Automatyzacja w HA czujnik ruchu i przełącznik światła

Niestety nic nie działa.

alias: "Łazienka: Sterowanie Obecnością"
description: Jedna automatyzacja do włącza**pogrubiony tekst**nia i wyłączania
triggers:
  - trigger: state
    entity_id:
      - binary_sensor.czujnik_ruchu_kuchnia_presence
actions:
  - choose:
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.czujnik_ruchu_kuchnia_presence
            state:
              - Wykryto
        sequence: []
      - conditions:
          - condition: state
            entity_id: binary_sensor.czujnik_ruchu_kuchnia_presence
            state:
              - Brak
        sequence:
          - action: switch.turn_off
            data: {}
            target:
              entity_id: switch.shelly2lg3_b08184f01924_output_1
  - action: switch.turn_on
    data: {}
    target:
      entity_id: switch.shelly2lg3_b08184f01924_output_1
mode: restart

Co to znaczy nie działa? Patrząc na tę automatyzację:

Jak czujnik ruchu w kuchni zmieni stan to:

1. Jeśli ma stan Obecność - nie rób nic
  2. Jeśli ma stan brak obecności - wyłącz shelly

a na koniec wszystkiego, niezależnie od tego co się działo wcześniej, WŁACZ shelly

Co zatem nie działa wg tej logiki, która ostatecznie ZAWSZE włącza światło?

Nie reagował czujnik. Zapala się kontrolka, ale nie uruchamia światła. Nie wiem już co źle robię. Przy najprostszej automatyce czyli. Wyzwalacz-czujnik “wykrywa obecność” daje akcje włącz światła np. łazienka. To samo na odwrót. Tylko to 2 automatyzacje. Wszystko jest ok dopóki nie użyje przełącznika fizycznego, bo wtedy nie działa utworzona automatyzacja.
Wybacz, za te “wypociny” .

Posiadasz zwykłą żarówkę/LED… czy jakąś smart? Do czego jest twoja żarówka podpięta?

1 polubienie

To są taśmy LED , ale to nie ma chyba takiego znaczenia. Co ma czujnik, który ma wyzwolić impuls do zadziałania włącznika światła. Żarówka to końcowy element. Wyzwalaczem bez czujnika obecności jest przełącznik Shelly

Oczywiście że ma, bo jeżeli jest to smart żarówka WIFI, ZIGBEE, taśmą LED WIFI, ZIGBEE to sterujesz samą żarówką w automatyzacji a przełącznik jest dodatkiem w omawianych tu automatyzacjach.

Albo są jeszcze jakieś automatyzacje w których ten przełącznik jest wyzwalaczem i nie wiadomo co tam właściwie się dzieje.

Tylko czujnik jest Zigbee

Do czego podpięta jest ta twoja taśma LED? Co to za model przełącznika Shelly?

Na moje oko

Obciążenie ma być na pierwszym wyjściu O1 z użyciem by-pass’a skoro to LED niewielkiej mocy (bo inaczej ten moduł nie działa prawidłowo i może nie reagować na zdalne polecenia). Lepiej byłoby użyć moduł “z N”, a nie taki zasilany pasożytniczo.

Jakkolwiek stawiam na błędy w automatyzacji, chyba że ją już sprawdziliście dogłębnie.

Wydaje nie się, że przyczyną może leżeć w Zigbee2mqtt. Jeśli wyłącza się nie ma powiązania czujników z Ha.

A możesz to sformułować tak, by każdy zrozumiał co masz na myśli?

Masz tego bypasa?

Może bardziej wyraziście. Teraz zrobiłem 2 automatyzacje. 1 na zapalanie się światła. A 2 na wyłączanie. Poniżej yaml

1. Włączanie

alias: Ł.Wł.
description: Włączanie i wyłączanie z obsługą poprawki na przycisk
triggers:

• type: occupied
    device_id: 3f311fd8b8eaecf3dc687993074d3cf1
    entity_id: 3eceb35bb47c9c2825942baf9ae5d593
    domain: binary_sensor
    trigger: device
    for:
    hours: 0
    minutes: 0
    seconds: 0
    actions:
  • type: turn_on
    device_id: f613949b7f1e7add3c1d67a1a94ae5f0
    entity_id: d4f7c3b995e39c59c74351571188c9d0
    domain: switch
  1. Wyłączanie

alias: Ł.Wył.
description: Włączanie i wyłączanie z obsługą poprawki na przycisk
triggers:

• type: not_occupied
    device_id: 3f311fd8b8eaecf3dc687993074d3cf1
    entity_id: 3eceb35bb47c9c2825942baf9ae5d593
    domain: binary_sensor
    trigger: device
    for:
    hours: 0
    minutes: 0
    seconds: 5
    conditions:
    actions:
  • type: turn_off
    device_id: f613949b7f1e7add3c1d67a1a94ae5f0
    entity_id: d4f7c3b995e39c59c74351571188c9d0
    domain: switch

To działa.

Ale…kiedy włączę fizyczny włącznik światła…przestaje działać.
Pytanie: jak napisać, ustawić, żeby fizyczny przełącznik nie uwalał tej automatyzacji.

Jestem …prawie totalnym laikiem w tych tematach, ale działam na zasadzie prób i błędów, no i czasami się poddaje chyląc czoła expertom.

A masz jakieś inne automatyzacje z tym włącznikiem?
Może najlepiej wyłącz wszystkie jakie masz, zostaw włączone tylko te dwie powyżej i zobacz.

ew. może pokaż screena z ustawień tego przełącznika w aplikacji shelly:

Niestety musiałem użyć Shelly bez N, bo moja instalacja na to nie pozwala. Tak mam bypassy

Te ustawienia pozwalają by działał przycisk jako " dzwonkowy" czyli dział prawidłowo.

Pisałem to wyżej i według mnie to ma sens, ale nie jestem niczego pewien. Jeśli mógłby ktoś potwierdzić lub zaprzeczyć.
Jeśli jest taka możliwość to zapewne rozwiązało by to problem.

Bez automatyzacji i Ha inne ustawienie niż to powoduje, że shelly przyciski nie działa tzn. nie wyłącza i nie wyłącza światła. Przycisk Ma działać jak impuls jak przycisk dzwonkowy. W puszce jest przekaźnik, który steruje reszta.

Czyli twój czujnik obecności steruje tym samym shelly pod który masz podłączone przyciski?

Jeżeli tak, to jak ma to ci działać jeżeli twój czujnik obecności podtrzymuje stan on przez jakiś czas, 15s.

Dziękuję wszystkim za pomoc i porady. Udało mi się odkryć źródło mojego problemu i wszystko działa. Czasami szukamy problemu w miejscach gdzie ich nie ma :wink: Wystarczy po raz kolejny spojrzeć na problem z czystym umysłem i dostrzeżemy źródło problemu.