Binary sensor na szynę DIN, 16+ wejść

Szukam jakiegoś urządzenia do montażu w rozdzielni, z 16+ wejściami binarnymi - coś, co się da połączyć do przełącznika w ścianie, lub kontaktronu w oknie/drzwiach kabelkiem. Oczywiście, te obwody powinny być bezpieczne (nie, że leci po nich 220V). Do zintegrowania z HomeAssistantem przez wifi lub ethernet.

Znalazłem parę urządzeń, ale zawsze mają też opcję sterowania napięciem na wyjsciu - np 16 inputs, 16 outputs, co zapewne podraża całe urządzenie. Mi chodziłoby tylko o coś, co daje 1/0 jako stan i notyfikację do MQTT/homeassistant, bez sterowania wyjściami na pełnym prądzie.

Jakieś propozycje, które nie wymagają samodzielnego lutowania?

Myślę, że to spełni te wymagania (48 wlotów, widziałem chyba poniżej 100 dolców z obudową na DIN i pasującym zasilaczem)

1 polubienie

Jeżeli już korzystasz z Modbus możesz użyć takiego ukladu:
16/32/48CH NPN/PNP izolowane optycznie wejście przełączające cyfrowy kolektor RS485 moduł Modbus RTU DC 12V 24V

2 polubienia

Ja sobie zrobiłem taką płytkę co prawda 16 input, 16 output ale niestety do samodzielnego lutowania.

1 polubienie

Dzięki - kupiłem KC868-AI, na razie testowałem poza skrzynką i śmiga bez problemu, sprytne urządzonko.

Jednak tylko uwaga na potencjalnych przyszłych kupujących - nie doczytałem i przyjąłem, że “shell” to będzie obudowa na wierzch, żeby w skrzynce płytki nie było widać, ale to jest kawałek plastiku z tyłu do montowania na szynie. Przód trzeba skombinować we własnym zakresie (pewnie wydrukuję sobię w 3d, jak znajdę albo zrobię model, to się tutaj podzielę).

1 polubienie