Jestem posiadaczem kilku głowic Zigbee, mianowicie model TS0601. Dodatkowo zakupiłem przełącznik TS0001 - TuYa TS0001 control via MQTT | Zigbee2MQTT
Głowice zainstalowane, zarejestrowane w HA, przełącznik podłączony do kotła NO, COM - jest widoczny w HA i reaguje na przełączanie w Dashboard-zie. Zarówno głowice jak i kocioł reagują na zmiany statusu pracy. Generalnie wszystko działa - ręcznie.
Teraz sprawa najważniejsza, mianowicie dla każdego z pomieszczeń chciałbym ustalić odrębną temperaturę i na jej podstawie włączać lub wyłączać kocioł.
Widzę to tak:
jeżeli którykolwiek z termostatów wykryje temperaturę poniżej 20 stopni to automatyzacja HA włącza kocioł, głowica otwiera się, grzejnik grzeje niedogrzane pomieszczenie,
jeżeli termostat wykryje, że pomieszczenie osiągnęło temperaturę 21 stopni, automatyzacja zakręca głowicę, grzejnik nie grzeje,
ale uwaga
kocioł włącza się wtedy kiedy którekolwiek pomieszczenie wymaga dogrzania,
kocioł wyłącza się wtedy kiedy wszystkie pomieszczenia osiągną zadaną temperaturę, jeśli któreś się nagrzeje wcześniej to głowica się zakręca bo po co grzać nagrzane pomieszczenie,
Jak ustawić parametry automatyzacji - co będzie wyzwalaczem?
Czy konfigurację koniecznie trzeba zapisać w pliku climate.yaml?
Jeśli tak to jak ją uruchomić w HA?
Uprzejmie proszę o pomoc.
Małe uzupełnienie, czy w MQTT można tak ustawić termostaty aby były tylko termometrem i zaworem zakręcającym lub odkręcającym grzejnik? Jest mnóstwo innych ustawień np. w “Eksponuje” i tak naprawdę nie wiem jaki tryb należy ustawić aby kontrolę nas zachowaniem termostatu miał HA a nie sam termostat. Czas pracy identyczny przez całą dobę.
Mam inne głowice, może być zmiana stanu ( w moim przypadku na “heat” )
alias: grzanie
description: ""
trigger:
- platform: state
entity_id:
- climate.nr1
to: heat
- platform: state
entity_id:
- climate.nr2
to: heat
condition: []
action:
- service: switch.turn_on
data: {}
target:
entity_id: switch.TS0001
mode: restart
Kiedy głowica nr1 lub nr2 zmieni stan na grzanie, wtedy włączy piec
Z wyłączeniem pieca:
Można napisać nową automatyzacji na zasadzie
Kiedy climate.nr1 stan auto " i " climate.nr2 ma stan na auto…" i " … " i "…
switch.TS0001 “OFF”
Kiedy zostaną spełnione wszystkie warunki piec zostanie wyłączony
Dzięki za podpowiedzi. Jednak mam pytanie dlaczego stan ma być auto? No i jaki preset?
Ja mam taką automatyzację na wyłączenie kotła, ale mam wątpliwości odnośnie wyzwalacza bo przecież każda głowica może być wyzwalaczem bo jej właśnie akcja będzie dotyczyć.
alias: OGRZEWANIE_TEMP_MAX_WYŁĄCZENIE_SYPIALNIA
description: >-
Dla wszystkich głowic wyłączenie kotła po osiągnięciu temperatury wszystkich
głowic
trigger:
Spróbuj poprawnie wklejać kod (3x znak nad TAB wklejony kod 3x znak nad TAB)
Mam inne głowice (Tado), wiec umie to inaczej wygląda
Mam podstawowy harmonogram, po ręcznej lub googla, alexa wraca stan na auto
Cały proces automatyzacji możesz zobaczyć
“Czas”, bardziej wyzwalacz czasowy. Co 5 minut będzie uruchamiał automatykę .
W Twoim kodzie wyzwalaczem jest jeden kaloryfer , jeśli w nim nie nastąpi zmiana stanu reszta automatyki jest zatrzymaną
Rozumiem, dzięki za pomoc.
Jak tylko przetestuję podzielę się wynikami.
Edit:
Dziękuję, działa. Zrobiłem jeszcze test wyłączania kotła na podstawie pozycji termostatu w każdym z kaloryferów - też działa. Problemem był wyzwalacz czyli jeden kaloryfer.
Witam Panowie . Próbuję na tym przykładzie ustawić automatyzację wył i wł Pompy obiegowej . Dodałęm dwie osobne , ale nie reagują . Co tu jest nie tak ?
Tu wydaje się, że numeric_state nie jest w stanie przekonwertować tego co dostaje w liczbę zmiennoprzecinkową, może dostaje “pustą wartość” (niedostępna, nieznana)
Sorry za błędy w poście wyżej (pospiech)
Niestety ale to mi nie wyzwala automatyzacji . Fizycznie uruchamia się ale nie automatyzuje .
Chyba problem będzie polegał na tym że to jest przełacznik na Tasmocie (Mqtt)
Czytam teraz ze" Wyzwalacze urządzeń MQTT są obsługiwane tylko przez [wykrywanie MQTT]"