Mając do dyspozycji jakiekolwiek gniazdo smart można się zabezpieczyć przed szybką degradacją baterii w telefonie i bezpiecznie ładować telefon turbo ładowarką (jeśli producent telefonu / baterii na to pozwala).
Jak wiadomo, obecnie chyba w większości telefonów stosowane są baterie z ogniwami litowo-jonowymi. Z ich charakterystyki wynika - z tego co pamiętam - że nie lubią być rozładowywane poniżej 20% i ładowane powyżej 80% by nie skracać ich żywotności.
I tu możemy zaprząc do tego naszego kamerdynera, czyli HA
Sprawdzamy czy poziom naładowania telefonu przekroczył 80%
Działa jeśli używamy Home Assistant App na swoim telefonie.
By to działało bez błędów - wszystkie zdefiniowane telefony na karcie procesu trzeba ładować jedną ładowarką.
według mnie nic dobrego z tego nie wynika,
aby integracja działała, telefon cały czas musi wysyłać dane takie jak stan baterii, ciągłe podłączenie LTE / WIFI, oraz nie zabijać aplikacji w tle, co oczywiście wyczerpuje baterie,
i co ze scenariuszem gdy telefon naładuje się do 80 %, sam telefon w stanie czuwania + ciągłe podłączenie np do WIFI zużywa baterie, więc spada na 79% zostaje doładowana do 80% i tak cały czas do momentu odłączenia urządzenia,
oczywiście można ustawić ramy czasowe np ładuj godzinę przed moją pobudką, ale czasem są sytuacje w których musimy wstać wcześniej,
myślę, że odpowiednie obchodzenie się z baterią po przez jej nadmierne nie wychładzanie w okresie zimowym, nie dopuszczanie do nadmiernego nagrzania w lato oraz nie rozładowywanie do zera, dużo lepiej wpłynie na jej kondycję niż ładowanie baterii powyżej 80%, aczkolwiek sam proces technologiczny wytwarzania ogniw dla smartfonów z utrudnionym dostępem do baterii jest dopiero w fazie przed rewolucyjną
Z mojego doświadczenia wynika że telefon przy podłączonej “turbo ładowarce” nigdy nie wyłącza ładowania na 80% tylko zawsze powyżej (nawet na 82%-89% dlatego, że interwały z przekazywaniem informacji o stanie telefonu są odległe - wynoszą kilka minut.
Proces nie zakłada włączenia gniazdka po spadku poniżej 80% - po zakończeniu ładowania, więc nie ma tu niebezpieczeństwa efektu “jojo” ładowania dla baterii. Aby wznowić ładowanie należy ręcznie włączyć przycisk w Smart gniazdku.
HA app działa w tle i zużywa baterie, ale nie stanowi on dla mnie takiego obciążenia bym musiał co chwilę ładować telefon. Na noc nie wyłączam ani WiFi, ani pakietowej transmisji danych w telefonie dlatego też nie robi mi to różnicy.
Każdy ma swoje doświadczenia, przemyślenia i inaczej korzysta z przedmiotów codziennego użytku.Ten proces jest przykładem jak można korzystać z HA - jednym z pomysłów.
cześć,
Też próbowałem ustawić wyłączenie ładowarki powyżej 80%, ale HA nie czyta stanu baterii, jeśli telefon jest nieaktywny. Po wybudzeniu ekranu dopiero odśwież sie stan baterii w HA. to winna konfiguracji HA, czy aplikacji w telefonie?
Witam. Mam podobne zagadnienie. Proszę podpowiedzcie jakiej najprostrzej aplikacji użyć na Androida 4,0,4, aby monitorować poziom baterii w starym smartfonie. Wykorzystuję go nieraz jako IP Webcam, a jeden już mi rozsadziła bateria więc chcę podładowywać co jakiś czas. Apka HA ani Ariela nie działa na Androidzie 4.