Dzień Dobry,
Zaczynam obsługę HA, już od około miesiąca konfiguruję potrzebne rzeczy.
Teraz napotkałem na problem, co chcę zrobić:
Utworzyłem automatyzację która uruchamia mi przełącznik na 1 godzinę.
Działa to bardzo dobrze jak wejdę w automatyzację i po prawej stronie na trzech kropkach na automatyzacji klikę uruchom,
jednakże chcę dodać przycisk na pulpit który będzie wywołytwał akcję jak po naciśnśnięciu Uruchom opisaną wcześniej. (Przycisk włącz i wyłącz automatyzację udało mi się dodać alr to nie o to chodziło).
Automatyzacja pilnuje stanu przełącznika, gdy zostaje włączony odmierza godzinę aby go wyłączyć. Mam tak pozabezpieczane różne rzeczy i działa bezbłędnie nie blokując możliwości ręcznej obsługi czy nie przeszkadza innym automatyzacjom. Nie trzeba nic specjalnie do pulpitu dodawać, działa na przełączniku konkretnego urządzenia.
edit:
Nie, po restarcie grzejnik już się nie włączy. Nie korzystam z pomocnika typu timer który po restarcie odtwarza swój stan. Poza tym to zabezpieczenie jakby np. czujnik padł, inny skrypt nadal robi swoje i wyłączy grzejnik po osiągnięciu temperatury na co u mnie nigdy nie trzeba było więcej niż godzina.
Dziękuję,
tutaj po włączeniu przełącznika wyłącza go po godzinie, może to i sposób na zabezpieczenia jak piszesz.
Ja czasami potrzebuję włączyć przełącznik bez warunków, dlatego potrzebowałem albo przycisku uruchamiający automatykę, który mogłem umieścić na pulpicie.
To zrób prosty test: np. po 30 albo 50 minutach działania tej automatyzacji proszę zrestartuj HA i opisz co się stanie? Wg mnie, po restarcie HA automatyzacja uruchomi się ponownie i będzie od nowa odmierzała godzinę do wyłączenie grzejnika.
Edit: @Zbign proszę nie kasuj treści poprzednich swoich postów (usunąłeś cały kod automatyzacji) bo zatraca się sens całej dyskusji.
@macek , w mojej automatyzacji którą podałem powyżej, realizowanej za pomocą wyłącznika, po restarce HA pojawia się właśnie sytuacja, ze liczy czas od nowa.
Wybacz, ale odpowiadałem z linka w mailu. Jak się okazało dodało nową odpowiedź jak i zedytowało wcześniejszy post. Za jednym razem. Nie wiem dlaczego. Może admin przywróci poprzednią wersję postu.
jako moderatorzy możemy podejrzeć co się tam działo i dokonać zmian, ale zwykli użytkownicy nie w każdej sytuacji mogą podglądać edycje (a większość nie zdaje sobie sprawy z takiej możliwości)
Jak rozumiem wyrażasz zgodę na edycję przywracającą starą treść, jakkolwiek nie wnikając w szczegóły musisz bardziej kontrolować co robisz, bo takie edycje dodają nam roboty, bo tu to nie jest tylko kwestia tylko cofnięcia wersji (przysłowiowy “jeden klik”), ale też zachowania obecnej treści.