Szanowni grupowicze
Mam problem chcialbym ustawić automatyzacje aby sprawdzała czy po godzinie 22:00 i przed godziną 07:00 stan bramy garazowej jest zamknieta.
Uczyniłem coś takiego:
Niestety działa to tylko jak o godzinie 22:00 garaz nie jest zamkniety
Co tu zmienic i jak żeby HA sprawdzał to miedzy 22:00 a 07:00 tak że w przypadku gdy ktos po godzinie 22:00 nie zamknie garazu - poszła informacja jak w automatyzacji .?
@Alpines - W tej chwili Twoim wyzwalaczem automatyzacji jest czas (konkretna godzina). Tak jak proponuje @Krzyszof_K wyzwalaczem automatyzacji powinien być stan otwarcia bramy. Dla tak wywołanej zmiany @Krzyszof_K proponuje warunek (condition) do spełnienie, że jest już po 22:00. Ja bym dodał kolejny warunek już przy samym trigger, że stan “on” trwa przez jakiś czas. Tak aby nie wywoływać akcji za każdym otwarciem bramy po 22:00. Czyli to co teraz masz zamień miejscami → warunek jako trigger, a trigger jako condition.
Tworzysz Schedule - Home Assistant zawierajacy wszystkie dni tygodnia od godz. 22:00 do 07:00 i tę encję wykorzystujesz jako wyzwalacz (kiedy) do automatyzacji:
trigger:
- trigger: state
entity_id:
- schedule.od_20_do_07
to: "on"
i akcja (wykonaj), tryb automatyzacji “Uruchom ponownie”.
Uwaga: akcja będzie wykonywała się co 1 sekundę + czas wykonywania wszystkich akcji (zawartych w wykonaj) bo w przypadku otwartej bramy będzie spełniony wyzwalacz i warunek dlatego proponuję wprowadzić delay w akcjach aby nie było ciągłego powiadamiania. Używanie długich czasów delay nie jest dobrym rozwiązaniem, zamiast tego możesz użyć dodatkowego wyzwalacza np. w godzinach od 20. do 07. tylko co 10 minut bedzię wyzwalana automatyzacja:
trigger:
- trigger: state
entity_id:
- schedule.od_20_do_07
to: "on"
- platform: time_pattern
minutes: '/10'
Nie testowałem kodu, nic bardziej sensownego nie wymyślę na ten moment, powinno działać.
Tak jak pisałem w poprzednim poście, nie bardzo rozumiem w czym problem? Zrób edycję automatyzacji w yaml i dopisz, musisz też zmienić na mode: restart.