Witam,
Chciałbym stworzyć sobie pomocnika, który oblicza różnicę energii pobranej i energii oddanej z domu przez licznik energii w ciągu godziny (dokładnie tak jak wygląda bilansowanie godzinowe uwzględniane przez zakład energetyczny przy rozliczeniu prądu)
Stworzyłem sobie pomocnika “Licznik mediów”, który mi oblicza ilość energii pobranej oraz oddanej z włączonym okresowym resetowaniem co godzinę
Wykres wygląda prawidłowo.
Stworzyłem dodatkowego pomocnika, który oblicza tą różnicę uwzględniając bieżący stan:
Jednak do pełni szczęścia tą róznicę muszę obliczyć nie w danej chwili tylko dla maksymalnej wartości po pełnej godzinie zegarowej.
Wydaje mi się, że są 2 opcje:
Wywołać jakaś automatyzację powiedzmy 5s przed końcem pełnej godziny i wtedy obliczyć tę różnicę, jednak nie wiem jak ją zapamiętać
Odwołać się do historii encji, żeby obliczyć różnicę dla poprzedniej wartości tej różnicy, może pętla jakaś dla maksymalnych wartości w danej godzinie w danym dniu? ale nie wiem czy w ogóle da się odwoływać do historii encji.
Ogólnie wykres bilansu energii wygląda następująco:
A może da się z powyższego wykresu stworzyć licznik, który będzie zliczał tylko maksymalne wartości co godzinę dodatnie dla poboru i ujemne dla oddania?
Efekt końcowy, który chcę uzyskać:
Wskazanie licznika poboru oraz oddania energii pomniejszone o energię zbilansowaną w ciągu godziny.
Jeśli ktoś ma pomysł lub wie jak to zrobić będę wdzięczny.
Dziękuję za przesłane materiały. Najpierw spróbowałem ogarnąć temat bez integracji. Skorzystałem z opcji pierwszej, czyli “Wywołać jakaś automatyzację powiedzmy 5s przed końcem pełnej godziny i wtedy obliczyć tę różnicę”. Dokładnie tą samą metodę wykorzystuje integracja “balance_neto”, którą też wykorzystałem. Dla potomnych podam kod, jakby ktoś chciał to ogranąć ręcznie:
Czyli 2 sekundy przed końcem godziny po prostu obliczam różnicę pomiędzy energią oddaną w danej godzinie a pobraną.
Następnie zdefiniowałem sobie liczniki mediów w pomocnikach, które zliczają z tych obliczonych zmiennych godzinowych wartości dzienne, miesięczne i całkowite.