Hej,
Czym więcej czytam tym bardziej mętlik w głowie.
Ale do sedna:
Postanowiłem w końcu zająć się bezpiecznym dostępem do swojego HA.
Mam stały adres IP, założyłem sobie domenę xxxx.asuscomm.com poprzez swój router.
Poprzez ten sam router pobrałem sobie i ustawiłem certyfikat Let’s Encrypt dla swojej ww domeny.
I dla testów odpaliłem www do swojego routera poprzez domenę i zadziałało poprzez HTTPS, choć tylko na Microsoft Edge i na Firefox a na Google Chrome nie!
Dziwne prawda, mimo restartu G. Chroma.
Teraz skoro w 70% jestem zdania że się udało to krok na przód.
Zrobiłem przekierowanie portów dla dostępu HA z sieci lokalnej.
I tutaj pierwsze dylematy:
Znaczna część poradników mówi o użyciu duck DNS, ale jakim będzie kolejny krok w moim przypadku, gdy mam już domenę.
Gdzie miałbym dodać zapisy kluczy certyfikatu w HA?
Nie myślałeś o skorzystaniu z tunelu od CloudFlare skoro już masz domenę?
Wygoda w użytkowaniu po nazwach subdomen, konfiguracja z WEB UI, zarządzanie ustawieniami bezpieczeństwa, weryfikacja dwuskładnikowa. Brak potrzeby otwierania portów, darmowe certyfikaty SSL i sporo więcej innych możliwości. A to wszystko za free, wieloplatformowe i szybkie.
Nie, nie zastanawiałem się konkretnie nad takim rozwiązaniem. Ale mam już VPN który pozwala mi na korzystanie z sieci lokalnej bez wystawiania się publicznie.
Ale też nie mam pojęcia co mnie będzie czekać dalej, choćby przy konfiguracji GoogleAsystenta, którego mam zamiar dorzucić “za chwilę”.
Tak jak wcześniej podałem, temat zamykam bo oczekiwania moje są spełnione, choć pomimo walki, wciąż nie rozumiem dlaczego dla Google Chrome witrynę mam “Not secure”, a dla innych przeglądarek już ok.