tylko mam jeden problem jak HA np. zresetuje albo się ponownie uruchamia to mi na początku wykonuje i uruchamia skrypt. Działa to dobrze ale żeby przy restarcie nie wyłączało całego domu
Wyzwalacz jest zły, więc to nie do uniknięcia.
Sprawdzasz stan jakiegoś przełącznika czy jest włączony lub wyłączony, a to są jego 2 stany normalne, natomiast każdy przełącznik ma jeszcze stany anormalne jak nieznany czy nieustalony, i zazwyczaj stan nieznany jest w momencie startu HA, a dopiero przyjmuje jakąś wartość normalną (on/off), gdy zostanie odpytany lub sam to zgłosi.
Jeśli będziesz sprawdzał zmianę jego stanu i to konkretnie on → off lub off → on to problem nie wystąpi, bo pominiesz stany nieustalone.
Jednak się pomyliłem, dalej przy resecie wyzwalacz działa a nie powinien. Wydaje mi się ze to wina zigbe2mqtt. poprostu po restarcie HA zigbe2mqtt poprostu ustawia taki stan i wtedy się to wykonuje ponieważ zigbee2mqtt widać że startuje ostatnie kiedy skrypty są już gotowe. bo wywołanie jest po chwili.
Opisałem jaka jest przyczyna - w momencie startu HA stan tej encji jest nieznany, nieznany stan jest stanem innym niż on i niż off.