Chciałbym zrobić automatyzację za pomocą wbudowanych automatyzacji w HA, która po wystartowaniu pomocnika “minutnik” włączy mi światło na czas trwania odliczania. Dodałem pomocnik minutnik Jednak nijak nie mogę wykonać automatyzacji. Próbowałem wyzwalacza “Stan” i przez chwilę działo mi włączanie jednak po skończeniu odliczania nie wyłączało światła.
Proszę o pomoc
Automatyzacji:
Opcja 1
.Dodaj , nową automatyzacje, po prawej 3 kropeczki Edycjia w YAML. wklej kod zmień na Edytuj w edytorze wizualnym i pozmieniaj na własne encje i dostosuj do potrzeb
Po kliknięciu włączy i po 1 minucie wyłączy światło
/
Ten skrypt jest “kompletny” nie potrzebuje dodatkowych danych wejściowych (minutnika…)
W delay:zmieniasz tylko czas po jakim opóźnieniu ma wykonać następną akcje, w tym przypadku jest ustawiona 1 minuta.
Jeśli potrzebujesz np. 3 skrypty ( wyłącz po 1 godzinie,2,3)
Twoje rozwiązanie działa jednak jeszcze brakuje mi jakiegoś licznika, który pokazywałby czas pozostały do wyłączenie stąd planowałem wykorzystać minutnik
Zależy jakiego formatu potrzebujesz, jeśli 01:16:41 (godzina .minuta.sekunda)
To możesz stworzyć sensor, który będzie zliczał czas do “końca” czasu ( ) a następnie wyświetli się napis
“Jest wyłączone”
...
state: >-
{% if is_state('light.garaz', 'on') and states('input_number.ile_minut') %}
{% set time_remaining = (states('input_number.ile_minut') | int * 60) - ((as_timestamp(now()) - as_timestamp(states.light.garaz.last_changed))) %}
{% if time_remaining > 0 %}
{{ time_remaining | timestamp_custom('%H:%M:%S', false) }}
{% else %}
00:00:00
{% endif %}
{% else %}
Jest wyłączone
{% endif %}
/
Jeśli nic nie zmieniałeś w konfiguracji HA
To dodaj wpis do configuration.yaml
template:
- sensor:
- name: "Pozostały czas światła w garażu"
unit_of_measurement: "°C"
state: >-
{% if is_state('light.garaz', 'on') and states('input_number.ile_minut') %}
{% set time_remaining = (states('input_number.ile_minut') | int * 60) - ((as_timestamp(now()) - as_timestamp(states.light.garaz.last_changed))) %}
{% if time_remaining > 0 %}
{{ time_remaining | timestamp_custom('%H:%M:%S', false) }}
{% else %}
00:00:00
{% endif %}
{% else %}
Jest wyłączone
{% endif %}
Zapisz, sprawdź poprawność , przeładuj lub restartHA
Można w configuration.yaml ale po jakiś czasie będziesz miał tysiące linii kodu, dlatego HA ma możliwość rozbicia konfiguracji na mniejsze “części”