Zmuszony jestem odtworzyć HA z backupu.
Wybrałem odtwarzanie z FullBackup ,który robiłem niedawno.
Jak teraz mogę podejrzeć czy backup się odtwarza?
Obecnie mogę wejść do HA i wszędzie klikać. Jedynie 2MQTT nie chce się otworzyć przez co wszystkie urządzenia w dashboard są wyszarzone.
Natomiast jak próbowałem raz jeszcze zrobić restore to mam info:
Could not restore backup
Restoring a backup is not possible right now because the system is in freeze state.
A bo ja wiem? Ostatnio odtwarzałem backup raczej dawniej niż rok temu (przy okazji migracji na inny sprzęt) i żeby nie obgryzać paznokci odpaliłem to i wyszedłem z domu na parę godzin.
Czyli masz dostęp do CLI jeśli podepniesz monitor i klawiaturę.
Obawiam, się że deweloperzy wypuścili niewystarczająco przetestowane aktualizacje i się wszystko sypie.
No właśnie nie mam bo nie mam monitora, żeby podłączyć.
Jak stawiałem HA to podpinałem Rpi pod TV, a teraz żeby podpiąć pod TV musiał bym wyłączyć Rpi od zasilania i przenieść pod TV.
No cóż skoro nie masz wyjścia to przeżegnaj się/pomódl czy cokolwiek co może pomóc w mistyczny sposób i odłącz to zasilanie, a potem podłącz (ale jeśli masz możliwość mieć podgląd CLI to nie będzie źle - bądź gotowy na robienie zdjęć, a wręcz najlepiej je rób od momentu podpięcia zasilania).
ehh… Spróbuję jutro od kogoś pożyczyć, a jak nie to pozostaje mieć nadzieję ,że jest się tym farciarzem i odłączę zasilanie.
Jak udało by mi się podłączyć monitor to czegoś konkretnego szukać na ekranie monitora?
Tysiące ludzi odłączało zasilanie, i większości się to udało wiele razy.
Jedyne ścisłe przeciwwskazanie to inna baza danych niż standardowa sqlite3.
Oczywiście odcięcie zasilania jest potencjalnie niebezpieczne, ale skoro masz backupy (zakładam, że gdzieś poza samą instalacją HA, bo trzymanie backupu bez kopii poza daną instalacją jest zupełnie bez sensu), to musi się pojawić możliwość bezpiecznego z nich skorzystania (nawet jeśli to nie jest dzisiaj ani jutro).
Cały czas ma dostęp do HA i normalnie wchodzę i mogę się przełączać miedzy kartami. Nawet mogę sterować urządzeniami które są podłączone przez dodatki a nie przez Z2MQTT.
W miedzy czasie jak się “odtwarzało” to pobrałem ostatni FullBackup na dysk kompa
RPi ma kontrolkę zasilania ona w charakterystyczny sposób komunikuje prawidłowe zamknięcie systemu HAOS - jest to 10 wybitnie regularnych błysków zielonej LED w ciągu 2-3 sekund (a potem “cisza” tj. zielony LED zgaszony z czerwony świeci stałym światłem), bo sam system w zależności od sytuacji może się zamykać i kilka minut (i robi to zawsze znacznie dłużej niż jest responsywne GUI). edit: chyba z tymi 10 błyskami zielonej jest też związane pojedyncze mignięcie czerwonej (ale głowy sobie za to nie dam obciąć).
Z pewnością rozpoznasz sygnał zamknięcia systemu, bo wcześniejsza praca to nieregularne miganie kontrolki dysku/karty (dostępu do nośnika).