Korzystam z Dell Optiplex 3000 Thin Client (Pentium N6005, 16GB RAM, 128GB NVMe, USB-C) + Coral M.2 Accelerator, więc sprzętowo jest całkiem solidnie. Aktualnie działa na nim Home Assistant w formie HAOS bez użycia dodatkowych kontenerów np. przez Proxmoxa.
Chciałbym teraz maksymalnie zautomatyzować swoje codzienne oraz cykliczne obowiązki za pomocą agentów AI. Popularnym narzędziem do tego jest Make.com, ale szukam bezpłatnej alternatywy self-hosted, zwłaszcza że mam do dyspozycji całkiem mocny sprzęt działający z HA.
Rozważam dwa kierunki:
Node-RED (którego używam obecnie jedynie do prostych automatyzacji w HA), według AI ma większe możliwości niż N8N, ale niestety brakuje solidnych materiałów edukacyjnych związanych z AI.
N8N self-hosted, gdzie dostępnych jest sporo kursów i poradników dotyczących integracji z AI.
Czy ktoś z Was, zwłaszcza użytkowników Node-RED, próbował wykorzystywać go do chatbotów i zaawansowanych integracji z AI? Które rozwiązanie polecilibyście jako wszechstronne, a zarazem proste w implementacji dla osoby, która zaczyna dopiero bardziej zaawansowaną automatyzację?
hej
NR test bardziej techniczny i co najwyżej ktoś zrobi jakiegoś gotowego noda dla integracji, ale tak jak stronę www można zorbic w notatniku, tak samo w NR można zrobic flow z http request i przez api wszystko ogarnąć razem z funkcjami, używam jedynie pojedynczych zapytań do AI, w zasadzie tylko do formatowania poprawnego jsona dla kilku funkcji.
Ale skoro pytasz to nie jest dobra droga dla Ciebie.
A pisząc o agentach “ogólnego użytku” to w ogóle zapomnij.
N8N ma pełno gotowych implementacji, ostatnio jego rozwój wystrzelił, pełno tutoriali z których możesz się uczyć to chyba najlepsza opcja. Na sprzęcie bez problemu pójdzie, trochę ramu potrzebuje, ale działa niezawodnie, używam go do skomplikowanych automatyzacji i jest bezawaryjny.
Jeszcze jest Activepieces - chwilę go używałem, możliwości sa zbliżone do n8n, ale jakoś mi nie podszedł.
Ale jekiego byś nie użył, gdzieś na ścianę można wejść, że czegoś się nie da, więc w zależności od tego do czego będizesz używać, możesz testowac oba i mieć oba, a nawet jeden flow może być podzielony między dwa programy, a dodatkowo make.com na koniec sformatuje, a osobny program pythona z API w dockerze dodatkowo coś zrobi
Nieważne jak i czym, tylko że działa i robi to co chcesz