Automatyzacja restartująca RPi

Co jakiś czas mój HA na malince 4B “traci” WiFi. Restart maliny “przywraca” go. Dodałem encję śledzenia (binary_sensor.10_1_1_1) poprzez ping połączenia z ruterem. Napisałem też automatyzacje, która powinna restartować malinę, jeżeli ping nie powróci w ciągu dwu minut. Ale niestety coś nie działa :(.
Oto moja Automatyzacja:

- id: '1740305300380'
  alias: Restart HA po braku pinga
  description: ''
  triggers:
  - trigger: state
    entity_id:
    - binary_sensor.10_1_1_1
    attribute: 'off'
    for:
      hours: 0
      minutes: 2
      seconds: 0
  conditions: []
  actions:
  - action: notify.persistent_notification
    metadata: {}
    data:
      message: Nastąpi ponowne uruchomienie RPi, gdyż zanikło połączenie WiFi
      title: Restart po zaniku WiFi
  - action: shell_command.zapisz_restart_wifi
    data: {}
  - action: hassio.host_reboot
    metadata: {}
    data: {}
  mode: single

Po prostu automatyzacja nie “startuje” po utracie “kontaktu” z ruterem. Proszę wskażcie gdzie tkwi mój błąd.

PS.

- action: shell_command.zapisz_restart_wifi

ma za zadanie zapisanie pliku, w celu sprawdzenia czy restart był wykonany z powodu zaniku połaczenia i w configuration.yaml mam

shell_command:
# Zapisywanie Informacji o Restarcie z powodu braku WiFi
  zapisz_restart_wifi: 'echo "restart_wifi=true" > /config/restart_info.txt'

Po prostu chcę aby po ponownym uruchomieniu HA było powiadomienie, że nastąpiło to z powodu zaniku WiFi (ale to już na dalszą część, po poprawieniu tej automatyzacji :slight_smile: )

Poniżej screen z encji sprawdzającej połączenia z ruterem:

Rano po prostu “ręcznie” zrestartowałem malinę :frowning:

Czy twój binary_sensor ma atrybuty?

Zupełny OFF TOPIC

@Krzysiek2
Nie myślałeś aby zamiast obchodzić problem spróbować znaleźć jego przyczynę i ją usunąć?

Po pierwsze proponuję skorzystać z tego sensora (bo kłopoty z zasilaniem przekładają się w prostej linii na niestabilność niektórych podzespołów) - może wystarczy wymienić zasilacz i to załatwi sprawę, na szczęście maliny potrafią się pochwalić czy są zadowolone z zasilania

tak wygląda praca na sprawnym zasilaczu

Drugi temat warty uwagi to kontrola zasobów

I ostatni - aktualne firmware (tu się przyda wystartować na chwilę raspbiana=RPiOS z karty, w sumie tylko dlatego, że nie wiem czy aktualny HAOS zapewnia aktualizacje firmware, kiedyś to robił, potem już nie, a jak jest teraz - nie wiem)
https://www.raspberrypi.com/documentation/computers/os.html#rpi-update