Bezpieczeństwo instalacji HACS

Witaj czy hacs jest bezpieczny chodzi mi o automatycznie aktualizację , żebym nie musiał wszystkiego ręcznie robić.Oraz czy system przez to nie padnie.Kiedys Szopen o tym wspominał. przytaczam jego wypowiedź tutaj aby nie musiał pisać i marnować czasu.

Zapraszam do wypowiadania się

Nie.
Powiem więcej, robię ręcznie i czytam release notes wszystkiego, zanim kliknę aktualizuj. Ale to mój wybór, nikt nikogo nie zmusi do czytania listy zmian i masz możliwość włączenia automatycznej aktualizacji (tam gdzie jest taka opcja). Ale sam HA, HAOS, a tym bardziej HACS to zlepek wielu projektów, pracy wielu developerów, z dużym tempem rozwoju. Jest pewne, że błędów nie można uniknąć, przy takim wieloplatformowym i rozbudowanym projekcie. Mając podstawową świadomość jak to wszystko działa, czytając listę zmian jesteś w stanie ocenić czy aby na pewno chcesz nacisnąć aktualizuj. Jak nie chcesz rozumieć jak to wszystko działa, to liczysz na fart.

1 polubienie

Masz rację chyba wybiorę ręczna aktualizację. Serwer chodzi 3 lata i nie mam żadnych problemow jakie miałem z AIS chociaż tam też HACS nie miałem.Wiec niech pozostanie bez awaryjny nadal.Czasami lepiej poświęcić czas przeczytać coś i dopiero wgrać bo przez hacs można za dużo rzeczy nie potrzebnych powgrywać.

Ale żeby nie było zainstalowałem go , wszystko w jednym miejscu ale za dużo tego hehe

Tzn masz hacs ale robisz i tak ręczne aktualizację w hacs czy przenosisz każdy jeden custom ręcznie?

Może jednak dodam kilka słów, bo w tym co przekleiłeś z PW nie wyraziłem się jasno.

HACS sam w sobie nie stanowi żadnego niebezpieczeństwa dla HA, niebezpieczeństwem są de facto komponenty niestandardowe.

HACS podnosi stopień bezpieczeństwa korzystania z nich dzięki swojej integracji z HA, w tym przez generowanie powiadomień typów Naprawa (umożliwia automatyczne lub półautomatyczne usuwanie przestarzałych komponentów oraz generuje ostrzeżenia dotyczące luk bezpieczeństwa lub skompromitowanych komponentów) czy Aktualizacja (tu stopień wygody w aktualizowaniu czy nawet cofaniu wersji komponentów czy rozszerzeń interfejsu itd. jest na tyle wysoki, że nieużywanie HACS przy równoczesnym używaniu komponentów niestandardowych uważam za przejaw braku rozsądku).

A najbardziej niebezpieczne jest nieczytanie notatek do wydań komponentów (release notes) - tu też pomaga HACS, bo streszczenie masz w powiadomieniu (o ile dany deweloper publikuje w rozsądny sposób nowe wydania swoich wypustów), gdzie zwykle można poczytać o breaking changes jeśli takie występują i wymaganych akcjach zaradczych.

Odnosząc się do swojego tekstu z PW - przyczyną większości moich problemów była utrata bazy w HACS, a tym samym na nowo zainstalowany HACS nie wiedział o tym jakie komponenty niestandardowe mam już zainstalowane i nie proponował mi akcji zaradczych i aktualizacji tego czego ponownie nie zainstalowałem z tego nowego HACS (niestety wcześniej zainstalowane komponenty pozostały zainstalowane i to one generowały problemy), nie chciałem pisać takich szczegółów technicznych, bo mi wierszówki nikt nie płaci, a wyskrobanie takiego posta to pół godziny z mojego życia (+ tamte pół godzinki na odpowiedź na PW…).

W skrócie - nie mając HACS miałbym i tak te same problemy lub dużo większe, bo przy dużej ilości komponentów niestandardowych nie sposób śledzić ręcznie rozwoju każdego z nich (a może raczej braku rozwoju, bo de facto źródłem problemów są takie aktualizacje HA które wymagają dostosowywania komponentów niestandardowych, czego większość autorów i tak nie robi z wystarczającym wyprzedzeniem).

PS Chyba ostatni komponent niestandardowy instalowany bez użycia HACS usunąłem jakiś tydzień temu, niestety porównywalna akcja dotycząca niestandardowych rozszerzeń lovelace zajmie mi kolejne miesiące (bo w ogóle powoli staram się zastępować dawne rozwiązania niestandardowe ich nowymi odpowiednikami wbudowanymi w HA, które pojawiły się stosunkowo niedawno).

TLDR
Zainstaluj HACS, a za jego pomocą komponenty niestandardowe, niestandardowe rozszerzenia interfejsu itd. bo aktualizacji HA nie da się uniknąć, więc instalacja takich rzeczy “z palca” kiedyś popchnie Cię w niepotrzebne problemy.

1 polubienie

Właśnie mam prościejsza jest aktulizacja niż przenoszenie ręczne aktualizacji komponentów z komputera na HA ułatwia to robotę. A ja zawsze robiłem kopiuj wklej