Cześć
Mam mały problem, jak to logicznie i funkcyjnie zrobić w automatyzacji HA (a może tylko pozostaje Node-red do tego?)
Na wstępie , odpada włączanie światła na ruch gdyż jest kot, odpada też czujniki obecności (koszty, problem z zasilaniem, i jak wcześniej kot)
Pierwsza automatyzacja
Wymyśliłem coś takiego: (wartości czasowe przykładowe)
Włączenie światła inicjowane poprzez włączenie światła fizycznym guzikiem (switch dopuszkowy do którego sa podpięte fizycznie żarówki) lub inną automatyzacją.
Włączam światło i ma się wyłączyć po pięciu minut chyba że wykryje ruch.
Tylko że od ostatniego wykrycia ruchu ma zawsze się odliczać 5 min do wyłączenia.
Czujnik ruchu jest ustawiony powiedzmy na 1 min
Czyli musi być automat który sprawdza kiedy był ostatni wykryty ruch i od tego liczone 5 min…
Takie rozwiązanie niweluje ryzyko wyłączenia światła kiedy ktoś jest w środku a mało się rusza.
Druga automatyzacja
Tylko jest pewne „ale” do tej automatyzacji.
Chciałbym np. włączyć światło na stałe, poprzez np. przełącznik scen, zwykły włącznik na zigbee, aby nie sprawdzał statusu czujki ruchu.
Więc jak włączę światło tym switchem dopuszkowym to z automatu włączy się automatyzacja z czujką ruchu. Jak to obejść ? Nasuwa mi się tylko możliwość wyłączenia automatyzacji pierwszej.