Automatyzacja na sp111 (supla)

Witam,
panowie mam problem - nie mogę sobie poradzić po jakim parametrze z wtyczki gosund sp111 ustawić automatyzacje aby uniknac suchobiegu pompy która mam wpiętą na wtyczce.
pompa załącza sie automatycznie kiedy spada ciśnienie.
próbuję cos wykombinowac z “komendą” aby wtyczka sie wyłączyła kiedy np przez 60 sekund bedzie pobierała okresloną ilosc kwh , lub ją przekroczy
pompa załącza sie na ok 45 sekund i pobiera ok 0,018kwh
używa ktos takeio rozwiązania ?

Policzmy
0,018kWh=18Wh=1080W*min.
(nie ma oficjalnej jednostki watominuta, ale użyłem jej dla łatwości obliczeń)
przez
3/4 minuty
czyli ta pompa ma moc (1080*4/3)W=1440W czyli prawie półtora kilowata???

Coś mi się widzi, że z takimi danymi wejściowymi nie masz szans na automatyzację…

A tak z innej beczki mówisz o HA czy fabrycznej chmurze Tuya?

To raczej fabryczna chmura Supla.

@Kacper1987 - a dlaczego nie użyjesz zwykłego timera? Odlicza czas działania i się wyłącza…

1 Like

W jakiś sposób timerem? Wtyczka jest cały czas ‘on’ więc tu musiałbym ustawić timer aby odliczał czas po naliczaniu któregos z parametrów (sensorze ) gniazdka

Co to znaczy, to ona nigdy nie jest w stanie off? To ta “wtyczka” nie jest odpowiedzialna za pracę tej pompy? To w Supla nie ma funkcji timera, odliczania czasu od ON i wyłączenia przekaźnika?

Aż musiałem sprawdzić, a nie logowałem się wieki, bo nie używam Supla.

EDIT:
Taką samą funkcję możesz stworzyć automatyzacją HA odliczającą czas po załączeniu “wtyczki” i wyłączającą po upływie tego czasu. Nadal nie wiem dlaczego upierasz się przy liczeniu jakiś parametrów poboru energii.

Nie upieram się, no niewiedza bo zaczynam z HA ,supla itp.
Tak, wtyczka cały czas jest on- wtyczka nie wyzwala mi uruchomienia pompy, robi to włącznik ciśnieniowy w hydroforze.
Chcę aby “coś” mi odliczyli wtyczkę aby uniknąć że pompa chce pompować wodę ale jej nie ma więc siłownik ciśnieniowy nieodłączny pompy.

Proponuję podać parametry tej pompy i koniecznie łącznika ciśnieniowego (niektóre mają zabezpieczenia przed praca na sucho). Spróbujemy takie zabezpieczenie zrobić lepiej. Bo jak dla mnie uzależnienie zabezpieczenia od tak wielu czynników jak Supla → MQTT → HA to proszenie się o kłopot, to tylko kwestia czasu, aby takie zabezpieczenie nie zadziałało. Osobiście nie opierał bym je jakkolwiek na HA. Jeśli to silnik 1-fazowy o mocy jaką wyliczył powyżej @szopen, to tylko tym bardziej. Podstawową rzeczą do zrobienia w obecnej sytuacji może być:

• zmiana oprogramowania w gniazdku SP-111 z Supla na takie, które umożliwi zapisanie automatyzacji w nim samym.
  • dołożenie włącznika pływakowego w studni, który zabezpieczy pompę przed suchobiegiem (pod warunkiem, że jest taka fizyczna możliwość).
1 Like

metodą prób i błedów udało mi się sklecić automatyzację która na chwile obecną wystarczy.
temat z czujnikiem do studni to zostawię na cieplejszy okres :wink:

jesli hydro pracuje w zakresie wiecej niż 900 w przez dłużej niż 1mi 10 sekun wtedy mi gnizdko go odłacza od sieci.

alias: Alarm brak wody
description: Jeśli hydrofor chodzi dłużej niż 1min
triggers:
  - type: power
    device_id: 8097bf776e0d814e0178bd7ecedbb95d
    entity_id: bef840b93019eaa6c62c244478469681
    domain: sensor
    trigger: device
    above: 900
    below: 4500
    for:
      hours: 0
      minutes: 1
      seconds: 10
conditions: []
actions:
  - type: toggle
    device_id: 8097bf776e0d814e0178bd7ecedbb95d
    entity_id: c822fd7d6c520f1277a37351f30ea0d6
    domain: switch
    enabled: true
  - device_id: 9c915713d73fe0b51295819c484b61df
    domain: mobile_app
    type: notify
    title: 70sek900
  - device_id: e9379fc668f023eb6f81d92cbdebf7dc
    domain: mobile_app
    type: notify
mode: single

dzięki za podpowiedzi i pomoce

actions:
  - type: toggle

takie spostrzeżenie - w sytuacji krytycznej nie powinieneś przełączać (skutek tej czynności jest taki, że na dwoje babka wróżyła), tylko wyłączyć turn_off
być może to będzie wymagało przebudowania automatyzacji.

Warte poczytania

Pomysł, aby wykorzystać moc chwilową jest jak najbardziej OK (tzn. ten z wykorzystaniem różnicy w pobranej energii był totalnie do bani, aż myślałem, że nie dysponujesz sensorem mocy).

1 Like

dziękuję za pomocnego tipa