cześć,
mój angielski nie jest najlpeszy a chciałem się dowiedzieć czegoś nt tych 2 opcji do śledzenie telefonów. Będę jej wykorzysywał do pewnej automatyzacji. Nie wiem która jest lepsza/gorsza albo kiedy powinno sie wykorzystwać jedną a kiedy druga? W binary sensor podaje się ilość pakierów i przedział czasowy w device tracker niby nie ale chyba się da. Czy można zrobić tak żeby pingowanie odbywało się wtedy kiedy chce oraz nie gdy tego nie potrzebuje? Jak bardzo takie pingowanie zawala sieć o ile w ogóle?
jedno z drugim jest powiązane , działanie polega na pingowaniu hosta/adresu ip, np 2 pingi na 5 sekund muszą być ok , i wtedy binary sensor czyli 1 lub 0 / true or false jest ustawiany , pingiem bym się nie przejmował , chyba że masz 1000 urządzeń w sieci albo przepustowość w kilobitach
, nawet jeśli nie ma cie w domu
5 skund to chyba przesada co? Można to jakoś włączać i wyłączać?
To zależy co chcesz sprawdzać.
wymyśliłem sobie taka automatyzacje.
Mam serwer NAS Synology a na nim dockera z HA z zewnątrz do serwera moge dostać się tylko po VPN.
Gdy jestem poza domem w HA wszystko pokazuje że jestem w domu bo nie ma połączenia. Dlatego chce zastosować ping do czujnika otwarcia drzwi frontowych gdy domowników nie ma w domu.
Czyli jak ping jest ON (dla wszystkich telefonów w gospodarstwie domowym - 2 sztuki jak na ten moment) to nie infomruj mnie o otwartych czy zamknietych drzwiach ale jak jeden i drugi pokaże OFF a czujnik otwarcia sie uruchomi to daj informacje.
Minus taki że jak domownicy wejdą do domu (pingi byly na OFF) to dostane powiadomienie ze drzwi otwarte bo pingi jeszcze sie nie zrobia telefony nie polacza itp
to tak ogólnikowo 5 sekund, różnie się ustawia, ja puszczałem dwa pingi i tyle, jeśli chodzi o włączanie na żądanie to chyba się nie da, ja binary sensor wrzucałem w configuration.yaml , a tam konfiguracje możesz ładować ręcznie lub przy starcie, no chyba że jakiś reset całego serwera w cronie ale od ha to ja specjalista nie jestem
ustawilem na 30sekund chyba domyslnie jest 5minut wiec i tak mocno zmniejszylem
przez vpn bedziesz miał inny adres a po wifi loklany , jak wpadniesz do domu , telefon złapie wifi przed wejściem i prywatne ip (stałe albo przypisane do mac’a)
jeśli się uda że akurat w tym czasie będzie ping i złapie telefon , to ha dowie się że jesteś w domu:
wady:
- trzeba się wstrzelić w pinga , i mieć dobry zasięg wifi żeby wcześnie cie wykryło i iść wolno do domu
- trzeba mieć włączone wifi , i jeszcze kwestia usypiania wifi , a może i blokady pinga na telefonie
jest jeszcze inna opcja skanowania bluetooth z esp32 i np smart watch lub bluetooth w telefonie
o tym z bluetooth nie wiedzialem
zorientuje sie
dzieki za wskazówke