dobrych opinii.

Inna kwestia, to fakt, że sprzęt używany bywa sprzedawany jako nowy.

Dzięki, zdecyduję się na Shelly.

Edit:

Wczoraj skonfigurowałem wstępnie Shelly - dodałem przez integrację do HA. Zaglądając na szybko do możliwej automatyzacji, pojawia się dla każdego kanału możliwość trigera gdy na styku pojawia się napięcie.

Pytanie czy trzeba zmieniać tryb pracy urządzenia przed połączeniem ze stykiem pomocniczym stycznika?

Pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem, o co pytasz?

Chodzi mi o to jaki tryb pracy ma być ustawiony w aplikacji Shelly Smart Control(w tej chwili mam switch)?

W HA wygląda to tak:

Możliwa automatyzacja:

Sam musisz sobie wybrać co będzie dla Ciebie bardziej przydatne, przycisk czy przełącznik. Jeśli chcesz wiedzieć jak długo jest załączony stycznik, to ja bym zostawił jako switch.

Masz jeszcze wolne wejścia w tym Shelly, możesz też podłączyć np. czujnik kontroli i zaniku faz dla alarmowania problemu z zasilaniem.

Dzięki. Shelly już działa - oczywiście jak zwykle, nie obyło się bez komplikacji bo styki NO były już zajęte. Dolna sekcja i Zamel ED-1 to automatyka mojej przepompowni. Całość działa od 10 lat w sumie niezawodnie, nie licząc w ostatnich dniach skopanego pływaka.

Na szczeście, dzięki pomocy kolegi elektryka i zastosowaniu dodatkowego przekaźnika, całość gra i trąbi :slight_smile:

Edit:
Jeszcze jedna ciekawostka - wygląda na to,że moduł Wi-Fi w Shelly jest dobrej jakości bo pomimo zamknięcie stalowych drzwi rozdzielni, sygnał jest całkiem dobry (zrzut z unifi network application):

Dodałem też urządzenie do Uptime Kuma - zobaczymy czy będą jakieś zgubione pakiety.